Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη D.
Η κύρια δουλειά της είναι να βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.
Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη «μεταλλοποίηση του σκελετού» κατά τη διάρκεια της ζωής σας.
Είναι κρίσιμο για τον σχηματισμό γερών οστών που σας κρατάνε υγιείς.
Από την άλλη πλευρά, η μη λήψη αρκετής βιταμίνης D μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως αυξημένα ποσοστά οστικής απώλειας σε ενήλικες και ραχίτιδα στα παιδιά.
Η αλήθεια είναι ότι ένας τρόπος για να πάρετε βιταμίνη D είναι από την έκθεση στο ηλιακό φως.
Όμως υπάρχουν γενικά πολλές παρανοήσεις σχετικά με αυτήν την βιταμίνη, που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε.
Μύθος: Χρειάζεστε τον ήλιο για να πάρετε βιταμίνη D
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να πάρετε βιταμίνη D.
Μύθος: Τα συμπληρώματα δεν είναι τόσο αποτελεσματικά, όσο η έκθεση στον ήλιο
Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D είναι εξίσου καλό με την έκθεση στον ήλιο.
Φυσικά, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.
Μύθος: Το να ζείτε σε ένα λιγότερο ηλιόλουστο κλίμα σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχετε έλλειψη βιταμίνης D
Αυτό δεν είναι απαραίτητο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πληθυσμοί των Εσκιμώων μπορούν να έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ ορισμένοι σέρφερ έχουν χαμηλά.
Τι σας κάνει επιρρεπείς στην ανεπάρκεια βιταμίνης D;
Η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η ηλικία, ο υποσιτισμός, η απουσία οποιασδήποτε έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και η παχυσαρκία είναι μερικές αιτίες που κάποιος μπορεί να μη λαμβάνει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D.
Μύθος: Μπορείτε να πάρετε αρκετή βιταμίνη D, όταν κάθεστε για λίγα λεπτά στον ήλιο
Για να παραχθεί η συνιστώμενη ημερήσια δόση, που είναι 400-800 IU, για ενήλικες κάτω των 50 ετών, θα έπρεπε κανείς να περνάει έως και μία ώρα χωρίς αντηλιακό στον ήλιο κάθε εβδομάδα.
Αυτό βέβαια θα δημιουργούσε πιο πολλά προβλήματα στο δέρμα, αφού πάντα πρέπει να φοράμε το αντηλιακό μας, ακόμη και τον χειμώνα.
Μύθος: Μπορείτε να λάβετε αρκετή βιταμίνη D από τα τρόφιμα που τρώτε
Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα που περιέχουν φυσικά βιταμίνη D.
Πρέπει να αναζητήσετε κυρίως τα λιπαρά ψάρια, το συκώτι και το βοδινό κρέας, αλλά και το γάλα που είναι εμπλουτισμένο με αυτήν.
Γι’ αυτό οι διατροφολόγοι συνιστούν τρεις μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα.
Επιλέξτε γαλακτοκομικά που περιέχουν πρωτεΐνη ορού γάλακτος, όπως το ελληνικό γιαούρτι.