Υγεία & Ομορφιά
Image default
Γυμναστική

Τραυματισμένο Γόνατο; Επιλέξτε το Κατάλληλο Άθλημα

Εάν υποφέρετε από κάποιον πιθανό τραυματισμό στο γόνατό σας, θα πρέπει εύλογα να αποφεύγετε ορισμένα αθλήματα, προκειμένου να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά.

Λέγοντας αυτό, δεν εννοούμε φυσικά να παρατήσετε εντελώς τον αθλητισμό! Άλλωστε, η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για υγιείς αρθρώσεις!

Ας εστιάσουμε σε μερικά αθλήματα που ενδείκνυνται σε περιπτώσεις τραυματισμού…

Τραυματισμένο Γόνατο; Επιλέξτε το Κατάλληλο Άθλημα.

Το γόνατο και οι ευαίσθητη άρθρωσή του

Όσον αφορά το γόνατο, πρόκειται για μία ιδιαίτερη και σημαντική άρθρωση, τη μεγαλύτερη για την ακρίβεια στο ανθρώπινο σώμα. Λάβετε υπόψη ότι και μόνο που περπατάτε, η πίεση που ασκείται στο γόνατό σας αντιστοιχεί με το συνολικό βάρος του σώματός σας…επί τρία ή και τέσσερα, ανάλογα με το βάδην!

Η επιγονατίδα, το οστό δηλαδή που καλύπτει το γόνατο,  λειτουργεί ως τροχαλία που βοηθά τον τένοντα να μην κοπεί και χρησιμεύει στην πρόσφυση του επιγονατιδικού συνδέσμου που ενώνει την επιγονατίδα με την κνήμη.

Προσοχή στο περίσσιο βάρος

Ο πόνος που προκαλείται σε ένα ήδη καταπονημένο και τραυματισμένο γόνατο ενισχύεται περισσότερο από το υπερβολικό σωματικό βάρος, το οποίο προκαλεί πόνο στον χόνδρο και μεγαλύτερη πίεση στους συνδέσμους. Το ίδιο μπορεί να συμβεί ακόμη και αν δεν έχετε περίσσια κιλά, αλλά ασχολείστε με κάποιο άθλημα που απαιτεί «δυνατά» γόνατα, όπως π.χ. τα βάρη. Πολλοί κορυφαίοι αθλητές βιώνουν συχνά πόνους και τραυματισμούς στα γόνατα, από διάφορα αθλήματα.

Τα αθλήματα που δεν αγαπούν τα πονεμένα σας γόνατα

Τα αθλήματα που περιλαμβάνου επανειλημμένες συγκρούσεις ή ολισθήματα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα τραυματικά για τα γόνατά σας.

Το σκι, π.χ., καταπονεί τα γόνατά σας λόγω των απαιτητικών κινήσεων που απαιτεί, όταν θέλετε να επιταχύνετε ή να σταματήσετε απότομα.

Οι επιπτώσεις του τρεξίματος σε ένα καταπονημένο γόνατο

Εάν πάσχετε από κάποιον τραυματισμό στο γόνατο ή και στα γόνατα, το τρέξιμο γενικότερα δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Εάν παρόλα αυτά είστε λάτρης του τρεξίματος, επιλέξτε τουλάχιστον να τρέχετε σε επίπεδο και ομαλό έδαφος με ήπιους ρυθμούς. Αποφύγετε οπωσδήποτε τις ανηφόρες και τις κατηφόρες, καθώς αυτές δεν συνιστώνται για άτομα που έχουν προβλήματα χόνδρου στο γόνατο. Εάν δεν σας καλύπτει το επίπεδο έδαφος και οι ήπιοι ρυθμοί, τότε ίσως θα πρέπει να στραφείτε σε κάποιο άλλο άθλημα.

Η ποδηλασία ως σύμμαχος στην ενίσχυση της μυϊκής μάζας

Η υγεία των γόνατων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δύναμη των μυών γύρω τους. Συγκεκριμένα ο τετρακέφαλος, ο πρόσθιος μυς του μηρού, εξασφαλίζει τη σταθερότητα του γόνατου. Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερα χρήσιμο μυ τον οποίο θα πρέπει να ενδυναμώνετε! Οπότε, τι καλύτερο από την ποδηλασία!

Πεζοπορία για όλους!

Αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα τείνουν να κινούνται όλο και λιγότερο με τα πόδια, λόγω πόνου. Ωστόσο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό να μην διακόπτετε την πεζοπορία. Να θυμάστε ότι οι μύες σας και η ενδυνάμωσή τους συμβάλλουν θετικά στις αρθρώσεις σας! Ακόμη και είκοσι λεπτά πεζοπορίας την ημέρα θα σας προσφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με αρθροπλαστική γόνατος.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Αθλήματα που Μπορούν να Αποτρέψουν μια Καρδιακή Προσβολή

d.tsagkrinos

Τα Πλεονεκτήματα και τα Μειονεκτήματα της Πρωινής Γυμναστικής

d.tsagkrinos

Η Αερόβια Άσκηση Έχει Αντικαταθλιπτική Επίδραση

yoadmin

Φροντίδα του Δέρματος Μετά την Άσκηση

Bάνα Νικολαίδου

Είδη Άσκησης που Μειώνουν τον Κίνδυνο Πρόωρου Θανάτου

d.tsagkrinos

Σάουνα – Ποια τα Οφέλη της για την Επιδερμίδα και τον Οργανισμό

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ