Υγεία & Ομορφιά
Φροντίδα και Υγιεινή των Δοντιών σε Κάθε Ηλικία
Στοματική ΥγιεινήΥγεία

Φροντίδα και Υγιεινή των Δοντιών σε Κάθε Ηλικία

Η κατάσταση της οδοντοστοιχίας, δεν αντανακλά μόνο την καλή υγεία της στοματικής κοιλότητας, αλλά και τη γενικότερη υγεία του οργανισμού! Από την ηλικία που ξεκινάει η οδοντοφυΐα, λοιπόν, επιβάλλεται η φροντίδα των δοντιών…

Φροντίδα και Υγιεινή των Δοντιών σε Κάθε ΗλικίαΗ τερηδόνα στα παιδιά

Οι λόγοι που το μωρό μπορεί να εμφανίσει τερηδόνα από την ηλικία των 9 ή 10 μηνών:

  • Πρόσληψη ζαχαρούχων υγρών

Οι πρώτες αλλοιώσεις τερηδόνας προκαλούνται συνήθως από την επαναλαμβανόμενη πρόσληψη ζαχαρούχων υγρών, ειδικά τη νύχτα, προκειμένου να διευκολύνουμε τον ύπνο. Προειδοποιητικό σημάδι; Οι λευκές και συμπαγείς ζώνες απομετάλλωσης στους προσωρινούς κοπτήρες. Σε αυτό το στάδιο, οι βλάβες είναι αναστρέψιμες υπό την προϋπόθεση ότι σταματάμε τις «κακές συνήθειες» και τα δόντια του παιδιού καθαρίζονται με μια γάζα εμποτισμένη με φυσιολογικό ορό και, περίπου σε ηλικία ενός έτους, με μια μικρή μαλακή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα χαμηλού φθορίου. Διαφορετικά, οι βλάβες θα επεκταθούν και θα αναγκάσουν να αφαιρεθούν τα δόντια του, κάτι που θα επηρεάσει αυτά που θα τα αντικαταστήσουν.

  • Στοματικές λοιμώξεις

Μπορούν να μεταδοθούν με φιλιά ή από κουτάλια, πιπίλες ή μπιμπερό μολυσμένα με το σάλιο της μητέρας ή του ατόμου που φροντίζει το μωρό.

Συμβουλή: μην δοκιμάζετε με το κουτάλι του παιδιού, μην γλείφετε την πιπίλα του, ξεπλένετε το στόμα σας πριν τον ύπνο με 0.12% χλωρεξιδίνη για 15 ημέρες, για να καθαρίσετε τη χλωρίδα και να μασάτε τσίχλες με ξυλιτόλη, που θα βρείτε στα φαρμακεία.

Τα κατάλληλα προϊόντα για τα παιδιά και τις ανάγκες τους

  • Μοντέρνες και ελκυστικές οδοντόβουρτσες για να ενθαρρύνουν τα παιδιά να βουρτσίζουν τα δόντια τους μόνα τους, χωρίς να παραπονιούνται, με αστεία και πολύχρωμα προσωπάκια, με μικρή κεφαλή κατάλληλη για μικρά στόματα, μαλακές τρίχες και μία βεντούζα για μεγαλύτερη σταθερότητα στο χέρι.
  • Οδοντόβουρτσες για τα πρώτα δόντια (3-5 ετών) αλλά και για τα μόνιμα δόντια σε παιδιά άνω των 6 ετών.
  • Οδοντόπαστες με την κατάλληλη περιεκτικότητα σε φθόριο ανάλογα με την ηλικία, ξεκινώντας από 250 ppm (περίπου 1 έτος) και μετά 400 έως 500 ppm.
  • Στοματικά εξαρτήματα καθαρισμού, ειδικά σχεδιασμένα για μικτή οδοντοστοιχία σε παιδιά ηλικίας από 6 ετών, για δυσπρόσιτες περιοχές.

Προσοχή στην εφηβεία

Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά επαναστατούν και απορρίπτουν περιορισμούς, κανόνες και ρουτίνες, όπως το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και επισκέψεις στον οδοντίατρο. Προσέξτε επίσης επικίνδυνες και καταστροφικές συμπεριφορές για τα δόντια, π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών ουσιών, βουλιμία, νευρική ανορεξία…
Σαν γονείς, πρέπει να είσαστε πολύ προσεκτικοί!

Άλλες παθήσεις στην ενήλικη ζωή

Πρώτη συνέπεια της κακής στοματικής υγιεινής: η τερηδόνα. Αλλά στην ενηλικίωση, είναι λιγότερο συχνή από ό,τι στην παιδική ηλικία και την εφηβεία, επειδή το σμάλτο είναι πιο συμπαγές. Από την άλλη πλευρά, συχνά είναι τα προβλήματα των ούλων, διότι οι δομές στις οποίες εμφυτεύονται τα δόντια αλλάζουν, με πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες: κάπνισμα, αλκοόλ, γλυκά, διαβήτης, ορμονικές αλλαγές, κακή εφαρμογή των τεχνητών οδοντοστοιχιών, φάρμακα που προκαλούν ξηροστομία…

Η σκληρή οδοντική πέτρα που σχηματίζεται από την οδοντική πλάκα, μπορεί επίσης να συντελέσει στον τραυματισμό των ούλων. Ως αποτέλεσμα, τα ούλα πρήζονται και αιμορραγούν.

Με το πέρασμα του χρόνου

Χωρίς σωστή οδοντιατρική φροντίδα και καλή υγιεινή, η ουλίτιδα επιδεινώνεται και εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα. Συγκεκριμένα, επηρεάζεται το περιοδόντιο, που αποτελείται από συνδέσμους και καλύπτει τις ρίζες και τα οστά στη στοματική κοιλότητα. Αυτή η φλεγμονή καταστρέφει αυτόν τον υποστηρικτικό ιστό. Στη συνέχεια, τα δόντια «ξεγυμνώνονται» περισσότερο λόγω της συστολής των ούλων και μεταξύ τους εμφανίζονται μαύρα διαστήματα. Στο τελικό στάδιο ακολουθεί η πτώση τους. Είναι επείγον να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο, αλλά σε αυτό το στάδιο η φροντίδα είναι μακρά και δαπανηρή.

Συμβουλές

  • Για την οδοντική υπερευαισθησία, ζητήστε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες σειρές προϊόντων, η συνδυασμένη δράση των οποίων ανακουφίζει καθημερινά.
  • Εάν φοράτε σιδεράκια, μια κρέμα στερέωσης είναι χρήσιμη για τη σταθεροποίησή τους, για τη μείωση της τριβής με τα ούλα, όπως επίσης και η χρήση της κατάλληλης οδοντόβουρτσας.
  • Κατά την εγκυμοσύνη, η φροντίδα των δοντιών και των ούλων πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα προϊόντα. Καθαρισμοί, γέφυρες, λευκάνσεις, κ.λπ., δύναται να αναβληθούν μετά τον τοκετό. Αντίθετα, η καθυστέρηση σε αναγκαίες θεραπείες, όπως η περιοδοντική νόσος, η ουλίτιδα, η τερηδόνα, κ.λπ., δεν ενδείκνυται, επειδή μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εγκύου και του εμβρύου.

Ολίνα Ηλιάδου, MSc Clinical Pharmacologist, MBA in Pharmacy Management, MPharm

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτοί Είναι οι Μύθοι που Καταρρίπτονται Σχετικά με τις Αλλεργίες

Editor6 pharma

Τροφές και Άλλοι Παράγοντες που Προκαλούν Κακοσμία του Στόματος

Editor6 pharma

Ούλα που Αιμορραγούν Επίμονα – Τι να Κάνετε

Evi Makavelou

Αλλεργικές Παθήσεις στα Παιδιά

Πώς θα Αυξήσετε Φυσικά τις Ενδορφίνες σας;

Evi Makavelou

Τα Σημάδια στα Χέρια σας που Πρέπει να Προσέξετε

Editor6 pharma

Πώς Συνδέονται η Ψυχική με τη Σωματική Υγεία

Evi Makavelou

Η Ασφαλής Διαχείριση του Πόνου

Συμπτώματα που Μαρτυρούν ότι το Σώμα σας Θέλει Κάτι να σας Πει (ΜΕΡΟΣ Β’)

Editor6 pharma

Η Σημασία της Υγείας των Αυτιών

Evi Makavelou

Αυτοθεραπεία – Οι Κατάλληλες Συμβουλές

Αντιμετωπίστε τις Ψείρες μια για Πάντα!