Υγεία & Ομορφιά
Τα λάθη στο μαγείρεμα που κάνουν το φαγητό ανθυγιεινό
Διατροφή

Μαγείρεμα – Τα Λάθη που Κάνουν το Φαγητό Ανθυγιεινό

Δεν αρκεί να τρώτε υγιεινά, πρέπει να μαγειρεύετε επίσης υγιεινά.

Δείτε ορισμένα λάθη που μπορεί να κάνετε στην κουζίνα που κάνουν το φαγητό σας ανθυγιεινό.

Λάθη που γίνονται στο μαγείρεμαΧρησιμοποιείτε τα λάθος λιπαρά

Το ποιο θεωρείται καλύτερο από όλα τα υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας ή κάποιο άλλο για τη μαγειρική είναι σχετικό.

Κι αυτό επειδή όλα τα είδη λαδιού έχουν διαφορετική θερμοκρασία κατά την οποία αρχίζουν να καίγονται.

Μόλις αρχίσει να γίνεται αυτό, τα λιπαρά διασπώνται και μπορεί να απελευθερώσουν βλαβερές ελεύθερες ρίζες στον αέρα.

Επίσης, είναι πιθανό να προσθέτετε μεγάλη ποσότητα λαδιού στο μαγείρεμα.

Βεβαιωθείτε ότι βάζετε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα που μπορείτε, ώστε να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες.

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα πιάτα χρειάζονται περίπου δύο κουταλιές λάδι.

Τα λάθη που κάνουν το φαγητό ανθυγιεινό – Θερμαίνετε παραπάνω τα υγιεινά λιπαρά

Τα λάδια με χαμηλό σημείο καπνού είναι καλύτερα για τις σαλάτες ή για να προστεθούν σε ένα ήδη μαγειρεμένο φαγητό.

Δεν είναι όμως κατάλληλα για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ορισμένα λάδια, όπως το ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας, περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που μπορεί να καταστραφούν όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες πάνω από το σημείο καπνού τους.

Τρώτε τηγανητά

Μπορεί να σας φαίνονται νόστιμα, αλλά η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι βλαβερή για την υγεία σας.

Πολλές φορές μπορεί να μετατρέπετε ένα υγιεινό φαγητό, όπως ένα πιάτο άπαχο κρέας με λαχανικά, σε ένα ανθυγιεινό πιάτο γεμάτο τρανς λιπαρά.

Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε περισσότερο τον φούρνο ή τον ατμομάγειρα.

Μπορεί να σας φαίνονται νόστιμα, αλλά η συχνή κατανάλωση τηγανητών φαγητών είναι βλαβερή για την υγεία σας.

Τρώτε το κρέας ακόμα κι αν έχει καεί

Αν το ωμό κρέας μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, το καμένο κρέας μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο επικίνδυνο.

Το υπερβολικό ψήσιμο ή το κάψιμο μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή βλαβερών συστατικών που βλάπτουν το DNA.

Όταν αυτά μεταβολίζονται, μπορούν να ενεργοποιήσουν ένζυμα που συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.

Γι’ αυτό αποφεύγετε να μαγειρεύετε φαγητό για αρκετή ώρα πάνω σε φλόγα ή σε καυτή μεταλλική επιφάνεια.

Γυρίζετε το κρέας συχνά κατά το μαγείρεμα και αφαιρείτε τα καμένα σημεία μετά το τέλος του μαγειρέματος.

Τα λάθη που κάνουν το φαγητό ανθυγιεινό – Βάζετε πολύ αλάτι

Οι επιστήμονες συστήνουν το ανώτερο ημερήσιο όριο κατανάλωσης αλατιού την ημέρα περίπου στο ένα κουταλάκι.

Ο μέσος ενήλικας όμως, καταναλώνει πολύ περισσότερο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι γευστικοί κάλυκες χάνουν την ευαισθησία τους στη γεύση του αλατιού και γι’ αυτό ζητάει κανείς όλο και μεγαλύτερη ποσότητα.

Επίσης, ένα μεγάλο μέρος του αλατιού το λαμβάνετε ανυποψίαστοι από τις επεξεργασμένες τροφές.

Βάζετε πολλή ζάχαρη

Οι φυσικές μορφές σακχάρου όπως το μέλι, είναι σίγουρα καλύτερες, αλλά μπορούν και πάλι να εκτοξεύσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης με παρόμοιο τρόπο όπως και η επεξεργασμένη ζάχαρη.

Γι’ αυτό, εκτός από τις πηγές στις οποίες αναζητάτε το γλυκό, χρειάζεται να προσέχετε και την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν.

Επιλέγετε επεξεργασμένα κατεψυγμένα φαγητά για τα καθημερινά σας γεύματα

Είναι δελεαστικό και εύκολο να επιλέγετε ένα κατεψυγμένο γεύμα που μπορεί να είναι έτοιμο σε λίγα μόλις λεπτά.

Αυτές οι τροφές όμως περιέχουν συντηρητικά, χημικές ουσίες, επιπλέον ζάχαρη και αλάτι.

Είναι καλύτερο να βράσετε στον ατμό λίγα λαχανικά ή να κάνετε μια γρήγορη ομελέτα, παρά να επιλέγετε τέτοιες λύσεις συχνά.

Επιλέγετε μονίμως προϊόντα με λίγα λιπαρά

Τέλος, κάποτε επικρατούσε η αντίληψη ότι τα λιπαρά ήταν ο μοναδικός εχθρός της απώλειας βάρους, αλλά αυτό δεν ισχύει πια.

Υπάρχουν και ορισμένα λιπαρά που κάνουν καλό στην υγεία.

Το αβοκάντο και τα ψάρια είναι γεμάτα καλά λιπαρά και η απουσία τους από τη διατροφή και τη μαγειρική είναι μια λανθασμένη τακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

3 Τροφές για Λεπτότερη Μέση

Evi Makavelou

Είδη Τσαγιού για Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Τα Οφέλη του Κεφίρ στη Συνολική Υγεία του Οργανισμού

a.alefragkis

Πώς θα Καταλάβετε τα Σημάδια Πείνας;

Evi Makavelou

Οι Αλλαγές που θα Παρατηρήσετε στο Σώμα σας εάν Τρώτε Καθημερινά Αμύγδαλα

a.alefragkis

Το Σκόρδο και οι Μοναδικές του Ιδιότητες για την Υγεία

a.alefragkis

Γι’ Αυτούς τους Λόγους Πεινάτε Συνεχώς

Evi Makavelou

Η Συμβολή της Βιταμίνης D στον Οργανισμό σας

Λόγοι για τους Οποίους η Ζάχαρη Είναι Κακή

Evi Makavelou

Ξηροί Καρποί για Αντιγήρανση

Evi Makavelou

Σπλαχνικό Λίπος – Τι Μπορείτε να Τρώτε;

Evi Makavelou

Αβοκάντο – Τα Οφέλη του στην Υγεία

a.alefragkis