Υγεία & Ομορφιά
Τροφές που ανακουφίζουν από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
ΔιατροφήΠεπτικό Σύστημα

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση – Τροφές που Ανακουφίζουν

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συμβαίνει όταν τα οξέα που εκκρίνει το στομάχι επιστρέφουν προς τον οισοφάγο.

Είναι κάτι που μπορεί να γίνεται συχνά, αλλά μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και δυσάρεστα συμπτώματα, όπως οι καούρες στο στομάχι.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τροφές που ανακουφίζουνΟι διατροφικές συνήθειες ευθύνονται για την εμφάνιση αλλά και για την αντιμετώπισή της.

Μια αιτία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να αποτελεί το γεγονός ότι ο σφιγκτήρας στο χαμηλότερο τμήμα του οισοφάγου έχει αποδυναμωθεί ή έχει χαλαρώσει.

Φυσιολογικά, ο σφιγκτήρας αυτός κλείνει για να αποτρέψει την επάνοδο του φαγητού στον οισοφάγο.

Τα τρόφιμα επηρεάζουν την ποσότητα των οξέων που παράγει το στομάχι.

Γι’ αυτό και η κατανάλωση των σωστών τροφίμων είναι η λύση για τον έλεγχο της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης μπορεί να είναι αποτέλεσμα των στομαχικών οξέων που παλινδρομούν στον οισοφάγο, προκαλώντας ενοχλήσεις και πόνο.

Αν τα στομαχικά οξέα είναι πολλά, καλό είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κάποια συγκεκριμένα τρόφιμα.

Έτσι θα μπορέσετε να ελέγξετε την πάθηση και τα συμπτώματά της.

Δείτε εδώ τα τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων και να ανακουφίσουν τον ασθενή.

Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε λιπαρά και ζάχαρη και βοηθούν στη μείωση των οξέων του στομάχου.

Καλές επιλογές που μπορείτε να κάνετε είναι τα πράσινα φασόλια, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα χόρτα, οι πατάτες και τα αγγούρια.

Τροφές που ανακουφίζουν από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Τζίντζερ

Το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται ότι θεραπεύει τα γαστρεντερικά προβλήματα.

Μπορείτε να προσθέσετε τριμμένες ή τεμαχισμένες ρίζες τζίντζερ στις συνταγές σας ή να πιείτε τσάι με τζίντζερ για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Το τζίντζερ ή αλλιώς η πιπερόριζα έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και θεωρείται ότι θεραπεύει τα γαστρεντερικά προβλήματα. Βρώμη

Η βρώμη αποτελεί αγαπημένη επιλογή για το πρωινό γεύμα καθώς αποτελεί μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Άλλη επιλογή για φυτικές ίνες είναι το ψωμί και το ρύζι ολικής άλεσης.

Φρούτα

Από εδώ θα πρέπει να εξαιρεθούν τα εσπεριδοειδή.

Στα μη εσπεριδοειδή φρούτα περιλαμβάνονται τα πεπόνια, οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να πυροδοτήσουν τα συμπτώματα της παλινδρόμησης από ό,τι τα όξινα φρούτα.

Τροφές που ανακουφίζουν από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση – Άπαχο κρέας και θαλασσινά

Τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, τα ψάρια και τα θαλασσινά, έχουν λίγα λιπαρά και μειώνουν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Αρκεί να καταναλωθούν ψημένα ή βραστά.

Ασπράδι αυγού

Το ασπράδι του αυγού είναι μια καλή επιλογή.

Ο κρόκος αντίθετα, έχει πολλά λιπαρά και μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Υγιεινά λιπαρά

Τέλος, καλές πηγές υγιεινών λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι ωμοί, ανάλατοι ξηροί καρποί που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Μειώστε λοιπόν την πρόσληψη των κορεσμένων και των τρανς λιπαρών και αντικαταστήστε τα με τα πιο υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αβοκάντο – Τα Οφέλη του στην Υγεία

a.alefragkis

Υπέρταση – Οι Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε

Evi Makavelou

Γεύματα Μετά την Άσκηση για Απώλεια Βάρους

Evi Makavelou

Χορτοφαγική Διατροφή: Τάση ή Φιλοσοφία Ζωής;

Καρύδα – Τα Οφέλη που Έχει για την Υγεία σας

Evi Makavelou

Πόσο Υγιεινό Σνακ Είναι οι Ξηροί Καρποί;

Evi Makavelou

Τροφές για Υγιείς Πνεύμονες

Evi Makavelou

Τροφές που Περιέχουν Βιταμίνη Β6

Evi Makavelou

Πιπεριές – Όλα τα Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Θωρακίστε το Ανοσοποιητικό σας με τα Κατάλληλα Συμπληρώματα Διατροφής

Eleni Giannopoulou

Αρωματικά Νερά – Γνωρίστε τη Νέα Τάση στο Ευ Ζην

a.alefragkis

Ξινόγαλα – Διαφορές από το Κλασικό Γάλα και Ιδιότητες

Evi Makavelou