Η ζάχαρη είναι μια από τις πιο βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό αφού έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές παθήσεις που απειλούν την υγεία.
Το χειρότερο με τη ζάχαρη είναι ότι είναι παρούσα στην καθημερινή μας διατροφή, καθώς υπάρχει κρυμμένη σε πολλά φαγητά που κατά τ’ άλλα μοιάζουν υγιεινά.
Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι μια συνηθισμένη κατάσταση που εμφανίζεται όχι μόνο μεταξύ των ενηλίκων, αλλά και στα παιδιά.
Η υπερκατανάλωση ζάχαρης εκτός από μακροχρόνιες επιπτώσεις για την υγεία, παρουσιάζει και ορισμένα πιο φανερά συμπτώματα στον οργανισμό.
Έχετε συνεχή επιθυμία για κάτι γλυκό
Η αλήθεια είναι πως όσο περισσότερη ζάχαρη τρώτε, τόσο περισσότερο την ποθείτε.
Μια διατροφή με πολλή ζάχαρη προκαλεί μια ορμονική αντίδραση στο σώμα σας που μοιάζει με κύμα.
Αυτό σημαίνει ότι παροδικά θα νιώθετε τη διάθεση και την ενέργειά σας στα ύψη αλλά πολύ σύντομα αυτό θα περάσει.
Επιπλέον, σας προκαλεί εξάντληση, ενώ το σώμα σας θα ζητάει περισσότερη ζάχαρη.
Νιώθετε υποτονικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας
Η ζάχαρη προκαλεί μια απότομη αύξηση της ινσουλίνης, αλλά μετά προκαλεί και μια αναπόφευκτη πτώση της.
Το δέρμα σας σπάει συνεχώς
Κάποιοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στην αύξηση της ινσουλίνης από την πρόσληψη ζάχαρης.
Αυτή η άνοδος μπορεί να πυροδοτήσει έναν “ορμονικό καταρράκτη” που μπορεί να οδηγήσει σε ένα ξέσπασμα ακμής.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να γίνει εμφανής στο πρόσωπό σας μέσα σε λίγες ημέρες.
Είστε πιο κυκλοθυμικοί από το συνηθισμένο
Οι εμπειρογνώμονες ανέφεραν επίσης ότι η πτώση του σακχάρου στο αίμα που συμβαίνει όταν τελειώνει η άνοδος, μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στη διάθεση.
Αυξάνεται το βάρος σας
Η υπερβολική ζάχαρη συνήθως σημαίνει επιπλέον θερμίδες.
Όλοι γνωρίζουμε ότι η ζάχαρη δεν έχει καμία πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες.
Αυτό σημαίνει ότι δεν προκαλεί κορεσμό, με αποτέλεσμα να συνεχίζετε να τρώτε.
Η ουσία αυτή προκαλεί επίσης την απελευθέρωση ινσουλίνης, μια ορμόνη που παίζει σπουδαίο ρόλο στην αύξηση του σωματικού βάρους.
Χαλάνε τα δόντια σας
Όταν τα βακτήρια εισχωρούν με σωματίδια τροφής ανάμεσα στα δόντια, παράγεται οξύ, το οποίο προκαλεί τερηδόνα.
Το ανθρώπινο σάλιο διατηρεί μια υγιή ισορροπία βακτηρίων από μόνο του.
Όμως, η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει το pH του στόματος και να διαταράξει αυτήν την ισορροπία.
Αυτό δίνει στα βακτήρια την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν, γεγονός που οδηγεί σε χαλασμένα δόντια.
Τίποτα δεν είναι τόσο γλυκό όσο ήταν στην αρχή
Τέλος, η υπερκατανάλωση ζάχαρης “βομβαρδίζει” ουσιαστικά την αίσθηση της γεύσης σας.
Αν λοιπόν μειώσετε την ζάχαρη, θα έρθει μια στιγμή που εκτός του ότι θα τη γεύεστε καλύτερα, τα φαγητά μπορεί να σας φαίνονται και ιδιαιτέρως γλυκά.