Ένας υγιής και δυνατός σκελετός είναι απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε αθλητική δραστηριότητα.
Για να τον διατηρήσετε υγιή και δυνατό, πολλοί θεωρούν ότι το να ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο φτάνει και περισσεύει.
Αυτό όμως που συχνά παραβλέπεται, είναι η επιβλαβής επίδραση των άλλων τροφίμων.
Για παράδειγμα, το αλάτι.
Η βιομηχανία τροφίμων, ως υπαίτιος
Η διατροφή των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει πολύ αλάτι.
Αυτό οφείλεται κυρίως στη «μοντέρνα» διατροφή, της οποίας οι απαρχές βρίσκονται, αν μη τι άλλο, στη βιομηχανία τροφίμων.
Οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας σε αλάτι, ή αλλιώς χλωριούχο νάτριο, κυμαίνονται από 1 έως 2 γραμμάρια την ημέρα.
Ωστόσο, η μέση ημερήσια κατανάλωση περιλαμβάνει περίπου 10 έως 20 γραμμάρια αλατιού.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η πρόσληψη είναι δεκαπλάσια.
Το λάθος ξεκινά από την αντανακλαστική κίνηση των ανθρώπων να προσθέτουν αλάτι σε κάθε γεύμα.
Έγκειται όμως και στη βιομηχανία τροφίμων, καθώς η ενσωμάτωση μεγάλης ποσότητας αλατιού στα τρόφιμα ικανοποιεί τα συμφέροντα των συγκεκριμένων βιομηχανικών τομέων.
Και αυτό επειδή το αλάτι απορροφά τα υγρά, γεγονός που επιτρέπει την αποφυγή του επιπρόσθετου βάρους στα προϊόντα που πωλούνται με το κιλό συμβάλλοντας στη συντήρησή τους.
Γι’ αυτό και τα αλλαντικά είναι αλμυρά.
Το ίδιο ισχύει και για το ψωμί, τα δημητριακά και τα τυριά.
Ένα άλλο πλεονέκτημα για τη βιομηχανία τροφίμων είναι ότι το αλάτι σας κάνει να διψάτε.
Μαζί με ένα πακέτο πατατάκια ή φιστίκια λοιπόν, θα καταναλώσετε και μερικά ποτά, όπως η μπύρα ή ένα αναψυκτικό.
Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο για έναν τομέα γεωργικών προϊόντων διατροφής που συνεργάζεται με άλλες εταιρείες τροφίμων.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι οι 120 πιο διάσημες μάρκες τροφίμων, οι οποίες ουσιαστικά ανήκουν σε 6 πολυεθνικές εταιρείες.
Το ένοχο αλάτι στη διατροφή μας – Οι αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας
Προφανώς, η περιεκτικότητα σε αλάτι στα τρόφιμα συνεχίζει να αυξάνεται.
Ειδικά σε αυτά που ονομάζουμε πρόχειρο φαγητό, όπως τα μπέργκερ, οι τηγανητές πατάτες, οι έτοιμες πίτσες και άλλα τόσα.
Μέχρι τώρα, φοβόμασταν κυρίως τις επιπτώσεις στην καρδιά.
Όμως και τα οστά αποτελούν επίσης θύματα αυτής της διατροφικής ανισορροπίας στον οργανισμό μας.
Η απέκκριση αυτού του υπερβολικού αλατιού μέσω των ούρων προκαλεί και τη διαφυγή άλλων σημαντικών μετάλλων.
Έτσι, κάθε γραμμάριο νατρίου που αποβάλλεται από τα νεφρά έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 60 mg ασβεστίου.
Από την άλλη, χρειαζόμαστε ασβέστιο για να ενισχύσουμε τον σκελετό μας.
Μπορεί αυτή η ποσότητα να μη σας φαίνεται μεγάλη.
Μακροπρόθεσμα όμως, αυτή η απώλεια ασβεστίου ισοδυναμεί με 20 γραμμάρια τον χρόνο.
Σε 20 χρόνια όμως, θα έχετε χάσει 400 γραμμάρια ασβεστίου από τα οστά σας.
Επιπλέον, το αλάτι δεν είναι η μόνη αιτία αποδυνάμωσης του σκελετού.
Μια όξινη ανισορροπία στην καθημερινή διατροφή συμβάλλει το ίδιο αρνητικά.
Επομένως, πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε πολύ κρέας και να εστιάζετε στα φρούτα και τα λαχανικά όσο το δυνατόν περισσότερο.
Το κρυμμένο αλάτι στα τρόφιμα
Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα πρόσθετα αλατιού που εμπεριέχουν τα τρόφιμα.
Ακόμη κι αυτά έχουν αρνητικά αποτελέσματα.
Παραδείγματα αυτών, το γλουταμινικό νάτριο (που υπάρχει στα περισσότερα ανατολίτικα πιάτα), το φωσφορικό νάτριο, τα αλγινικά άλατα, το νιτρικό νάτριο, το προπιονικό νάτριο και το θειώδες άλας.
Τέλος, προσέξτε το φωσφορικό οξύ που περιέχεται σε ορισμένα αναψυκτικά.
Άλλωστε, υπάρχει μια πολύ σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αναψυκτικών και των καταγμάτων των οστών, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.
Αποφύγετε λοιπόν τα πατατάκια, τα αναψυκτικά, τα πρόχειρα γεύματα και τα τρόφιμα που περιέχουν αλάτι, στην οποιαδήποτε μορφή του.
Τέλος, μην ξεχνάτε το εξής: οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας για αλάτι κυμαίνονται αυστηρά από 1 έως 2 γραμμάρια την ημέρα.