Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Οι Τροφές που θα σας Βοηθήσουν να Κόψετε το Κρέας

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το πόσο βλαβερή είναι η αλόγιστη κατανάλωση ζωικών τροφών και ειδικά αυτών που έχουν υποστεί επεξεργασία.

Οι γιατροί συνιστούν για το καλό της υγείας μας να προτιμάμε τις τροφές φυτικής προέλευσης.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ένας οργανισμός που έχει συνηθίσει να καταναλώνει κρέας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα φυτικά τρόφιμα επειδή δεν περιέχουν τόση πρωτεΐνη ώστε να επιτευχθεί κορεσμός.

Παρόλα αυτά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν μια πιο χορτοφαγική διατροφή θέλοντας να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών τροφών.

Η μετάβαση αυτή γίνεται ευκολότερη όταν αυτές οι τροφές παρέχουν την πρωτεΐνη που χρειάζεται ο οργανισμός.

Η λήψη επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης και των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων είναι δυσκολότερη για όσους δεν τρώνε κρέας ή γενικά ζωικά προϊόντα.

Θα πρέπει λοιπόν να εξασφαλίσουν ότι παίρνουν αρκετή πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Β12 που παίρνουν όσοι τρώνε ζωικές τροφές.

Υπάρχουν όμως κάποιες τροφές που θα σας βοηθήσουν να κόψετε το κρέας και τα παράγωγά του, αν το επιθυμείτε, χωρίς να σας στερήσουν την πρωτεΐνη που χρειάζεστε.

Ορισμένες τροφές φυτικής προέλευσης παρέχουν πλήρεις πρωτεΐνες που σημαίνει ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.

Αυτές λοιπόν που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανά μερίδα είναι τα όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια, το τόφου και φασόλια edamame, τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, η κινόα, οι σπόροι chia, η σπιρουλίνα, τα φασόλια και οι φακές σε συνδυασμό με ρύζι.

Πρωτεΐνες και συμπληρώματα

Ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης είναι φυτικής προέλευσης.

Ανάλογα με τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους μπορεί να είναι πλήρεις ή ατελείς πρωτεΐνες.

Αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ανά μερίδα είναι τα όσπρια, όπως οι φακές και τα ρεβίθια.

Αν και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους καθημερινούς στόχους για τις ανάγκες του οργανισμού σας, η κατανάλωση μιας ευρύτερης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών πλούσιων σε πρωτεΐνες είναι συνήθως ένας καλύτερος τρόπος για να πάρετε την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε καθημερινά.

Ορισμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή νάτριο για τη βελτίωση της γεύσης τους, επομένως είναι σημαντικό να διαβάζετε τις ετικέτες στη συσκευασία τους ώστε να αποφεύγετε τα συγκεκριμένα.

Η ελάχιστη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.

Τα άτομα που θέλουν να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα, οι έγκυες και όσες θηλάζουν, όπως και οι ηλικιωμένοι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη.

Τα ζωικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα αυγά και το γάλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, η οποία είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που αποτελείται από αμινοξέα.

Αυτό διευκολύνει τους ανθρώπους που καταναλώνουν ζωικά προϊόντα να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους σε πρωτεΐνες.

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να συνθέσει έντεκα αμινοξέα, αλλά πρέπει να πάρει άλλα εννέα από τη διατροφή.

Τα ζωικά προϊόντα είναι πλήρεις πρωτεΐνες, άρα περιέχουν όλα τα αμινοξέα.

Κάποιες τροφές φυτικής προέλευσης, όπως τα φασόλια σόγιας και η κινόα είναι επίσης πλήρεις πρωτεΐνες, ενώ άλλες τροφές είναι ελλιπείς.

Ένα άτομο που ακολουθεί μια χορτοφαγική, ή vegan διατροφή λοιπόν, πρέπει να έχει ένα διαιτολόγιο με μεγάλη ποικιλία σε φυτικές τροφές για να μπορεί να παίρνει όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπάρες Δημητριακών – Πώς να τις Επιλέγετε

Bάνα Νικολαίδου

Γιατί Πρέπει να Τρώτε πιο Αργά

yoadmin

Το Ακτινίδιο και τα Οφέλη του για την Υγεία

d.tsagkrinos

H Πρωτεΐνη και η Σημασία της

Bάνα Νικολαίδου

Κάντε την Υγιεινή Διατροφή Ευκολότερη

Bάνα Νικολαίδου

Τι να Τρώω για να Πέσει η Πίεση;

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ