Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τα Τρανς Λιπαρά

Τα τρανς λιπαρά τα γνωρίζουν λίγο πολύ όλοι.

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι είναι όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά στην πραγματικότητα τα τρανς λιπαρά υπάρχουν σε μικρές ποσότητες και στη φύση.

Αυτό που χρειάζεται να κρατήσουμε είναι πως θα πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους.

Τι είναι τα τρανς λιπαρά;

Υπάρχουν τα μονοακόρεστα λιπαρά, δηλαδή το καλό λίπος που επιτρέπεται να καταναλώνουμε σε μικρές ποσότητες επειδή περιέχει πολλές θερμίδες, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια.

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι τα «κακά» λιπαρά, δηλαδή τα ζωικά λίπη, όπως τα πλήρη γαλακτοκομικά, το λίπος του κρέατος, η κρέμα γάλακτος, τα βούτυρα και πολλά άλλα που πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο ή καθόλου.

Τα τρανς λιπαρά είναι υποπροϊόν της θερμικής επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών.

Είναι λίπη που έχουν υποστεί υδρογόνωση για να μην καταστρέφονται, είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Η υδρογόνωση είναι η μέθοδος που μετατρέπει τα έλαια σε στέρεη μορφή.

Με την υδρογόνωση αποφεύγεται η οξείδωση, κι έτσι η διάρκεια ζωής των προϊόντων μεγαλώνει.

Αυτοί οι τύποι ελαίων χρησιμοποιούνται στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και σε λιπαρές ύλες, όπως αυτές που χρησιμοποιούν ξανά και ξανά οι αλυσίδες πρόχειρου φαγητού για να τηγανίζουν τα τρόφιμά τους.

Τρανς λιπαρά μπορεί να βρεθούν όμως σε ένα ποσοστό 3-8% επί του συνολικού λίπους στο λίπος του γάλατος και του κρέατος των μηρυκαστικών ζώων.

Πού τα βρίσκουμε στην καθημερινότητά μας;

Βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στους φούρνους και στο πρόχειρο φαγητό των μεγάλων αλυσίδων.

Είναι η μαργαρίνη, αν και τα τελευταία χρόνια δε χρησιμοποιείται για την παραγωγή της η υδρογόνωση, ενώ πολλά λέγονται και για το ηλιέλαιο.

Επίσης, τρανς λιπαρά βρίσκονται σε αρτοσκευάσματα συσκευασμένα ή μη, στις έτοιμες πίτες, στις ζύμες, στα έτοιμα μείγματα για γλυκά, στα πατατάκια, τα γαριδάκια, στις πατάτες τηγανητές.

Τρανς λιπαρά υπάρχουν στα συσκευασμένα μπισκότα, στα κέικ, τα ντόνατ και τις πίτσες.

Επίσης, στα προμαγειρεμένα γεύματα των σούπερ μάρκετ, στα κράκερ, στα δημητριακά, στις συσκευασμένες μπάρες δημητριακών, στα τυποποιημένα κατεψυγμένα κρέατα, στα συσκευασμένα μπισκότα, στα παγωτά, τα κέικ, τα ντόνατ και τις πίτσες.

Ακόμα, τρανς λιπαρά υπάρχουν στο ποπ κορν που φτιάχνεται στον φούρνο μικροκυμάτων, στο σογιέλαιο, στα νουντλς, στα βούτυρα ζωικής προέλευσης.

Πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε;

Διαβάζοντας τις ετικέτες με τα συστατικά των τροφίμων πριν τα αγοράσουμε και αναζητώντας την ένδειξη «υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη ή φυτικά έλαια» είναι ένας τρόπος για να προχωρήσουμε ή να απορρίψουμε την αγορά ενός τροφίμου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τα τρανς λιπαρά ως βιομηχανικά πρόσθετα τροφίμων και συστήνει να αποφεύγουμε την κατανάλωσή τους.

Τι προκαλούν στον οργανισμό;

Η κατανάλωση των τρανς λιπαρών προκαλεί νωθρότητα και έλλειψη ενέργειας.

Επίσης, έχουν αποδειχτεί επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα, με τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου να αποτελεί Νο1 επίπτωση από την αλόγιστη και συστηματική κατανάλωσή τους.

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την κακή χοληστερόλη, μειώνουν την καλή, ενώ έχουν συσχετιστεί και με διάφορες μορφές καρκίνου.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για Υγιές Δέρμα

yoadmin

Το Ακτινίδιο και τα Οφέλη του για την Υγεία

d.tsagkrinos

Κακές Συνήθειες που Επιβαρύνουν το Στομάχι σας

d.tsagkrinos

Δείτε τι Συμβαίνει στο Σώμα σας Όταν Κόψετε τα Αναψυκτικά

d.tsagkrinos

Αυγά: Χοληστερίνη και Καρδιακή Ανεπάρκεια

yoadmin

Το Μυστικό της Μεσογειακής Διατροφής

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ