Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τη Στέβια

Η στέβια που χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε τροφές και ροφήματα για να τους δώσει γεύση είναι ένας μικρός θάμνος και χρησιμοποιείται πολλούς αιώνες τώρα στη Λατινική Αμερική.

Αποτελεί ένα φυσικό υποκατάστατο ζάχαρης και δίνει τη λύση όταν θέλουμε κάτι γλυκό, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να αποφύγουμε και τη ζάχαρη.

Διαβάστε παρακάτω για να γνωρίσετε καλύτερα τη στέβια.

Το εκχύλισμα των φύλλων του φυτού στέβια είναι 200-300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Οι ουσίες που κάνουν το φυτό τόσο γλυκό ονομάζονται γλυκοσίδες στεβιόλης και η περιεκτικότητα του τελικού προϊόντος σε αυτές που φτάνει σε εμάς επηρεάζεται από τη μέθοδο επεξεργασίας των φύλλων.

Παρά το ότι η στέβια έχει έντονα γλυκιά γεύση, αντικαθιστά τη ζάχαρη χωρίς να αποδίδει θερμίδες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τα συστατικά της και έτσι τα αποβάλλει.

Το σώμα εκμεταλλεύεται τη γλυκιά γεύση του φυτού, αλλά δεν το αφήνει να αποθηκευτεί ως ενέργεια.

Η στέβια δε συμβάλλει στην ημερήσια κατανάλωση θερμίδων.

Η στέβια είναι ιδανική αν θέλετε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στον καφέ σας.

Γι’ αυτό χρησιμοποιείται ευρέως και άφοβα από άτομα με επιπλέον κιλά, από όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες παθήσεις της καρδιάς.

Αυτό όμως δε σημαίνει πως προϊόντα που περιέχουν στέβια, όπως είναι τα αρτοσκευάσματα και τα αναψυκτικά δεν περιέχουν άλλα συστατικά που αυξάνουν τις θερμίδες που αποδίδει το προϊόν.

Κατά διαστήματα δημοσιεύονται έρευνες που αποδεικνύουν πως η στέβια και οι υπόλοιπες γλυκαντικές ουσίες έχουν θετική επίδραση στην υγεία μόνο αν συνοδεύονται από γενικότερες αλλαγές στον τρόπο διατροφής και ισορροπημένες επιλογές.

Η στέβια αναγνωρίζεται ως ασφαλής για χρήση από τους Οργανισμούς Υγείας.

Κάποιοι ειδικοί πάνω σε θέματα υγείας θεωρούν τη γλυκαντική αυτή ουσία την ιδανικότερη εναλλακτική της ζάχαρης ακόμα και για παιδιά και εγκύους που πρέπει να ελέγχουν το βάρος τους.

Στο εμπόριο υπάρχει διαθέσιμο πλήθος γλυκαντικών ουσιών με πιο γνωστή την ασπαρτάμη.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της στέβια είναι η φυσική της προέλευση, ακόμη και αν υφίσταται επεξεργασία μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή.

Το δεύτερο ιδιαίτερα θετικό χαρακτηριστικό του φυτού είναι ότι το εκχύλισμά του είναι σταθερό στις υψηλές θερμοκρασίες του ψησίματος και διαλύεται εύκολα σε υγρά.

Η στέβια είναι ιδανική αν θέλετε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη στον καφέ σας και χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική.

Στέβια θα βρείτε επίσης σε πολλά προϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων όπως τα αναψυκτικά, το γιαούρτι, το παγωτό, τα ροφήματα, οι χυμοί φρούτων, οι μαρμελάδες και τα ντρέσινγκ.

Παλαιότερα η ζάχαρη και γενικά τα γλυκά δεν αποτελούσαν κομμάτι του καθημερινού διαιτολογίου.

Σήμερα οι γλυκές τροφές έχουν γίνει συνήθεια που δύσκολα αλλάζει.

Για όποιο θέλει να ακολουθήσει ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα με όσον το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές, φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως η στέβια αποτελούν μια έξυπνη λύση χωρίς επιπλοκές στην υγεία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροφές για να Καταπολεμήσετε την Κυτταρίτιδα

Bάνα Νικολαίδου

Προβλήματα Καρδιάς από Κατανάλωση Αναψυκτικών

yoadmin

Τα Οφέλη που Έχει η Καρύδα στην Υγεία σας και πώς Μπορείτε να την Καταναλώσετε

d.tsagkrinos

Τα Τρόφιμα που Αποδυναμώνουν τα Οστά

d.tsagkrinos

Ποια Οφέλη Έχουν τα Φουντούκια για την Υγεία μας

d.tsagkrinos

Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε όταν Έχετε Δυσπεψία

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ