Η απώλεια βάρους είναι καλή και μερικές φορές θεωρείται εύκολη.
Το δύσκολο, ωστόσο, είναι η διατήρηση της απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο κίνδυνος υποτροπής εξακολουθεί να υπάρχει.
Αυτή είναι μια από τις κύριες προκλήσεις στη διαχείριση της παχυσαρκίας.
Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο για τον τρόπο διατήρησης της απώλειας βάρους σήμερα.
Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι τα άτομα που έχουν χάσει σκόπιμα το 10% του αρχικού τους βάρους και το έχουν διατηρήσει για τουλάχιστον έναν χρόνο, μπορεί να θεωρηθεί πως έχουν διατηρήσει την απώλεια βάρους.
Αυτή η συντήρηση εξαρτάται από τις αλλαγές της συμπεριφοράς και διατροφής με την πάροδο του χρόνου.
Όμως, κάθε άτομο είναι μοναδικό με ένα προσωπικό μεταβολικό προφίλ και συγκεκριμένες ανάγκες.
Για τη διατήρηση της απώλειας βάρους ακολουθούνται διαφορετικές στρατηγικές απ’ ό,τι στην απλή απώλεια βάρους.
Συμπεριφορική διατροφή
Η συμπεριφορική διατροφή συνδυάζει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα με συμπεριφορικές και γνωστικές θεραπείες.
Η αποτελεσματικότητά της έχει αξιολογηθεί σε μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 14.000 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ασθενείς.
Οι συγκεκριμένοι, έλαβαν δύο συμβουλευτικές συναντήσεις και παρακολούθηση για περισσότερο από έναν χρόνο από γιατρούς εκπαιδευμένους στη μέθοδο.
Ο στόχος ήταν να εκτιμηθεί το ποσοστό επιτυχίας μιας αρχικής απώλειας βάρους 10% για τουλάχιστον δώδεκα μήνες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 27% των συμμετεχόντων πέτυχε τον στόχο, ένα τέταρτο απέτυχε με την πάροδο του χρόνου και σχεδόν οι μισοί δεν έχασαν αρκετό βάρος σε σύγκριση με τον στόχο.
Η ανάλυση της παρακολούθησης των διαφόρων ομάδων έδειξε πως ως καθοριστικοί παράγοντες της επιτυχίας προσδιορίστηκαν το αρχικό βάρος, η ταχύτητα της απώλειας βάρους και η συχνότητα των συμβουλευτικών συναντήσεων.
Πράγματι, όσο μεγαλύτερο είναι το αρχικό βάρος, τόσο μικρότερος είναι ο χρόνος απώλειας.
Επίσης, τόσο πιο ικανοποιητικό και διαρκές είναι το αποτέλεσμα που λαμβάνεται, σε αντίθεση με πολλές δίαιτες απώλειας βάρους που ακολουθούνται από το φαινόμενο γιο-γιο.
Το ποσοστό επιτυχίας αυξάνεται ακόμη και σε άτομα με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος.
Συσχετίζεται επίσης, και με την υψηλότερη συχνότητα των συμβουλευτικών συναντήσεων.
Η διατροφική σημασία
Η διατροφή επικεντρώνεται στην αλλαγή του τι συμβαίνει στο πιάτο και του τι συμβαίνει στο μυαλό.
Όσο για τη διατροφική προσέγγιση, αυτή βασίζεται στην πρόσληψη σωστής ποσότητας πρωτεΐνης και στην επιλογή των σωστών λιπαρών.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Επίσης, βασίζεται στη διατήρηση της πρόσληψης ινών και βιταμινών και στον περιορισμό των σακχάρων που οδηγούν στην έκκριση ινσουλίνης.
Εάν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια διαδικασία εξισορρόπησης της διατροφής σας, αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαταλείψετε ορισμένες προτιμήσεις.
Επιπλέον, είναι απαραίτητο να σέβεστε τον χρόνο απώλειας βάρους και τον χρόνο συντήρησης.
Παράλληλα χρειάζεται να διορθώνετε τυχόν ελλείμματα μικροθρεπτικών συστατικών που εμποδίζουν την απώλεια βάρους.
Η διατροφική συμπεριφορά είναι επίσης αποτέλεσμα σκέψεων και συναισθημάτων, η ένταση των οποίων μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει καταναγκαστική κατανάλωση τροφής.
Πολλές φορές, το φαγητό μπορεί να λειτουργεί ως ένα μέσο παρηγοριάς ή μια πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης.
Επίσης, μπορεί να λειτουργεί ως ένα καταφύγιο, ένας τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων.
Επομένως, η πρόκληση των διατροφολόγων είναι να καταφέρουν να κερδίσουν τη μάχη μεταξύ των κινήτρων για την απώλεια βάρους και των αρνητικών συναισθημάτων.
Ωστόσο, περαιτέρω κλινικές έρευνες απαιτούνται, προκειμένου να εκτιμηθεί η σημασία της εξατομικευμένης συμπεριφορικής διατροφής σε μεταβολικές παραμέτρους, όπως το σάκχαρο στο αίμα ή η ινσουλίνη.