Υγεία & Ομορφιά
Διατροφή

Μπαχαρικά, Βότανα και Ημερομηνία Λήξης

Τα μπαχαρικά είναι απαραίτητα στη μαγειρική, καθώς έχουν την ιδιότητα να απογειώνουν γευστικά τα περισσότερα πιάτα.

Τα μπαχαρικά προέρχονται από τις αποξηραμένες ρίζες, τον φλοιό ή το στέλεχος ενός φυτού, ενώ τα βότανα είναι τα αποξηραμένα ή φρέσκα φύλλα του φυτού.

Τα μπαχαρικά νοστιμίζουν τα φαγητά, αλλά συμβάλλουν και στην πρόληψη της αλλοίωσης των τροφίμων.

Παράλληλα, αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι τα μπαχαρικά και τα βότανα δεν έχουν ημερομηνία λήξης, όμως αυτό δεν είναι ακριβώς σωστό.

Μπαχαρικά και βόταναΗ διάρκειας ζωής των αποξηραμένων βοτάνων και μπαχαρικών προσδιορίζεται από μεταβλητές που περιλαμβάνουν τον τύπο, την επεξεργασία και τις συνθήκες αποθήκευσης του καθενός.

Για παράδειγμα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα αποξηραμένα βότανα.

Όσο πιο ολόκληρο ή λιγότερο επεξεργασμένο είναι το καρύκευμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ζωής του.

Τα αποξηραμένα βότανα όπως ο βασιλικός, η ρίγανη, η μέντα, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τα φύλλα δάφνης, ο άνηθος, ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, η μαντζουράνα, διαρκούν συνήθως από ένα έως τρία χρόνια.

Τα μπαχαρικά αλεσμένα ή σε σκόνη έχουν συνήθως διάρκεια ζωής από δύο έως τρία χρόνια.

Τέτοια είναι το τζίντζερ, το τσίλι και το σκόρδο σε σκόνη, η κανέλα, ο τριμμένος κουρκουμάς, το κάρδαμο και η πάπρικα σε αλεσμένη μορφή, τα μείγματα καρυκευμάτων και οι θρυμματισμένες νιφάδες από κόκκινο πιπέρι.

Τα μπαχαρικά, ολόκληρα ή μη, έχουν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, καθώς μόνο η επιφάνειά τους εκτίθεται στον αέρα, το φως και την υγρασία.

Έτσι διατηρούν τα αρωματικά έλαια και τις αρωματικές ενώσεις τους περισσότερο από τα αλεσμένα.

Μάλιστα αν αποθηκευτούν σωστά, ολόκληρα τα μπαχαρικά μπορούν να διαρκέσουν έως και τέσσερα χρόνια.

Το αλάτι αποτελεί εξαίρεση, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποτεδήποτε ανεξάρτητα από το μέγεθος και το σχήμα του χωρίς να χαλάσει ή να χάσει τη γεύση του.

Όμως ένα αλάτι στο οποίο έχουν προστεθεί μπαχαρικά, τότε αυτά μπορεί να χάσουν τη δραστικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Παρά τα όσα ειπώθηκαν, τα αποξηραμένα βότανα και τα μπαχαρικά δε λήγουν πραγματικά ούτε χαλάνε όπως άλλα τρόφιμα.

Όταν χαλάει ένα μπαχαρικό χάνει απλώς το μεγαλύτερο μέρος της γεύσης, της έντασης και του χρώματός του.

Επίσης, η κατανάλωση ενός τέτοιου μπαχαρικού είναι απίθανο να προκαλέσει κάποια παρενέργεια.

Πολλά μπαχαρικά που πωλούνται στα καταστήματα αναφέρουν τις ημερομηνίες λήξης, οι οποίες υποδεικνύουν το χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να διατηρήσουν τη γεύση και την ποιότητα σε υψηλά επίπεδα.

Ένα κόλπο για να καταλάβετε σε τι κατάσταση είναι τα μπαχαρικά σας είναι να τρίψετε μια μικρή ποσότητα στην παλάμη του χεριού σας.

Αν το άρωμα είναι αδύναμο και η γεύση δεν είναι καλή, δεν υπάρχει λόγος να το χρησιμοποιήσετε γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση του φαγητού σας.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Κάνετε Υγιεινές Επιλογές Όταν Τρώτε Έξω

Bάνα Νικολαίδου

Υπερτροφές – Οι Ήρωες της Καθημερινότητας

yoadmin

Οι Αντιγηραντικές Τροφές που Χρειάζεστε αν Έχετε Περάσει τα 40

d.tsagkrinos

Τα Φρούτα του Καλοκαιριού και η Θρεπτική τους Αξία

d.tsagkrinos

Συμβουλές για να Βελτιώσετε τη Διατροφή σας

Bάνα Νικολαίδου

Συμβουλές για να Τρώτε Λιγότερο και πιο Υγιεινά

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ