Ακόμα κι αν μαγειρεύετε μόνοι σας τα φαγητά σας είναι πιθανό να κάνετε ορισμένα λάθη που περνούν απαρατήρητα.
Διαβάστε ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν τα γεύματά σας ανθυγιεινά χωρίς να το συνειδητοποιείτε.
Λάθη στο μαγείρεμα – Ζεσταίνετε παραπάνω το λάδι
Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνού είναι καλύτερα για τις σαλάτες ή για να προστεθούν σε ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό.
Δεν είναι όμως κατάλληλα για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ορισμένα λάδια, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το σημείο καπνού τους.
Δε χρησιμοποιείτε τα σωστά λιπαρά
Το ποιο θεωρείται καλύτερο από όλα τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο για τη μαγειρική είναι σχετικό.
Κι αυτό επειδή όλα τα είδη λαδιού έχουν διαφορετική θερμοκρασία κατά την οποία αρχίζουν να καίγονται.
Μόλις αρχίσει να γίνεται αυτό, τα λιπαρά διασπώνται και μπορεί να απελευθερώσουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον αέρα.
Επίσης είναι πιθανό να προσθέτετε μεγάλη ποσότητα λαδιού στο μαγείρεμα.
Βεβαιωθείτε ότι βάζετε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορείτε, ώστε να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες.
Να θυμάστε ότι τα περισσότερα πιάτα χρειάζονται περίπου δύο κουταλιές.
Λάθη στο μαγείρεμα – Προτιμάτε συχνά τα τηγανητά
Μπορεί να σας φαίνονται νόστιμα, αλλά η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι βλαβερή για την υγεία σας.
Πολλές φορές μπορεί να μετατρέπετε ένα υγιεινό φαγητό όπως ένα πιάτο άπαχο κρέας με λαχανικά σε ένα ανθυγιεινό πιάτο γεμάτο τρανς λιπαρά.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τον φούρνο ή τον ατμομάγειρα.
Τρώτε το καμένο κρέας
Αν και το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, το καμένο κρέας μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνο.
Το υπερβολικό ψήσιμο ή το κάψιμο μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή βλαβερών συστατικών που βλάπτουν το DNA.
Όταν αυτά μεταβολίζονται, μπορούν να ενεργοποιήσουν ένζυμα που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.
Γι’ αυτό αποφεύγετε να μαγειρεύετε φαγητό για αρκετή ώρα πάνω σε φλόγα ή σε καυτή μεταλλική επιφάνεια.
Γυρίζετε το κρέας συχνά κατά το μαγείρεμα και αφαιρείτε τα καμένα σημεία μετά το τέλος του μαγειρέματος.
Λάθη στο μαγείρεμα – Βάζετε πολύ αλάτι
Οι επιστήμονες συστήνουν το ανώτερο ημερήσιο όριο κατανάλωσης αλατιού την ημέρα περίπου στο ένα κουταλάκι.
Ο μέσος ενήλικας όμως καταναλώνει πολύ περισσότερο.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι γευστικοί κάλυκες χάνουν την ευαισθησία τους στη γεύση του αλατιού και γι’ αυτό ζητάει κανείς όλο και περισσότερο.
Επίσης ένα μεγάλο μέρος του αλατιού το λαμβάνετε ανυποψίαστοι από τις επεξεργασμένες τροφές.
Βάζετε πολλή ζάχαρη
Οι φυσικές μορφές σακχάρου όπως το μέλι είναι σίγουρα καλύτερες, αλλά μπορούν και πάλι να εκτοξεύσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης με παρόμοιο τρόπο όπως και η επεξεργασμένη ζάχαρη.
Γι’ αυτό, εκτός από τις πηγές στις οποίες αναζητάτε το γλυκό, χρειάζεται να προσέχετε και την ποσότητα.
Επιλέγετε μόνο προϊόντα με χαμηλά λιπαρά
Τέλος, κάποτε επικρατούσε η αντίληψη ότι τα λιπαρά ήταν ο μοναδικός εχθρός της απώλειας βάρους, αλλά αυτό δεν ισχύει πια.
Υπάρχουν και ορισμένα λιπαρά που κάνουν καλό.
Το αβοκάντο και τα ψάρια είναι γεμάτα καλά λιπαρά και η απουσία τους από τη διατροφή και τη μαγειρική είναι μια λανθασμένη τακτική.