Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Πώς να Επιλέξετε Σωστά τα Δημητριακά σας

Τα δημητριακά πρωινού μπορεί να είναι ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά μπορεί να έχουν και άλλες ιδιότητες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Όλες αυτές οι πληροφορίες συχνά μπερδεύουν τους καταναλωτές.

Αν θέλετε τα δημητριακά στη διατροφή σας, διαβάστε εδώ τι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εσάς όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε ποια θα πάρετε.

Για να αποφασίσετε σωστά δεν αρκεί να διαβάσετε τις πληροφορίες που αναγράφονται τονισμένες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Θα πρέπει να διαβάσετε και τη διατροφική ανάλυση που βρίσκεται είτε στο πλάι είτε στο πίσω μέρος του κουτιού.

Οι περιεκτικότητες αναφέρονται είτε στα 100 γραμμάρια του προϊόντος, είτε στα 30-55 γραμμάρια που αποτελούν και μια μερίδα σερβιρίσματος, ανάλογα με την πυκνότητα του προϊόντος.

Στην πράξη μία μερίδα αντιστοιχεί σε ¾ με ένα φλιτζάνι δημητριακών χωρίς γάλα.

Αν μετά από τα παραπάνω, διαπιστώσετε πως τα δημητριακά σας δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, προτιμήστε να τα καταναλώνετε πιο αραιά, εντάσσοντας στο πρωινό σας μια περισσότερο ισορροπημένη επιλογή δημητριακών.

Ολικής άλεσης

Στη λίστα των συστατικών, αυτά αναγράφονται σε σειρά βάσει περιεκτικότητας.

Επομένως, οι λέξεις σιτάρι, βρώμη, ολικής άλεσης, θα πρέπει να είναι από τα πρώτα συστατικά στη λίστα.

Η πρόσθετη ζάχαρη προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των δημητριακών για να τους δώσει γλυκιά γεύση.

Στα δημητριακά τα οποία δεν είναι ολικής άλεσης, έχει αφαιρεθεί το περίβλημα μαζί με πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες, αφήνοντας το άμυλο και τα λιγότερο θρεπτικά συστατικά.

Δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής άλεσης έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη.

Φυτικές ίνες

Τα δημητριακά βασίζονται σε πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι μακριές αλυσίδες υδατανθράκων που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σακχάρου, της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της πίεσης.

Πρόσθετη ζάχαρη

Η πρόσθετη ζάχαρη προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των δημητριακών για να τους δώσει γλυκιά γεύση.

Διαφοροποιείται από τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται έτσι κι αλλιώς στα σιτηρά.

Η ζάχαρη δίνει περιττές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά, ενώ επιβαρύνει την υγεία του μεταβολισμού και της καρδιάς.

Επιλέγετε δημητριακά με λιγότερα από έξι γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα.

Επειδή τις περισσότερες φορές στις συσκευασίες αναγράφονται τα «ολικά σάκχαρα» χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ «φυσικών» και «πρόσθετων», κάποια δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα μπορεί να υπερβαίνουν το όριο των έξι γραμμαρίων.

Λιπαρά

Ως τρόφιμο φυτικής προέλευσης τα δημητριακά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Η προσθήκη των λιπαρών γίνεται κατά την επεξεργασία για λόγους νοστιμιάς.

Επιλέγετε δημητριακά με λιγότερα από επτά γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα.

Αλάτι

Το αλάτι ρυθμίζει τη γεύση ενώ αποτελεί και συντηρητικό.

Δε γίνεται αντιληπτό στη γεύση, μιας και επισκιάζεται από τη γλυκιά γεύση των δημητριακών.

Συνήθως δημητριακά, τα οποία είναι χαμηλά σε σάκχαρα ή χαμηλά σε λιπαρά, περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού για να αναπληρώσουν τη χαμένη γεύση.

Θερμίδες

Αν τα δημητριακά σας πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, πιθανότατα δεν περιέχουν πολλές θερμίδες και αποτελούν μια ισορροπημένη επιλογή.

Να προτιμάτε δημητριακά με 120-150 θερμίδες ανά μερίδα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μένουμε Σπίτι – Πώς να μην Πάρετε Βάρος στη Διάρκεια της Καραντίνας

d.tsagkrinos

5 Εύκολοι Τρόποι για να Εντάξουμε τα Φρούτα στην Καθημερινότητά μας

d.tsagkrinos

Πότε η Σχέση με το Φαγητό Θεωρείται Διαταραγμένη

Bάνα Νικολαίδου

Καθαρή Διατροφή – Η Νέα Διατροφική Τάση

Bάνα Νικολαίδου

Εναλλακτικές Λύσεις για να Μειώσετε τη Χοληστερίνη στο Πρωινό σας Γεύμα

d.tsagkrinos

Τα Φρούτα και τα Λαχανικά που δεν Είναι Απαραίτητο να Είναι Βιολογικά

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ