Υγεία & Ομορφιά
Τερηδόνα στα Παιδικά Δόντια
Στοματική Υγιεινή

Τερηδόνα στα Παιδικά Δόντια

Συνήθως η πρώτη επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο γίνεται αφού το παιδί αρχίσει να διαμαρτύρεται για κάποια ενόχληση στα δόντια του.

Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι και σωστό, αφού ή τερηδόνα μπορεί να πλήξει ακόμα και τα νεογιλά δόντια

baby teeth

Τί είναι η τερηδόνα;

Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή νόσος των δοντιών στα παιδιά και προκαλείται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας, η οποία σχηματίζεται πάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται σωστά.

Τα παιδιά κινδυνεύουν από τα μικρόβια της πλάκας, γιατί ούτε τα ίδια, αλλά συχνά ούτε και οι γονείς μπορούν να βουρτσίσουν πολύ καλά τα δόντια τους ώστε να απομακρύνουν την πλάκα.

Επίσης, η διατροφή των παιδιών σήμερα περιλαμβάνει τροφές και ροφήματα με ζάχαρη και πολλούς υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά κ.ά.).

Κινδυνεύουν και τα Νεογιλά Δόντια των Παιδιών;

Ναι, η τερηδόνα επηρεάζει και τα νεογιλά (πρώτα) δόντια και μπορεί να εμφανιστεί σύντομα μετά την εμφάνιση τους στο στόμα του παιδιού.

Μάλιστα, τα παιδιά που έχουν τερηδόνα από πολύ μικρή ηλικία, είναι πιο ευπαθή στην εμφάνιση τερηδόνας και αργότερα.

Ιδιαίτερα σε παιδιά που χρησιμοποιούν παρατεταμένα μπιμπερό με γάλα ή άλλα γλυκά ροφήματα κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου, η τερηδόνα εξελίσσεται πολύ γρήγορα.

Επομένως, οι επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο πρέπει να ξεκινούν από τη στιγμή που θα βγάλει τα πρώτα του δόντια και όχι αργότερα από τον 1ο χρόνο της ζωής του παιδιού.

Μπορούμε να Αποφύγουμε τα Σφραγίσματα στα Δόντια των Παιδιών;

Ναι. Για την αποφυγή των σφραγισμάτων είναι σημαντικό να επισκέπτεται το παιδί τακτικά τον οδοντίατρο για προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο και τοπική εφαρμογή φθορίου.

Ο οδοντίατρος μπορεί να εντοπίσει τερηδονικές βλάβες σε αρχικό στάδιο και με εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού – σε συνδυασμό με καλή στοματική υγιεινή και περιορισμό της ζάχαρης στη διατροφή – να τις εμποδίσει να εξελιχθούν σε κοιλότητες.

Οι Συμβουλές «Κλειδιά»

• Επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο 2 φορές το χρόνο για έλεγχο, καθαρισμό και τοπική εφαρμογή φθοριούχου βερνικιού (από τα πρώτα δόντια) ή φθοριούχου ζελέ (όχι πριν από την ηλικία των 6 ετών και με εφαρμογή 4 λεπτών).

Ο οδοντίατρος μπορεί να προσδιορίσει τον τερηδονικό κίνδυνο που διατρέχει το κάθε παιδί, καθώς και να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια τερηδόνας, προτείνοντας το κατάλληλο πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ανάγκη για πιο συχνή εφαρμογή φθορίου, όπως σε παιδιά που έχουν πολλά χαλασμένα δόντια, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, με ορθοδοντικούς μηχανισμούς κ.α.

• Περιορισμός των σακχαρούχων τροφών και ροφημάτων, και ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

child eating

Είναι προτιμότερο το παιδί να τις τρώει μαζί με τα κυρίως γεύματα, ώστε να μειώνεται ο χρόνος έκθεσης των δοντιών του στα οξέα.

• Σωστή στοματική υγιεινή από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πρώτων δοντιών.

Τα δόντια των παιδιών πρέπει να βουρτσίζονται δύο φορές την ημέρα, και ειδικά πριν πάνε για ύπνο, με φθοριούχο οδοντόκρεμα και ειδική για την ηλικία τους οδοντόβουρτσα.

Κατάλληλη για παιδιά 2-6 ετών είναι η οδοντόκρεμα με 1000 ppm φθορίου (σε ποσότητα μεγέθους μπιζελιού), ενώ για παιδιά άνω των 6 ετών με 1450 ppm φθορίου – όσο δηλαδή και οι οδοντόκρεμες των ενηλίκων (σε ποσότητα μεγέθους μπιζελιού).

Να βοηθάτε ή να επιβλέπετε το παιδί κατά το βούρτσισμα, γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να βουρτσίσουν σωστά μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών.

Μετά την ηλικία των 8-10 ετών, είναι απαραίτητο να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων.

Έφηβοι άνω των 16 ετών με ορθοδοντικά μηχανήματα, πιθανώς να χρειάζονται οδοντόκρεμα με αυξημένη συγκέντρωση φθορίου όπως 5000ppm φθορίου.

• Πρέπει οι γονείς να δίνετε το παράδειγμα για τη σωστή στοματική υγιεινή: εάν εσείς φροντίζετε τα δόντια σας, τότε στέλνετε στο παιδί το μήνυμα ότι η στοματική υγεία είναι κάτι πολύτιμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Νόσοι του Περιοδοντίου

yoadmin

Πέτρα στα Δόντια – Οι Αιτίες που την Προκαλούν και πώς Αφαιρείται

Editor6 pharma

Τα Σημαντικότερα για τη Στοματική Υγιεινή: Παθήσεις και Φροντίδα

3 Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγεία των Παιδιών

yoadmin

Φροντίδα και Υγιεινή των Δοντιών σε Κάθε Ηλικία

Λεύκανση Δοντιών – Ποια Μέθοδο να Επιλέξετε;

Περιοδοντίτιδα – Ο Ύπουλος Εχθρός των Δοντιών μας

Editor6 pharma

Τέλος στην Κακοσμία του Στόματος

yoadmin

Στοματική Υγιεινή και Γερά Δόντια!

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Editor6 pharma

Παιδιά και Στοματική Φροντίδα

yoadmin

Μεσοδόντια Βουρτσάκια – Γιατί Είναι Απαραίτητα

Evi Makavelou