Υγεία & Ομορφιά
Λάθη στο μαγείρεμα
Διατροφή

Τα πιο Συχνά Λάθη στο Μαγείρεμα

Ακόμα κι αν μαγειρεύετε μόνοι σας τα φαγητά σας είναι πιθανό να κάνετε ορισμένα λάθη που περνούν απαρατήρητα.

Διαβάστε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν τα γεύματά σας ανθυγιεινά χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

Τηγανητά φαγητάΛάθη στο μαγείρεμα – Ζεσταίνετε παραπάνω το λάδι

Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνού είναι καλύτερα για τις σαλάτες ή για να προστεθούν σε ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό.

Δεν είναι όμως κατάλληλα για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ορισμένα λάδια, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το σημείο καπνού τους.

Δε χρησιμοποιείτε τα σωστά λιπαρά

Το ποιο θεωρείται καλύτερο από όλα τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο για τη μαγειρική είναι σχετικό.

Κι αυτό επειδή όλα τα είδη λαδιού έχουν διαφορετική θερμοκρασία κατά την οποία αρχίζουν να καίγονται.

Μόλις αρχίσει να γίνεται αυτό, τα λιπαρά διασπώνται και μπορεί να απελευθερώσουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον αέρα.

Επίσης είναι πιθανό να προσθέτετε μεγάλη ποσότητα λαδιού στο μαγείρεμα.

Βεβαιωθείτε ότι βάζετε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορείτε, ώστε να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες.

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα πιάτα χρειάζονται περίπου δύο κουταλιές.

Λάθη στο μαγείρεμα – Προτιμάτε συχνά τα τηγανητά

Μπορεί να σας φαίνονται νόστιμα, αλλά η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι βλαβερή για την υγεία σας.

Πολλές φορές μπορεί να μετατρέπετε ένα υγιεινό φαγητό όπως ένα πιάτο άπαχο κρέας με λαχανικά σε ένα ανθυγιεινό πιάτο γεμάτο τρανς λιπαρά.

Τα λάθη που κάνετε στο μαγείρεμαΠροσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τον φούρνο ή τον ατμομάγειρα.

Τρώτε το καμένο κρέας

Αν και το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, το καμένο κρέας μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνο.

Το υπερβολικό ψήσιμο ή το κάψιμο μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή βλαβερών συστατικών που βλάπτουν το DNA.

Όταν αυτά μεταβολίζονται, μπορούν να ενεργοποιήσουν ένζυμα που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Γι’ αυτό αποφεύγετε να μαγειρεύετε φαγητό για αρκετή ώρα πάνω σε φλόγα ή σε καυτή μεταλλική επιφάνεια.

Γυρίζετε το κρέας συχνά κατά το μαγείρεμα και αφαιρείτε τα καμένα σημεία μετά το τέλος του μαγειρέματος.

Λάθη στο μαγείρεμα – Βάζετε πολύ αλάτι

Οι επιστήμονες συστήνουν το ανώτερο ημερήσιο όριο κατανάλωσης αλατιού την ημέρα περίπου στο ένα κουταλάκι.

Ο μέσος ενήλικας όμως καταναλώνει πολύ περισσότερο.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι γευστικοί κάλυκες χάνουν την ευαισθησία τους στη γεύση του αλατιού και γι’ αυτό ζητάει κανείς όλο και περισσότερο.

Επίσης ένα μεγάλο μέρος του αλατιού το λαμβάνετε ανυποψίαστοι από τις επεξεργασμένες τροφές.

Βάζετε πολλή ζάχαρη

Οι φυσικές μορφές σακχάρου όπως το μέλι είναι σίγουρα καλύτερες, αλλά μπορούν και πάλι να εκτοξεύσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης με παρόμοιο τρόπο όπως και η επεξεργασμένη ζάχαρη.

Γι’ αυτό, εκτός από τις πηγές στις οποίες αναζητάτε το γλυκό, χρειάζεται να προσέχετε και την ποσότητα.

Επιλέγετε μόνο προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Τέλος, κάποτε επικρατούσε η αντίληψη ότι τα λιπαρά ήταν ο μοναδικός εχθρός της απώλειας βάρους, αλλά αυτό δεν ισχύει πια.

Υπάρχουν και ορισμένα λιπαρά που κάνουν καλό.

Το αβοκάντο και τα ψάρια είναι γεμάτα καλά λιπαρά και η απουσία τους από τη διατροφή και τη μαγειρική είναι μια λανθασμένη τακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη για την Υγεία από τα Κεράσια

Evi Makavelou

Χορτοφαγική Διατροφή: Τάση ή Φιλοσοφία Ζωής;

Τι να μην Καταναλώνετε Μετά την Ημερομηνία Λήξης

Evi Makavelou

Αμύγδαλα – Το Ιδανικό Σνακ για τους Διαβητικούς

a.alefragkis

Τροφές με Μαγνήσιο και Οφέλη

Evi Makavelou

Ανθρακούχο Νερό και Οφέλη στην Υγεία

Τι να μην Καταναλώνετε Πριν τον Ύπνο;

Evi Makavelou

Αυτές Είναι οι Καλύτερες Πηγές Σιδήρου αν δεν Τρώτε Κρέας

a.alefragkis

Υγιεινή Μαγειρική – Τεχνικές και Οφέλη

Οφέλη και Πιθανές Παρενέργειες της Ωμοφαγικής Διατροφής

a.alefragkis

Υπερτροφές για Λαμπερό και Υγιές Δέρμα

Evi Makavelou

Το Μαγνήσιο και τα Οφέλη του