Κατά τη διάρκεια της άσκησης ή εξαιτίας ενός ατυχήματος, ένας τραυματισμός είναι εύκολο να προκύψει.
Οι τραυματισμοί πάντα ελλοχεύουν και όταν συμβούν, ένα από τα ισχυρότερα όπλα εναντίον τους είναι η κατάλληλη διατροφή, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους και τον τύπο τους.
Η πρωτεΐνη είναι το μυστικό για την ταχεία θεραπεία των τραυματισμών, επομένως κάποιος που έχει υποστεί τραυματισμό καλό θα ήταν να καταναλώνει περισσότερη.
Η πρωτεΐνη θα πρέπει να μοιράζεται ισόποσα στα γεύματα, ώστε να υπάρχουν πάντα αποθέματα στον οργανισμό.
Περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα είναι ιδανικά.
Τα γαλακτοκομικά, το βοδινό, το κοτόπουλο, τα αυγά και τα φασόλια περιέχουν λευκίνη που είναι το αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή πρωτεΐνης για τους μύες.
Το ασβέστιο επίσης, είναι σπουδαίας σημασίας και υπάρχει στα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα.
Συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών, όπως και σε άλλες διεργασίες του οργανισμού που σχετίζονται με τη θεραπεία.
Η βιταμίνη C είναι άλλο ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό, μιας και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.
Βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και σε διάφορα λαχανικά, τα οποία είναι αναγκαία στο καθημερινό διαιτολόγιο, όταν υπάρχει κάποιος τραυματισμός.
Τέλος, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την κατανάλωση αλκοόλ, μιας και επιβραδύνει τη θεραπεία, ενώ επιβαρύνει και τον οργανισμό.
Τραυματισμοί και διατροφή για ανάρρωση – Τροφές κατά του πόνου
Ένας τραυματισμός συνεπάγεται συχνά πόνο.
Ο χυμός από βύσσινο βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου.
Περιέχει ανθοκυανίνες που είναι πολύ ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες καταπολεμούν τις φλεγμονές που προκαλούν τον πόνο.
Τα μούρα περιέχουν πολυφαινόλες.
Είναι φυτοχημικά συστατικά που μπορούν να καταπολεμήσουν τους μυϊκούς πόνους.
Το ίδιο κάνει και το παντζάρι και ο χυμός από ρόδι.
Tο τζίντζερ, ο κρόκος Κοζάνης και ο κουρκουμάς είναι μπαχαρικά και περιέχουν ουσίες με αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.
Μπαίνουν στα φαγητά, ενώ το τζίντζερ γίνεται και ρόφημα.
Η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης βοηθά σημαντικά στη μείωση των φλεγμονών που προκαλεί ένας τραυματισμός.
Τέλος, τα ψάρια, όπως ο σολομός, ο τόνος και οι σαρδέλες, περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα που έχουν πολύ ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Τα ω3 λιπαρά οξέα υπάρχουν και σε φυτικές τροφές, όπως οι σπόροι chia, οι σπόροι κάνναβης και ο λιναρόσπορος.
Τέλος, κατά την περίοδο που το σώμα προσπαθεί να ανακάμψει από κάποιον τραυματισμό χρειάζεται και επιπλέον θρεπτικά συστατικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καλή υγεία του εντέρου.
Στο ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλουν οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο.
Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα φασόλια, στα ρεβίθια και στο βοδινό κρέας.
Όσο για την ομαλή εντερική λειτουργία, κατάλληλα είναι τα προβιοτικά που υπάρχουν στο γιαούρτι, το τουρσί ή σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.