Υγεία & Ομορφιά
Στοματική Υγιεινή

Δυσάρεστη Αναπνοή; Επιτέλους Αποτελεσματικές Λύσεις

Περίπου ένα στα δύο άτομα έχει πρόβλημα με στοματική κακοσμία, που πολλές φορές είναι χρόνιο. Ευτυχώς είναι κάτι που αντιμετωπίζεται. Αρκεί μια σειρά σωστών κινήσεων και φυσικών αποτελεσματικών λύσεων, για να δοθεί μια για πάντα τέλος στη δυσάρεστη αναπνοή.

Η στοματική κακοσμία αποτελεί πρόβλημα που συνήθως λύνεται εύκολα με την υιοθέτηση των σωστών καθημερινών συνηθειών.

Ανακαλύψτε λοιπόν τις σωστές κινήσεις για να απαλλαγείτε μια για πάντα από μια κατάσταση δυσάρεστη, τόσο για εσάς, όσο και για τους γύρω σας.

Από πού προέρχεται η δυσάρεστη αναπνοή;

Η στοματική κακοσμία, δημιουργείται κατά την εκπνοή και προέρχεται από την παραγωγή θειούχων ενώσεων που απελευθερώνονται από τα συστατικά τροφίμων ή νεκρών κυττάρων που έχουν παραμείνει στη στοματική κοιλότητα.

Η κακή στοματική υγιεινή, οι διαταραχές στην ισορροπία της στοματικής μικροχλωρίδας, καθώς και προβλήματα των βλεννογόνων, όπως μικρά στοματικά έλκη (άφθες), μπορεί να είναι τα αίτια. Μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα σας δώσει μια ακριβή διάγνωση.

Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα αίτια της κακοσμίας, όπως προβλήματα στην πέψη, στο ωτορινολαρυγγολογικό σύστημα ή στους πνεύμονες, ακόμη και λόγω λήψης συγκεκριμένων φαρμάκων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η συμβουλή του γιατρού είναι απαραίτητη.

Τέλος, θα μπορούσε να ενοχοποιηθεί και το κάπνισμα, και πιο συγκεκριμένα η παρουσία νικοτίνης, λόγω της πρόκλησης ξηροστομίας.

Επιστροφή στα γιατροσόφια της γιαγιάς

Ορισμένες απόλυτα φυσικές λύσεις αρκούν για να καταπολεμήσουν τη δυσάρεστη αναπνοή.

Για παράδειγμα, η μάσηση φύλλων μέντας ή φρέσκου βασιλικού μετά το γεύμα, μπορεί να φρεσκάρει την αναπνοή, ενώ εξίσου αποτελεσματική μπορεί να είναι η μάσηση μπαχαρικών όπως το γαρύφαλλο ή το κάρδαμο.

Τέλος, ας μην υποτιμούμε τη δράση που μπορεί να έχουν καρυκεύματα και βότανα, όπως η κανέλλα και το θυμάρι, τα οποία παράλληλα ευνοούν την καλή πέψη των τροφών.

Μια καλή στοματική υγιεινή

Πρέπει να τονισθεί ότι τα σπρέυ, οι τσίχλες και οι παστίλιες που υπόσχονται δροσερή αναπνοή, καταφέρνουν μόνο να καλύψουν παροδικά το πρόβλημα, χάρη στην παρουσία εκχυλισμάτων μέντας ή χλωροφύλλης.

Η συνταγή της επιτυχίας για μια δροσερή και φρέσκια αναπνοή, είναι ο επιμελής καθαρισμός των δοντιών, καθώς επιτρέπει την αποτελεσματική απομάκρυνση των βακτηρίων που ευθύνονται για τις δυσάρεστες οσμές.

Παράλληλα, συστήνεται ο καθαρισμός της επιφάνειας της γλώσσας με μια σκληρή οδοντόβουρτσα ή μια ειδική ξύστρα γλώσσας, μια φορά την ημέρα, κατά προτίμηση το βράδυ μετά το πλύσιμο των δοντιών, αλλά και το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια, για να απομακρύνουν τα βακτήρια που προκαλούν κακοσμία από τις περιοχές ανάμεσα στα δόντια.

Tips

Μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας σπιτικό στοματικό διάλυμα, αναμιγνύοντας μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας ή λεπτόκοκκου αλατιού με ένα κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο και μια-δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού… και ιδού μια απόλυτα φυσική και σπιτική εναλλακτική στοματικού διαλύματος!

Η κατάλληλη διατροφή ενάντια στη στοματική κακοσμία

Πτητικές ενώσεις που εντοπίζονται στην αναπνοή μπορούν να παραχθούν από πλήθος διατροφικών συστατικών, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαύρο ραδίκι, το αλκοόλ ακόμη και ο καφές.

Η λύση; Να μειώσουμε τη πρόσληψη τους και να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Προσοχή και στην αυξημένη κατανάλωση καφέ, ο οποίος συμβάλλει στη δημιουργία δυσάρεστων οσμών.

Αντικαθιστώντας τον καφέ με τσάι, ή ακόμη καλύτερα με ρόφημα μέντας, μπορούμε να δροσίσουμε την αναπνοή μας και παράλληλα να ενισχύσουμε την πέψη των τροφών. Τέλος, ροφήματα βοτάνων όπως το θυμάρι, μπορούν να αποδειχθούν εξίσου πολύτιμοι σύμμαχοι.

Δώστε τέλος στην ξηροστομία

Η ξηροστομία, λόγω μειωμένης παραγωγής σάλιου, μπορεί να εντείνει τη στοματική κακοσμία. Στην πραγματικότητα, το σάλιο παίζει καίριο ρόλο στη διατήρηση μιας καθαρής στοματικής κοιλότητας και στην απομάκρυνση βλαπτικών βακτηρίων.

Η στοματική ξηροστομία μπορεί να έχει ποικίλα αίτια. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα είναι η αφυδάτωση και η χρήση ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Συνιστάται λοιπόν επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρό μας

Τι συμβαίνει όμως αν έχουμε δοκιμάσει όλες τις παραπάνω προτάσεις και καμία δεν είναι αποτελεσματική; Ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο ίσως είναι η καλύτερη λύση.

Στην πραγματικότητα, η στοματική κακοσμία μπορεί να οφείλεται σε οδοντικά αίτια όπως η τερηδόνα ή ένα πιθανό πρόβλημα στα ούλα.

Η σωστή διάγνωση σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να γίνει μόνο από τον οδοντίατρο, που είναι και ο πλέον ειδικός για να συστήσει θεραπεία.

 Συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας

Η κακοσμία του στόματος όμως μπορεί να οφείλεται σε κάποιο γενικότερο πρόβλημα υγείας, όπως η κακή πέψη ή η αμυγδαλίτιδα.

Αν λοιπόν η δυσάρεστη αναπνοή είναι καθημερινό πρόβλημα και δεν αντιμετωπίζεται με τους παραπάνω φυσικούς τρόπους, πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας, ζητώντας του να μας καθοδηγήσει ή να μας παραπέμψει στον κατάλληλο ειδικό, ο οποίος θα μπορέσει να μας συμβουλεύσει (γαστρεντερολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος κ.λπ.).

Ελένη Σωτηράκου, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποια Συμπτώματα Φανερώνουν ότι Έχετε Ημιέγκλειστο Φρονιμίτη

a.alefragkis

Λεκέδες στα Δόντια – Τι τους Προκαλεί

Evi Makavelou

Νέα Δοντάκια και Ανακούφιση από τον Πόνο

Συχνό Βούρτσισμα για Καθαρά Δοντάκια

yoadmin

Τα Οφέλη του Γαρίφαλου για τον Πόνο στα Δόντια

Συχνοί Λόγοι για να Πάτε Οδοντίατρο

Evi Makavelou

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για Γερά και Υγιή Δόντια

Ας Προστατέψουμε τα Δόντια μας από την Τερηδόνα

yoadmin

Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

yoadmin

Επιχείλιος Έρπης και Θεραπείες

Τεχνητή Οδοντοστοιχία; Αχρείαστη να Είναι!

yoadmin

Teeth in a Day – Δόντια σε 1 Ημέρα