Υγεία & Ομορφιά
Κολλαγόνο VS Υαλουρονικό Οξύ
Gold Πρόσωπο

Κολλαγόνο VS Υαλουρονικό Οξύ

Tο Κολλαγόνο και το Υαλουρονικό οξύ έχουν εισβάλλει για τα καλά στις ζωές μας.

Περιέχονται σε συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και φάρμακα.

Τι είναι όμως το κολλαγόνο και τι το υαλουρονικό οξύ και ποιές οι ευεργετικές ιδιότητες στον οργανισμό και στο σώμα μας;

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και είναι ιδιαίτερα σημαντική, διότι παίζει ρόλο στην υποστήριξη και τη δομή των συνδετικών ιστών και οργάνων όπως του δέρματος, των τενόντων και των οστών.

Υπάρχουν πολυάριθμοι τύποι κολλαγόνου (περίπου 14), οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους μέσω πολύ ισχυρών δεσμών που καθιστούν αυτή τη πρωτεΐνη πολύ ανθεκτική.

Κατά τη διαδικασία της γήρανσης του δέρματος και του υποδόριου ιστού, ειδικά εξαιτίας της φωτογήρανσης (υποβάθμισης του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία), ίνες κολλαγόνου μπορεί να καταστραφούν και να μειωθούν σε αριθμό.

Η παραγωγή αυτής της ουσίας μειώνεται, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, γι‘ αυτό η χρήση του σε συμπληρώματα διατροφής είναι πολύ συχνή.

Η κύρια μορφή κολλαγόνου που χρησιμοποιείται είναι εκείνη από κοτόπουλο ή αλλιώς το κολλαγόνο τύπου II.

Το κολλαγόνο τύπου II λέγεται ότι λειτουργεί προκαλώντας την παραγωγή ουσιών που καταπολεμούν τον πόνο και το οίδημα (φλεγμονή), αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

Υπάρχουν ωστόσο, επαρκή επιστημονικά στοιχεία για την επίδραση των συμπληρωμάτων κολλαγόνου σε ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όσον αφορά το κολλαγόνο είναι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από κανένα είδος τροφής.

Δεν συμβαίνει δηλαδή το ίδιο με ότι συμβαίνει με τα υπόλοιπα απαραίτητα συστατικά του οργανισμού.

Με την αύξηση των επιπέδων του κολλαγόνου στον οργανισμό μας μέσω των συμπληρωμάτων, ευεργετούμε τις αρθρώσεις, τα οστά, τα δόντια και ενισχύουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας.

Κατά συνέπεια η χορήγησή του είναι πολύ σημαντική.

Γενικά το κολλαγόνο είναι ασφαλές στη χρήση, αλλά αντενδείκνυται σε περιπτώσεις αλλεργίας στα πουλερικά, όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Η υγρή μορφή είναι πιο αποτελεσματική και αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι το υδρολυμένο κολλαγόνο απορροφάται άμεσα και μέσω του κυκλοφορικού διαχέεται στο σώμα.

Υαλουρονικό Οξύ

Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που βρίσκεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις στα μάτια και τις αρθρώσεις.

Λειτουργεί ως μαξιλάρι και λιπαντικό στις αρθρώσεις και σε άλλους ιστούς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και φαίνεται ότι διαθέτει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Λαμβάνεται από το στόμα ή με ένεση στην προσβεβλημένη άρθρωση, λιπαίνοντας την περιοχή και βοηθώντας σημαντικά στην κίνηση.

Έχει εγκριθεί επίσης, η χρήση του υαλουρονικού οξέος κατά τη διάρκεια ορισμένων οφθαλμολογικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της αφαίρεσης καταρράκτη, όπου εγχέεται μέσα στο μάτι για να βοηθήσει την αντικατάσταση των φυσικών υγρών.

Συχνή είναι και η χρήση του σε κολλύρια.

Το υαλουρονικό οξύ είναι πιθανότατα ασφαλές, όταν λαμβάνεται από το στόμα, όταν εφαρμόζεται στο δέρμα ή όταν είναι ενέσιμο.

Σπανίως, μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός: Το υαλουρονικό οξύ είναι ασφαλές όταν χορηγείται με ένεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, δεν είναι αρκετά τα στοιχεία για την ασφάλεια του υαλουρονικού οξέος όταν λαμβάνεται από το στόμα ή όταν εφαρμόζεται στο

Για να δείτε το πλήρες περιεχόμενο, παρακαλούμε συνδεθείτε/εγγραφείτε δωρεάν στα "Gold" μέλη και θα έχετε πλήρη και συνεχή πρόσβαση σε όλα τα άρθρα. Επίσης, θα λαμβάνετε το εβδομαδιαίο μας newsletter με ενημερωτικές πληροφορίες για την υγεία και την ομορφιά!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Αιτίες που Κρύβονται Πίσω από την Αφυδάτωση της Επιδερμίδας

d.tsagkrinos

Τα Προϊόντα Ομορφιάς που Χρησιμοποιείτε με Λάθος Τρόπο

Bάνα Νικολαίδου

Σεξ Χωρίς Προφυλακτικό – Πότε Είναι Ασφαλής Επιλογή

Πότε και Γιατί Μειώνεται η Σεξουαλική Αντοχή στους Άντρες

d.tsagkrinos

Τα Αιθέρια Έλαια που Κάνουν Θαύματα στην Καταπολέμηση των Μαύρων Κύκλων

d.tsagkrinos

Προεκλαμψία της Εγκύου – Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ