Υγεία & Ομορφιά
Όταν η Ακμή Κάνει την Εμφάνισή της Αργά
Πρόσωπο

Όταν η Ακμή Κάνει την Εμφάνισή της Αργά

Η ακμή δεν είναι μόνο πρόβλημα των εφήβων αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσει και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Στους ενήλικες η ακμή κάνει την εμφάνισή της ξαφνικά και οφείλεται σε διάφορους λόγους.

Οι Αιτίες

Στο δέρμα των ενήλικων, ιδιαίτερα των γυναικών, εμφανίζονται συχνά ατέλειες και δερματικές βλάβες.

Τα στοιχεία της ακμής κάνουν την εμφάνισή τους και εξελίσσονται.

Όταν η Ακμή Κάνει την Εμφάνισή της Αργά

Η ακμή στους ενήλικες διαφέρει από εκείνη των εφήβων ακόμη και στα σημεία που εμφανίζεται.

Στους ενήλικες η ακμή παρουσιάζεται κυρίως στο πρόσωπο και στο πηγούνι.

Οι φλεγμονές αυτές στην επιφάνεια του δέρματος μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήσεις, όχι μόνο αισθητικές αλλά και ψυχολογικές.

Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε είναι να «σπάσετε» τα σπυράκια.

Σε αυτή την περίπτωση θα μολυνθούν, θα εξαπλωθούν και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να θεραπευτούν, ενώ το πιθανότερο είναι να αφήσουν σημάδια στην επιδερμίδα σας.

Πέρα από όλα τ’ άλλα, η εμφάνιση της ακμής μπορεί να επηρεάσει έντονα τη ψυχολογία και να οδηγήσει ακόμη και σε ελαφριάς μορφής κατάθλιψη.

Η ακμή των ενηλίκων δεν αφορά μόνο ένα συγκεκριμένο τύπο δέρματος, ωστόσο φαίνεται πως οι γυναίκες που έχουν λιπαρό δέρμα, που χρησιμοποιούν έντονο μακιγιάζ καθημερινά, με ορμονικές διαταραχές και ζουν αγχώδεις καταστάσεις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ακμή.

Η Σωστή Αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε έναν δερματολόγο για να αξιολογήσει τη δική σας περίπτωση και να καθορίσει την κατάλληλη θεραπεία για το δέρμα σας που θα εξαλείψει τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την ακμή.

Η Θεραπεία

Η θεραπεία κρατάει συνήθως δύο μήνες, ενώ δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τους οχτώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσης αλλά και την ανταπόκριση.

Οποιαδήποτε θεραπεία όμως, θα χρειαστεί δερματολογική παρακολούθηση, καθώς και μια εξέταση αίματος ώστε να αξιολογηθεί η ορμονική επίδραση.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ξηρότητα του δέρματος, των οφθαλμών και των χειλιών, η αναιμία και οι διαταραχές της διάθεσης.

Πρόληψη

Η ακμή των ενηλίκων δεν είναι παρά μια συνηθισμένη μικροβιακή λοίμωξη του δέρματος.

Εδώ και μερικά χρόνια παρατηρείται όλο και πιο συχνά στις ηλικίες 25-40, γεγονός που εξηγείται και από το αυξημένο στρες τους σύγχρονου τρόπου ζωής.

Όταν η ακμή κάνει την «αναπάντεχη» εμφάνισή της, θα πρέπει να προσαρμόσετε και την καθημερινή σας περιποίηση και να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά δερμοκαλλυντικά προϊόντα ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Όταν η ακμή κάνει την «αναπάντεχη» εμφάνισή της, θα πρέπει να προσαρμόσετε και την καθημερινή σας περιποίηση και να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά δερμοκαλλυντικά προϊόντα ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Ο Καθαρισμός

Η υγιεινή του δέρματος είναι το πρώτο και σημαντικό βήμα αλλά δεν θα πρέπει να φθάνουμε στις υπερβολές.

Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με ένα ήπιο καθαριστικό που σέβεται το υδρολιπιδικό φιλμ προστασίας της επιδερμίδας μας.

Η απουσία του θα επιφέρει αφυδάτωση και πρόωρη γήρανση. Ιδιαίτερη σημασία έχει πέρα από την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος και η κατάλληλη συχνότητα χρήσης .

Η ενυδάτωση θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στον τύπο της επιδερμίδας σας.

Αν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή ή μεικτή θα προτιμήσετε τις ελαφριές υφές, ενώ αν είναι ξηρή θα προτιμήσετε πιο πλούσιες υφές, αρκεί οι κρέμες που θα επιλέξετε να μην έχουν λιπαρές ουσίες.

Για το μακιγιάζ να προτιμάτε τις απαλές υφές, όπως οι νέες κρέμες BB και CC, ειδικά μελετημένες για να διορθώνουν τις ατέλειες της επιδερμίδας.

Τα ειδικά προϊόντα διορθωτικού μακιγιάζ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αφού έχει ολοκληρωθεί η περιποίηση με τα ειδικά προϊόντα θεραπείας.

Πέρα από τα καλλυντικά περιποίησης, ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι ο τακτικός καθαρισμός στα σύνεργα του μακιγιάζ και να αλλάζετε συχνά τις πετσέτες προσώπου στο μπάνιο σας.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Επιλέξετε την Ιδανική Απόχρωση Κραγιόν Ανάλογα με την Επιδερμίδα σας

d.tsagkrinos

Περιορίστε τις Πανάδες

yoadmin

Ιδανικό Μακιγιάζ Ανάλογα με την Ηλικία

yoadmin

Πώς να Επιλέξετε την Κατάλληλη Μάσκα Προσώπου

Bάνα Νικολαίδου

Τα Λάθη που Μπορεί να Κάνετε με τις Μάσκες Αργίλου

d.tsagkrinos

Οι πιο Σημαντικές Συμβουλές Ομορφιάς για τις Γυναίκες στα 30

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ