Υγεία & Ομορφιά
Μυϊκή Θλάση - Ένας Κοινός Τραυματισμός
Ενοχλήσεις - Τραυματισμοί

Μυϊκή Θλάση – Ένας Κοινός Τραυματισμός

Η θλάση είναι ένας από τους πιο κοινούς μυϊκούς τραυματισμούς, ειδικά σε αθλητές. Αλλά τι ακριβώς εννοούμε με αυτόν τον όρο;

Πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της θλάσης, να τα διαχειριστούμε και να τα αποφύγουμε;

Τι είναι μια μυϊκή θλάση και πώς εμφανίζεται;

Ως θλάση ορίζεται η ρήξη των μυϊκών ινών, είτε από υπερβολικά έντονη σύσπαση, υπερβολική διάταση ή από άμεση κάκωση του μυ από κάποιον εξωτερικό παράγοντα.

Όταν ο μυς χρησιμοποιείται πολύ εντατικά και υπερβαίνει τα όρια της ελαστικότητάς του, εμφανίζονται εσωτερικές μικρο-βλάβες: αυτό ονομάζεται θλάση.

Σε αντίθεση με την τενοντίτιδα και τη ρήξη, η θλάση δεν προκαλεί σημαντική βλάβη στους ιστούς αλλά ούτε και αιμάτωμα.

Τις περισσότερες φορές, οι μυϊκές θλάσεις «χτυπάνε» τους μύες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θλάση αφορά έναν μυ του ποδιού (γάμπα ή μηρό).

Η θλάση εκδηλώνεται με ξαφνικό, μέτριο πόνο, τον οποίο μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε.

Ο πόνος εμφανίζεται κατά την άσκηση: είτε στην αρχή, λόγω ανεπαρκούς προθέρμανσης ή μετά από μια πολύωρη δραστηριότητα, λόγω μυϊκής κόπωσης.

Μπορεί ο μυς να μην είναι εμφανώς πρησμένος, αλλά είναι συχνά σκληρός και ευαίσθητος στην αφή.

Η κλινική εξέταση, τις περισσότερες φορές αποκαλύπτει απλή μυϊκή συστολή και εντοπισμένο πόνο, χωρίς άλλη ανιχνεύσιμη αλλοίωση, οίδημα ή αιμάτωμα. Η διάγνωση αυτή μπορεί επιπρόσθετα να επιβεβαιωθεί και με υπερηχογράφημα.

Σε κατάσταση ηρεμίας, ο πόνος της θλάσης συνήθως εξαφανίζεται, αλλά «αναζωογονείται» όταν ο μυς αρχίσει και πάλι να δραστηριοποιείται (π.χ. με το περπάτημα) ή όταν ασκείται πίεση στην πληγείσα περιοχή.

Προσοχή: εάν ο πόνος είναι ξαφνικός, έντονος και οξύς, τότε θα πρέπει να διακόψετε άμεσα την οποιαδήποτε δραστηριότητα και συνίσταται η πλήρη ακινητοποίηση. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος θα είναι αισθητός ακόμη και σε πλήρη ηρεμία του μυ, καθώς ίσως πρόκειται για ρήξη ή τενοντίτιδα. Γι’ αυτό θα πρέπει άμεσα, με τη βοήθεια τρίτων, να επισκεφθείτε έναν ειδικό.

Όσο λάτρης των σπορ κι αν είστε, θα πρέπει να κάνετε υπομονή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες προτού αρχίσετε και πάλι να ασχολείστε σταδιακά με τον αθλητισμό ή με την όποια δραστηριότητα είχατε εγκαταλείψει πριν από τη μυϊκή θλάση.

Η κατάλληλη θεραπεία της μυϊκής θλάσης

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε, είναι να σταματήσετε αμέσως την άσκηση.

Στη συνέχεια, συνιστάται η εφαρμογή πάγου στην πάσχουσα περιοχή για περίπου 30 λεπτά και η επανάληψη της εφαρμογής αρκετές φορές την ημέρα για τρεις ημέρες.

Όσο λάτρης των σπορ κι αν είστε, θα πρέπει να κάνετε υπομονή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες προτού αρχίσετε και πάλι να ασχολείστε σταδιακά με τον αθλητισμό ή με την όποια δραστηριότητα είχατε εγκαταλείψει πριν από τη μυϊκή θλάση.

Εάν ο πόνος επιμένει ή εάν η θλάση επανεμφανιστεί, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ιατρό ή ενδεχομένως να χρειαστεί να ξεκινήσετε φυσιοθεραπείες.

Η φυσιοθεραπεία μπορεί να επιταχύνει την επούλωση του μυ, να τον «προετοιμάσει» για την επανέναρξη της όποιας αθλητικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα ο φυσιοθεραπευτής θα σας δώσει συμβουλές για να αποφευχθεί η υποτροπή. Οι θεραπείες συνήθως έχουν αίσιο τέλος.

Πώς θα αποφύγετε μια μυϊκή θλάση;

Εξαιρώντας τους παράγοντες τους οποίους δεν μπορείτε να ελέγξετε, μπορείτε ωστόσο με μερικές απλές ενέργειες να αποφύγετε μία μυϊκή θλάση. Πώς θα το επιτύχετε αυτό; Ακολουθώντας τις πιο κάτω συμβουλές…

• Η προθέρμανση των μυών είναι απαραίτητη, όπως και η σταδιακή αύξηση της έντασης στην προσπάθεια. Γι’ αυτό δεν πρέπει να παραλείπεται πριν από την όποια σωματική δραστηριότητα. Όταν δεν έχουμε κάνει την απαραίτητη προθέρμανση, οι μύες και οι μυϊκές ίνες υποφέρουν από τις απότομες, ξαφνικές και μερικές φορές βίαιες κινήσεις μας, με κίνδυνο να προκαλέσουμε κάποιο τραύμα.

• Μετά την οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα, είναι πολύ σημαντικό να τεντώσετε τους μύες σας, εφαρμόζοντας το κατάλληλο stretching που σας έχει υποδείξει κάποιος έμπειρος γυμναστής.

• Τέλος, συνιστάται η καλή ενυδάτωση του οργανισμού για την αποφυγή περαιτέρω θλάσεων. Να πίνετε πολύ νερό πριν, κατά τη διάρκεια (αν είναι δυνατόν) και μετά την αθλητική σας δραστηριότητα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γυμναστική – Αντιμετωπίστε τους Τραυματισμούς

yoadmin

Σύνδρομο Υπέρχρησης – Όταν το Σώμα Φτάνει στα Όριά του

a.alefragkis

Καθημερινές Κινήσεις που Βλάπτουν τη Μέση σας

a.alefragkis

Ρήξη Αχίλλειου Τένοντα

Evi Makavelou

Αιτίες που Πονάνε τα Πόδια

a.alefragkis

Διάστρεμμα Αστραγάλου – Αντιμετωπίστε το Ακολουθώντας Απλά Βήματα

a.alefragkis

Ανακουφιστείτε από την Οσφυαλγία

yoadmin

Μυϊκή Θλάση Κατά την Προπόνηση – Γιατί Συμβαίνει και πώς Αντιμετωπίζεται

Διάστρεμμα Αστραγάλου: Υπομονή και Ξεκούραση

yoadmin

Αιμορραγία – Εύκολοι Τρόποι για να την Σταματήσετε

a.alefragkis

Τα Λάθη που Κάνετε στις Διατάσεις σας

Evi Makavelou

Πόνος στα Γόνατα – Οι πιο Συχνές Αιτίες

Evi Makavelou