Υγεία & Ομορφιά
Τροφές με β-γλυκάνη
Διατροφή

Β-Γλυκάνη – Τα Οφέλη της στην Υγεία

Τα οφέλη από την κατανάλωση φυτικών ινών στον οργανισμό είναι τεράστια.

Μια από τις πιο σημαντικές από αυτές για την υγεία, για την οποία γίνεται λόγος πολύ τελευταία είναι η β-γλυκάνη.

Η β-γλυκάνη μειώνει αποδεδειγμένα τη χοληστερόλη και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον ορθό και στο κόλον έντερο, ενώ δρα επικουρικά κατά της δυσκοιλιότητας.

Επίσης μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Κράκερ με β-γλυκάνηΗ β-γλυκάνη υπάρχει άφθονη στα δημητριακά και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες κυρίως στη βρώμη και το κριθάρι.

Οφέλη

Όπως ειπώθηκε, είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι η β-γλυκάνη μειώνει την χοληστερόλη.

Σύμφωνα με μελέτη, η ημερήσια κατανάλωση βρώμης που περιέχει το λιγότερο τρία γραμμάρια β-γλυκάνης μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη κατά ένα μικρό ποσοστό 5-7%, το οποίο όμως είναι σημαντικό.

Η β-γλυκάνη είναι διαλυτή ίνα και επειδή είναι άπεπτη φυτική ίνα περνάει αδιάσπαστη από όλο το πεπτικό σύστημα παρασύροντας στο πέρασμά της τη χοληστερόλη.

Έτσι βοηθά στη μείωση ή έστω στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της χοληστερόλης στον οργανισμό.

Σήμερα από που ισχύει βάσει μελετών είναι ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος σχετίζεται με τη συχνότητα των γευμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι καταναλώνουν πολλά μικρά και συχνά γεύματα τείνουν να έχουν σε σταθερή βάση χαμηλό σωματικό βάρος.

Ο πιο σωστός τρόπος διαχείρισης θερμίδων και βάρους είναι να κατανέμει κανείς τις ημερήσιες θερμίδες που λαμβάνει σε μικρά και συχνά γεύματα.

Ακολουθώντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με συχνά γεύματα με θερμίδες που δεν ξεπερνούν τις ενεργειακές ανάγκες του εκάστοτε οργανισμού μπορεί κανείς να διατηρήσει σταθερό το σωματικό του βάρος.

Επίσης, τα πολλά μικρά και συχνά γεύματα δίνουν όλη την ημέρα ενέργεια στον οργανισμό και συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.

Όπως επίσης ειπώθηκε, η β-γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που επιβραδύνει τη μεταφορά των τροφίμων στο έντερο κι έτσι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αφομοιωθούν από το σώμα.

Η β-γλυκάνη δεσμεύει τη χοληστερόλη καθώς διέρχεται από το έντερο, πράγμα που συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα από την κατανάλωση β-γλυκάνης μπορούν να εξασφαλιστούν με την ημερήσια πρόσληψη μόλις τριών γραμμαρίων β-γλυκάνης από τροφές όπως βρώμη, πίτυρο βρώμης και κριθαριού, κριθάρι ή από μίγματα των παραπάνω σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής που δεν προκαλεί αύξηση της χοληστερόλης.

Στο εμπόριο σήμερα υπάρχουν τρόφιμα με β-γλυκάνη, όπως κράκερ και φρυγανιές.

Πρόκειται για τροφές που μπορούν να συνδυαστούν με τυρί, ντομάτα, γαλοπούλα, με ένα ποτήρι φυσικό χυμό, με κάποιο φρούτο φρέσκο ή αποξηραμένο ως ενδιάμεσο γεύμα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Βιταμίνη Β12 και η Συμβολή της στην Υγεία του Οργανισμού

Γαστρεντερίτιδα- Τι Επιτρέπεται να Φάτε και τι Όχι

Εντάξτε στη Διατροφή σας το Καρπούζι

Δείτε τι θα Συμβεί στο Σώμα σας αν Κόψετε Εντελώς το Κρέας

Ρόδι – Τα Μοναδικά Οφέλη για την Υγεία

Οι Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε αν Έχετε Υποθυρεοειδισμό