Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο υποκατάστασης της ζάχαρης καθώς περιέχουν ελάχιστες ή καθόλου θερμίδες.
Αποτελούν μια εύκολη και σχετικά οικονομική εναλλακτική της ζάχαρης που χρησιμοποιείται στην καθημερινή διατροφή, μιας και δίνουν την ίδια γλυκιά γεύση με την πρώτη και μάλιστα στο πολλαπλάσιο.
Τα υποκατάστατα ζάχαρης κυκλοφορούν στην αγορά με τις ονομασίες ζαχαρίνη, ασπαρτάμη, σουκραλόζη, ακελσουλφάμη και φρουκτόζη.
Γλυκαντικά – Ο ρόλος τους στην καθημερινή διατροφή
Οι γλυκαντικές ουσίες περιέχονται σε διάφορα ροφήματα, ποτά, παγωτά, τσίχλες, αρτοσκευάσματα, γλυκά, χυμούς φρούτων και πολλά άλλα προϊόντα μειώνοντας τη θερμιδική τους απόδοση.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι ουσίες αυτές έχουν αρνητικές επιδράσεις στην υγεία.
Μόνη εξαίρεση αποτελεί η στέβια που είναι φυσικής προέλευσης γλυκαντική ουσία.
Αν επιλέγετε κάποια από αυτές τις γλυκαντικές ουσίες, δείτε τι οφέλη μπορεί να έχει στο σώμα σας η αποχή από αυτές.
Γλυκαντικά – Τα οφέλη αν μείνετε μακριά τους
Πολλοί καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης και άλλα ροφήματα μέσα στην ημέρα με μόνο ένα κυρίως γεύμα, κι αυτό το βράδυ.
Ακόμη όμως κι αν αυτό το γεύμα είναι ισορροπημένο από πλευράς θερμίδων, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των ημερήσιων θερμίδων να μην υπερβαίνει τον επιθυμητό, συνεχίζουν να μη χάνουν βάρος.
Ο λόγος είναι ότι όταν τα γλυκαντικά καταναλώνονται χωρίς φαγητό, προκαλούν απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία συμβάλλει στην αποθήκευση λίπους.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται στην υιοθέτηση μιας υποθερμιδικής δίαιτας.
Αυτού του είδους η δίαιτα αρχικά οδηγεί σε επιτυχημένη απώλεια βάρους, αλλά μετά από κάποιο χρονικό διάστημα η απώλεια σταματά.
Μπορεί όμως και να συνεχίζει με πολύ μικρούς ρυθμούς, παρά το γεγονός πως τα άτομα ακολουθούν πιστά τις οδηγίες και το πρόγραμμά τους.
Αν τα αναψυκτικά με γλυκαντικά ή ο σκέτος καφές αντικατασταθούν με αντίστοιχα ροφήματα με ζάχαρη, ο οργανισμός προσλαμβάνει κενές θερμίδες.
Αυτές είναι θερμίδες χωρίς θρεπτική αξία, πράγμα που ισοδυναμεί με πιθανή αύξηση βάρους.
Το νερό και τα αφεψήματα βοτάνων χωρίς ζάχαρη μπορούν να δώσουν τη λύση εδώ.
Επιπρόσθετα, αν τα γεύματα αποτελούνται από άπαχη πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά η αύξηση βάρους είναι μακριά.
Τα τεχνητά γλυκαντικά κάνουν τον εγκέφαλο να αναζητά περισσότερη ζάχαρη, δηλαδή περισσότερη γλυκιά γεύση.
Όταν ο εγκέφαλος περιμένει γλυκά και δεν παίρνει τις θερμίδες που θέλει, προκαλεί λιγούρες για γλυκό προκειμένου να ικανοποιηθεί.
Όταν όμως δεν καταναλώνει κανείς γλυκαντικά, οι λιγούρες μειώνονται.
Γλυκαντικά και παθήσεις
Τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τον διαβήτη τύπου 2.
Σύμφωνα με μελέτες, τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.
Πρόκειται για δύο παράγοντες που ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Όταν καταναλώνετε γλυκαντικά και τα κόβετε απότομα, είναι πιθανό να υποφέρετε από πονοκεφάλους, γι’ αυτό μειώστε σταδιακά την κατανάλωσή τους.
Από την άλλη, το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με την παχυσαρκία.
Σύμφωνα με μελέτη, όσοι σταματούν την κατανάλωση γλυκαντικών βοηθούν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου τους μειώνοντας και τον κίνδυνο παχυσαρκίας.
Τέλος, σε περίπτωση θηλασμού, αν η μητέρα που θηλάζει καταναλώνει γλυκαντικά, αυτά συμβάλλουν και στη γεύση του μητρικού γάλακτος.
Αυτό έχει συνέπεια στις μελλοντικές διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού.
Όσο περισσότερα σάκχαρα περιέχει το μητρικό γάλα, τόσο μεγαλώνει η επιθυμία του παιδιού για γλυκά στο μέλλον.