Κάθε εποχή είναι κατάλληλη για αποτοξίνωση, αλλά το φθινόπωρο μετά τις καλοκαιρινές ατασθαλίες ενδείκνυται.
Αν επιλέξει κανείς να κάνει φθινοπωρινή αποτοξίνωση, απαλλάσσεται από τις κακές διατροφικές επιλογές των διακοπών.
Παράλληλα, προετοιμάζεται για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του χειμώνα.
Η αποτοξίνωση ξυπνά τον μεταβολισμό, ρυθμίζει την όρεξη και επανεκκινεί το πεπτικό σύστημα.
Οι ιδανικές τροφές για να απομακρυνθούν οι τοξίνες από τον οργανισμό είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και γενικά όλες οι τροφές που περιέχουν αδιάλυτες ίνες και μεγάλη ποσότητα νερού.
Αυτό συμβαίνει καθώς αυτές οι τροφές διευκολύνουν την πέψη και καθαρίζουν το γαστρεντερικό σύστημα.
Επίσης, αναγεννούν και αναζωογονούν τον οργανισμό σε κυτταρικό επίπεδο.
Ανακαλύψτε ποιες είναι αυτές αναλυτικά.
Πράσινο τσάι
Περιέχει τις περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από άλλα είδη τσαγιού, όπως το μαύρο και το λευκό τσάι.
Συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους, ενώ μπορεί να συμβάλει και στο αδυνάτισμα ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό.
Είναι επίσης διουρητικό και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών.
Άρα η κατανάλωσή του χαρίζει την αίσθηση άμεσου «ξεφουσκώματος».
Τροφές για φθινοπωρινή αποτοξίνωση – Μήλο
Όλων των ειδών τα μήλα είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες και πηκτίνη που απορροφούν τις συσσωρευμένες τοξίνες και τις απομακρύνουν μέσω του εντέρου.
Επίσης, περιέχουν και μια ουσία που βοηθά το σώμα να απαλλαχθεί από τα χημικά πρόσθετα και τα συντηρητικά των τροφών.
Αβοκάντο
Το αβοκάντο παρέχει υγιεινά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και μια ακόμα σύνθετη ουσία που μπλοκάρει την απορρόφηση ορισμένων λιπαρών από το έντερο.
Έτσι προλαμβάνεται η οξείδωση.
Αγκινάρες
Οι αγκινάρες περιέχουν μια ειδική κατηγορία σύνθετων οξέων, τα οποία βοηθούν στην αντιμετώπιση παθήσεων του ήπατος επειδή ενεργοποιούν την παραγωγή χολής.
Το διάλυμα αυτό βοηθά το σώμα να μεταβολίζει τα λίπη, ενώ παράλληλα απομακρύνει από τον οργανισμό ουσίες που μπορούν να του προκαλέσουν φλεγμονές.
Τροφές για φθινοπωρινή αποτοξίνωση – Παντζάρι
Οι αλκαλοειδείς χρωστικές ουσίες που δίνουν αυτό το χαρακτηριστικό βαθύ κόκκινο χρώμα στο παντζάρι έχουν μια μοναδική αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Παράλληλα, τα παντζάρια συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την αναγέννηση των κυττάρων, ιδιαίτερα στο συκώτι, που είναι το βασικότερο φίλτρο καθαρισμού του οργανισμού.
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε φολικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο.
Είναι καλύτερα να καταναλώνεται ωμό γιατί όταν μαγειρεύεται χάνει τη διατροφική αξία του.
Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι, όπως και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C που είναι αντιοξειδωτική.
Μάλιστα ένας φρεσκοστυμμένος χυμός από πορτοκάλια την ημέρα μπορεί να καλύψει σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C.
Λαχανίδα
Τέλος, η λαχανίδα ή αλλιώς το κέιλ περιέχει φυτικές αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλλουν στην ταχύτερη διάσπαση και απομάκρυνση των βλαβερών λιπιδίων από τον οργανισμό.