Υγεία & Ομορφιά
Τι να προσέχετε όταν επιλέγετε δημητριακά
Διατροφή

Πώς να Επιλέξετε Σωστά τα Δημητριακά σας;

Τα δημητριακά πρωινού μπορεί να είναι ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά μπορεί να έχουν και άλλες ιδιότητες και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Όλες αυτές οι πληροφορίες συχνά μπερδεύουν τους καταναλωτές.

Η πρόσθετη ζάχαρη προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των δημητριακών για να τους δώσει γλυκιά γεύση. Αν θέλετε τα δημητριακά στη διατροφή σας, διαβάστε εδώ τι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για εσάς, όταν έρχεται η ώρα να επιλέξετε ποια θα πάρετε.

Για να αποφασίσετε σωστά, δεν αρκεί να διαβάσετε τις πληροφορίες που αναγράφονται τονισμένες στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Θα πρέπει να διαβάσετε και τη διατροφική ανάλυση που βρίσκεται είτε στο πλάι είτε στο πίσω μέρος του κουτιού.

Οι περιεκτικότητες αναφέρονται είτε στα 100 γραμμάρια του προϊόντος, είτε στα 30-55 γραμμάρια που αποτελούν και μια μερίδα σερβιρίσματος, ανάλογα με την πυκνότητα του προϊόντος.

Στην πράξη μία μερίδα αντιστοιχεί σε ¾ ενός φλιτζανιού δημητριακών χωρίς γάλα.

Αν μετά από τα παραπάνω, διαπιστώσετε πως τα δημητριακά σας δεν πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις, προτιμήστε να μην τα καταναλώνετε τόσο συχνά, εντάσσοντας στο πρωινό σας μια περισσότερο ισορροπημένη επιλογή δημητριακών.

Τα δημητριακά ολικής άλεσης

Στη λίστα των συστατικών, αυτά αναγράφονται σε σειρά βάσει περιεκτικότητας.

Επομένως, οι λέξεις σιτάρι, βρώμη, ολικής άλεσης, θα πρέπει να είναι από τις πρώτες στη λίστα με τα συστατικά.

Στα δημητριακά τα οποία δεν είναι ολικής άλεσης, έχει αφαιρεθεί το περίβλημα μαζί με πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες, αφήνοντας το άμυλο και τα λιγότερο θρεπτικά συστατικά.

Δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής άλεσης έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων και σακχαρώδους διαβήτη.

Φυτικές ίνες

Τα δημητριακά βασίζονται σε πρώτες ύλες φυτικής προέλευσης, γι’ αυτό και θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι μακριές αλυσίδες υδατανθράκων που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σακχάρου, της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων και της πίεσης.

Πως να επιλέξετε σωστά τα δημητριακά σας – Πρόσθετη ζάχαρη

Η ζάχαρη προστίθεται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των δημητριακών για να τους δώσει γλυκιά γεύση.

Διαφοροποιείται από τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται έτσι κι αλλιώς στα σιτηρά.

Η ζάχαρη δίνει περιττές θερμίδες και καθόλου θρεπτικά συστατικά, ενώ επιβαρύνει την υγεία του μεταβολισμού και της καρδιάς.

Επιλέγετε δημητριακά με λιγότερο από έξι γραμμάρια σακχάρων ανά μερίδα.

Επειδή τις περισσότερες φορές στις συσκευασίες αναγράφονται τα «ολικά σάκχαρα» χωρίς να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ «φυσικών» και «πρόσθετων», κάποια δημητριακά με αποξηραμένα φρούτα μπορεί να υπερβαίνουν το όριο των έξι γραμμαρίων.

Λιπαρά

Ως τρόφιμο φυτικής προέλευσης τα δημητριακά δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Η προσθήκη των λιπαρών γίνεται κατά την επεξεργασία για λόγους νοστιμιάς.

Επιλέγετε δημητριακά με λιγότερα από επτά γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα.

Πως να επιλέξετε σωστά τα δημητριακά σας – Αλάτι

Το αλάτι ρυθμίζει τη γεύση ενώ αποτελεί και συντηρητικό.

Δε γίνεται αντιληπτό στη γεύση, μιας και επισκιάζεται από τη γλυκιά γεύση των δημητριακών.

Συνήθως δημητριακά, τα οποία είναι χαμηλά σε σάκχαρα ή χαμηλά σε λιπαρά, περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού για να αναπληρώσουν τη χαμένη γεύση.

Θερμίδες

Τέλος, αν τα δημητριακά σας πληρούν όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, πιθανότατα δεν περιέχουν πολλές θερμίδες και αποτελούν μια ισορροπημένη επιλογή.

Να προτιμάτε δημητριακά με 120-150 θερμίδες ανά μερίδα και όχι περισσότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οφέλη για την Υγεία από το Μήλο

Evi Makavelou

Αντιμετωπίστε τη Σιδηροπενική Αναιμία Φυσικά

admin

Όλα Όσα Πρέπει να Προσέχετε Όταν Τρώτε Έξω

admin

Φιστίκια Αιγίνης – Η Διατροφική τους Αξία

Evi Makavelou

Πρωινό Γεύμα – 5 Λάθη που Χαλούν τη Σιλουέτα σας

Τι να Κάνετε για να Είναι η Δίαιτά σας Αποτελεσματική;

admin

Τα Σωστά Βήματα για Αποτοξίνωση το Καλοκαίρι

Evi Makavelou

Τροφές που Προκαλούν Φούσκωμα

Evi Makavelou

Είναι το Γάλα Ωφέλιμο για την Υγεία των Ενηλίκων;

admin

Φυτικές Ίνες και Πρωτεΐνες – Οι Σύμμαχοι κατά της Πείνας

admin

Η Πρωτεΐνη και η Σημασία της

Evi Makavelou

Γι’ Αυτούς τους Λόγους θα Πρέπει να Πίνετε Γάλα Κάθε Μέρα

admin