Υπάρχουν κάποιες τροφές που αν γνωρίζαμε πόση ζημιά μπορούν να κάνουν μακροπρόθεσμα στον οργανισμό μας, δεν θα τις επιλέγαμε ποτέ ξανά.
Ανάμεσά τους βρίσκονται και κάποια τρόφιμα που βλάπτουν τα κόκαλα, τους στερούν την υγεία, το ασβέστιο που τόσο χρειάζονται και την ικανότητα να αναγεννηθούν.
Εμείς όμως, τα καταναλώνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ανακαλύψτε παρακάτω ποια είναι αυτά που κάνουν τόσο μεγάλη ζημιά στα οστά σας.
Αλκοόλ
Το αλκοόλ εμποδίζει τα κύτταρα των οστών, τους οστεοβλάστες, να ανανεωθούν διαταράσσοντας ολόκληρη τη διαδικασία.
Τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και εύθραυστα και σε περίπτωση που κάποιο από αυτά σπάσει, αργεί να επανέλθει ούτε επουλώνεται σωστά.
Εναλλακτικά: Αν δε θέλετε να το στερηθείτε, επιλέξτε ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως κρασί ή μπίρα και μην ξεπερνάτε το ένα ποτήρι ημερησίως.
Τρόφιμα που αποδυναμώνουν τα οστά – Αλάτι
Το νάτριο επηρεάζει το ασβέστιο των οστών, εξασθενώντας τα με την πάροδο των ετών.
Η αναλογία πρόσληψης νατρίου και απώλειας ασβεστίου σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, είναι σημαντική.
Στη σύγχρονη εποχή καταναλώνουμε πολύ περισσότερο αλάτι ημερησίως από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.
Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση, είναι κρίσιμης σημασίας η κατανάλωση αλατιού να είναι η χαμηλότερη δυνατή.
Εναλλακτικά: Εμπλουτίστε τα πιάτα σας με μπαχαρικά για να τους δώσετε γεύση, αποφεύγετε τα συσκευασμένα, επεξεργασμένα τρόφιμα και ό,τι είναι σε κονσέρβα.
Μαγειρέψτε μόνοι σας για να μπορείτε να ελέγχετε την ποσότητα του αλατιού στο φαγητό σας.
Αναψυκτικά
Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, ικανοποιούν απλά τη δίψα σας και είναι γευστικά.
Το φωσφορικό οξύ που περιέχουν, επιταχύνει τον ρυθμό που αποβάλλεται το ασβέστιο από τα ούρα αδειάζοντας τις αποθήκες ασβεστίου του οργανισμού.
Εναλλακτικά: Επιλέξτε γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο ή ενισχυμένο με βιταμίνη D, γάλα σόγιας, φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού ή χυμό από ρόδι.
Τρόφιμα που αποδυναμώνουν τα οστά – Λάδια άγνωστης προέλευσης
Τα λάδια που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια για μαγείρεμα και τηγάνισμα, καταστρέφουν τη βιταμίνη Κ που βρίσκεται στα έλαια.
Επιπλέον, τα λάδια αυτά είναι αμφιβόλου ποιότητας.
Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για γερά οστά.
Τα φυτικά έλαια μαζί με τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές αυτής της βιταμίνης.
Εναλλακτικά: Καταναλώστε χόρτα, λάχανο, σπανάκι.
Προσπαθήστε να αποφεύγετε τα υδρογονωμένα λίπη, επιλέγοντας όσο το δυνατόν πιο υγιεινά πιάτα μαγειρεμένα χωρίς λάδι όταν τρώτε έξω.
Φυσικά, αποφύγετε εντελώς το πρόχειρο φαγητό.
Ροφήματα με καφεΐνη
Τέλος, η καφεΐνη δε βλάπτει τόσο όσο το αλάτι, αλλά απομακρύνει κι αυτή το ασβέστιο από τα κόκαλα.
Να θυμάστε ότι για ένα μικρό φλιτζάνι καφέ, χάνετε 6 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου.
Επομένως, αν πίνετε πολλούς καφέδες ή άλλα ροφήματα με καφεΐνη ημερησίως, υπάρχει πρόβλημα.
Ακόμα κι αν βάζετε γάλα στον καφέ σας, δεν κερδίζετε σε ασβέστιο γιατί ο καφές εμποδίζει την απορρόφησή του.
Εναλλακτικά: Περιορίστε τον καφέ σε 1-2 φλιτζάνια ημερησίως και αν θέλετε κι άλλον, επιλέξτε έναν χωρίς καφεΐνη, κακάο ή καφέ φυτικής προέλευσης.