Υγεία & Ομορφιά
Θηλασμός και Συχνές Ερωτήσεις
Θηλασμός

Θηλασμός και Συχνές Ερωτήσεις

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική διατροφή για τα βρέφη για τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ παράλληλα συνεισφέρει στην υγιή ανάπτυξή τους. Παρ’ όλα αυτά, κάποιες δυσκολίες τις πρώτες ημέρες της γέννησης μπορεί να δυσκολέψουν τον θηλασμό…

Θηλασμός και Συχνές ΕρωτήσειςΑς δούμε ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα θηλασμού και τρόπους με τους οποίους θα τα αντιμετωπίσετε…

«Δεν έχω αρκετό γάλα για να θηλάσω»

Όλες οι γυναίκες έχουν γάλα γιατί η φύση έχει προνοήσει. Η παραγωγή του γάλακτος βασίζεται στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης.

Δηλαδή όσο περισσότερο θηλάζει μια γυναίκα, τόσο πιο πολύ γάλα παράγει. Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται ακόμα και οι ταυτόχρονες ανάγκες δυο ή περισσότερων μωρών.

Ο μοναδικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσει μια νέα μητέρα είναι να θηλάζει κάθε φορά που το ή τα μωρά της το ζητήσουν, χωρίς να δίνει συμπλήρωμα γάλακτος ή νερό, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους.

Εφόσον ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πίνετε επαρκείς ποσότητες υγρών και ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο, δεν είναι υπάρχει λόγος να ανησυχείτε.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να συνεχίσετε το σίδηρο και το ασβέστιο που παίρνατε και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να μην έχετε η ίδια έλλειψη βιταμινών.

Όσον αφορά την αύξηση του μητρικού γάλακτος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιά μπύρας ή αφεψήματα που υπάρχουν στο φαρμακείο και έχουν ακριβώς αυτή τη σκοπιμότητα.

«Κάθε φορά που θηλάζω πονάω»

Όταν ο θηλασμός γίνεται σωστά δεν θα πρέπει να υπάρχει πόνος στις θηλές. Πόνος μπορεί να υπάρχει είτε όταν το μωρό δεν έχει πιάσει σωστά τη θηλαία άλω (τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή), με αποτέλεσμα να πιπιλάει μόνο τη θηλή ή εάν το παιδί παίρνει συμπλήρωμα με μπουκάλι και μπερδεύει τις κινήσεις που θα πρέπει να κάνει σε κάθε μέθοδο ταΐσματος.

Για να απαλύνετε τον πόνο βάζετε μετά από κάθε θηλασμό φυσική κρέμα με λανολίνη που θα βοηθήσει στην επούλωση του τραυματισμένου στήθους.

Επίσης, υιοθετήστε μια πιο σωστή στάση θηλασμού με το σώμα του μωρού να είναι σε ευθεία στάση (όχι λυγισμένο), το μωρό να είναι στραμμένο προς τον μαστό κοιτώντας την μητέρα του στα μάτια, το σώμα του μωρού να είναι κοντά στο σώμα της μητέρας, να υποβαστάζετε όλο το σώμα του μωρού (όχι μόνο το κεφάλι ή το κάτω μέρος του σώματος του), η κοιλιά του μωρού να ακουμπάει τη δική σας και το στόμα του να πιάνει ολόκληρη τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή.

Συνεχίστε να θηλάζετε κανονικά και από τα δύο στήθη ακόμα και αν δείτε λίγο αίμα.

«Μου είπαν ότι οι θηλές μου είναι επίπεδες και δεν θα μπορέσω να θηλάσω»

Όταν ένα μωρό θηλάζει δεν πιάνει τη θηλή αλλά τη σκούρα περιοχή γύρω από τη θηλή, τη θηλαία άλω, οπότε οι επίπεδες ή εισέχουσες θηλές δεν αποτελούν εμπόδιο.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει όμως να αποφεύγετε τη χρήση μπιμπερό, τουλάχιστον για τις πρώτες 40 ημέρες από τη γέννησή του, γιατί το μωρό θα επιλέγει την εύκολη λύση (το μπιμπερό) και δεν θα δέχεται να θηλάσει, μιας και ο θηλασμός χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από το μωρό.

Με τον καιρό θηλάζοντας το μωρό σας, οι θηλές πιθανότατα θα αρχίσουν να προεξέχουν.

Επίσης, μπορείτε να βοηθήσετε ένα μωρό που χρησιμοποιεί ήδη μπιμπερό και δυσκολεύεται να θηλάσει απευθείας από το στήθος, χρησιμοποιώντας ψευδοθηλές που κάνουν τον θηλασμό πιο εύκολο.

«Πώς θα ξέρω ότι το μωρό μου τρώει αρκετά;»

Εάν το μωρό σας μετά την τρίτη ημέρα της γέννησής του βρέχει 5-6 πάνες την ημέρα, κοιμάται συνολικά τουλάχιστον 8 ώρες το 24ωρο και παίρνει από 500-800γρ τον μήνα για το πρώτο δίμηνο της ζωής του, σημαίνει πως τρέφεται σωστά.

Τα μωρά που τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα δεν ακολουθούν πάντα τις καμπύλες ανάπτυξης που υπάρχουν στα βιβλία υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συχνά Άγχη των Μαμάδων που Θηλάζουν

Η Προετοιμασία των Θηλών και η Εμπειρία του Θηλασμού

Κάπνισμα και Μητρικό Γάλα

Μύθοι και Αλήθειες για τον Θηλασμό

Ποιο Βρεφικό Γάλα να Επιλέξετε αν δεν Μπορείτε να Θηλάσετε

Μύθοι και Αλήθειες για τον Θηλασμό