Τα μπαχαρικά είναι αυτά που δίνουν γεύση στα φαγητά και τα γλυκά μας.
Διατηρούνται σφραγισμένα σε αεροστεγή βάζα, ώστε το άρωμα και η φρεσκάδα τους να παραμένουν αναλλοίωτα για πολύ καιρό.
Τα μπαχαρικά δεν αρωματίζουν και νοστιμίζουν απλώς τα φαγητά μας.
Προσθέτουν χρώμα στα πιάτα μας, ενώ κάποια από αυτά μπορούν να έχουν και τεράστια οφέλη για την υγεία μας.
Πολλά κοινά μπαχαρικά και βότανα, όπως το γαρύφαλλο, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο, το φασκόμηλο και η κανέλα, διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Επιπλέον, κάποια συμπεράσματα ερευνών αναφέρουν ότι η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις.
Αν όμως έχουμε πολλά μπαχαρικά και βότανα στην κουζίνα μας για αρκετό καιρό, ίσως έρχεται η στιγμή που θα αναρωτηθούμε αν λήγουν και πότε χρειάζεται να τα αντικαταστήσουμε.
Για να καθορίσουμε τη διάρκεια ζωής των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών, υπάρχουν διάφορες παράμετροι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Τέτοιες είναι ο τύπος τους και οι συνθήκες αποθήκευσής τους.
Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα.
Επίσης, αν είναι ολόκληρα και όχι τεμαχισμένα ή λιωμένα σε σκόνη και γενικά ελάχιστα επεξεργασμένα, τόσο περισσότερο διαρκούν.
Τα αποξηραμένα βότανα διαρκούν 1-3 χρόνια
Παραδείγματά τους περιλαμβάνουν τον βασιλικό, τη ρίγανη, το θυμάρι, τη δάφνη και το δεντρολίβανο.
Επίσης, τον άνηθο, τον κόλιανδρο, τον μαϊντανό, τη μέντα και το φασκόμηλο.
Τα μπαχαρικά είτε είναι αλεσμένα είτε τριμμένα, συνήθως έχουν διάρκεια ζωής 2-3 χρόνια.
Κάποια από αυτά είναι το τζίντζερ και το σκόρδο σε σκόνη, η τριμμένη κανέλα, το τσίλι, ο κουρκουμάς, διάφορα μίγματα μπαχαρικών, η τριμμένη πάπρικα και το μπούκοβο.
Τα ολόκληρα μπαχαρικά έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μικρότερη η επιφάνειά τους που εκτίθεται σε αέρα, φως και υγρασία.
Έτσι, συγκρατούν τα αρωματικά έλαια και γενικά το άρωμά τους περισσότερο από τα αλεσμένα.
Αν αποθηκευτούν σωστά, τα ολόκληρα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν μέχρι και τέσσερα χρόνια.
Κάποια από αυτά είναι το ολόκληρο πιπέρι, οι σπόροι κόλιανδρου, οι σπόροι μουστάρδας και κύμινου, το γαρύφαλλο, τα ξύλα κανέλας, οι ολόκληρες αποξηραμένες πιπεριές τσίλι και το λεμονόχορτο.
Το αλάτι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς να χαλάσει, σε οποιαδήποτε μορφή χωρίς να χάνει την ποιότητα και τη γεύση του.
Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα δεν έχουν ημερομηνία λήξης.
Ούτε αλλοιώνονται με τρόπο που να μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση και στομαχικές διαταραχές.
Το μόνο που μπορεί να συμβεί με τον καιρό είναι να χάσουν τη γεύση, το χρώμα και το άρωμά τους.