Υγεία & Ομορφιά
Ντομάτα - Οφέλη στην Υγεία μας
Διατροφή

Ντομάτα – Οφέλη στην Υγεία μας

Η συμπερίληψη της ντομάτας στη διατροφή μας προσφέρει πολλά οφέλη.

Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο.

Οι ντομάτες περιέχουν βασικά καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη και το λυκοπένιο.

Αυτά μπορούν να προστατεύσουν το μάτι από βλάβες που προκαλούνται από το φως.

Μπορείτε να τρώτε ντομάτες είτε σε μια σάλτσα, είτε σε σαλάτα, αλλά και με άλλους τρόπους.

Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.Οφέλη

Οι ντομάτες είναι μια υγιεινή και θρεπτική, φυτική τροφή.

Υπάρχουν διάφορα είδη και μεγέθη ντομάτας και μπορούν να παρασκευαστούν με διαφορετικούς τρόπους.

Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν ντοματίνια, ντομάτες βραστές, ωμές ντομάτες, σούπες, χυμούς και πουρέ ντομάτας.

Τα οφέλη για την υγεία μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των τύπων.

Για παράδειγμα, τα ντοματίνια έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε β-καροτίνη από τις κανονικές ντομάτες.

Η υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συνδέεται επίσης με υγιές δέρμα και μαλλιά, αυξημένη ενέργεια και χαμηλότερο βάρος.

Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τη συνολική θνησιμότητα.

Επίσης, οι ντομάτες είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C κι άλλων αντιοξειδωτικών.

Με αυτά τα συστατικά, οι ντομάτες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του σχηματισμού ελεύθερων ριζών.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο.

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο.

Το λυκοπένιο είναι μια πολυφαινόλη που έχει συνδεθεί με την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Επίσης δίνει στις ντομάτες το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C και χολίνη στις ντομάτες υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς.

Οι ντομάτες έχουν και φυλλικό οξύ.

Αυτό βοηθά στην εξισορρόπηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης.

Η ομοκυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που προκύπτει από τη διάσπαση των πρωτεϊνών.

Λέγεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών κι εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η διαχείριση των επιπέδων ομοκυστεΐνης από φυλλικό οξύ μειώνει έναν από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Δυσκοιλιότητα και ντομάτες

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, όπως οι ντομάτες, μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και να υποστηρίξει τις κανονικές κινήσεις του εντέρου.

Οι ντομάτες περιγράφονται συχνά ως καθαρτικό φρούτο.

Υγιές δέρμα

Τέλος, οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C.

Eκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου.

Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C κι άλλα αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το δέρμα σας να μειώσει τις λεπτές γραμμές.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Διατροφή που Αυξάνει το Κολλαγόνο στον Οργανισμό

a.alefragkis

Σοκολάτα Γάλακτος vs Μαύρη Σοκολάτα

Vasiliki Tsantila

Λαχανικά με Χαμηλούς Υδατάνθρακες

Evi Makavelou

Τα Φρούτα με τη Λιγότερη Ζάχαρη

Evi Makavelou

Διατροφή Χωρίς Γλυκαντικά – Τα Οφέλη στο Σώμα σας

Evi Makavelou

Τροφές για Υγιείς Πνεύμονες

Evi Makavelou

Διατροφή και Άσκηση για Καλή Υγεία

Μεσογειακή Διατροφή – Αξίζει να την Υιοθετήσετε

Συνήθειες που σας Στερούν τις Βιταμίνες Β

Evi Makavelou

Τα Πάντα για την Καστανή Ζάχαρη

Evi Makavelou

4 Κοινοί Μύθοι για τη Διατροφή

Evi Makavelou

Προβλήματα Καρδιάς από Κατανάλωση Αναψυκτικών

yoadmin