Υγεία & Ομορφιά
Συχνό Βούρτσισμα για Καθαρά Δοντάκια
Δόντια

Συχνό Βούρτσισμα για Καθαρά Δοντάκια

Η τερηδόνα στα παιδικά δόντια είναι πολύ συχνή γιατί εκ των πραγμάτων, ούτε τα παιδιά μόνα τους, ούτε οι γονείς είμαστε σε θέση να βουρτσίσουμε πολύ καλά τα δόντια, ώστε να απομακρύνουν τη μικροβιακή πλάκα.

Επιπλέον, τα παιδιά καταναλώνουν συνήθως πολλές τροφές και ροφήματα με ζάχαρη και πολλούς υδατάνθρακες (μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά κ.α.), που επιδεινώνουν την κατάσταση, ενώ η τερηδόνα μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τα νεογιλά δόντια.

Συχνό Βούρτσισμα για Καθαρά Δοντάκια

Ας δούμε πώς πρέπει να φροντίζουμε καθημερινά τα δόντια.

Πότε και Πώς Ξεκινάει το Βούρτσισμα

Από 18 μηνών, με την εμφάνιση των πρώτων γομφίων, το βούρτσισμα μπορεί να πραγματοποιείται μια φορά την ημέρα από τους γονείς.

Μια κατάλληλη οδοντόπαστα και σε μικρή δόση στην οδοντόβουρτσα θα χρησιμοποιείται μόλις το παιδί μπορέσει να πραγματοποιήσει μόνο του το βούρτσισμα, συνήθως από τα 2 έως 3 έτη.

Μετά τα 4 χρόνια, το παιδί μπορεί να βουρτσίσει τα δόντια του μόνο του, δύο φορές τη μέρα, με την καθοδήγησή σας αν χρειαστεί.

Στα πιο μεγάλα παιδιά, στην περίπτωση ορθοδοντικού ελέγχου, η υγιεινή θα πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρή.

Προτιμήστε τη χρήση μιας ειδικής βούρτσας προσαρμοσμένης με κυκλικά νήματα.

Συμβουλές «Κλειδιά»

• Επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο 2 φορές τον χρόνο για έλεγχο, καθαρισμό και τοπική εφαρμογή φθοριούχου προϊόντος (όχι πριν από την ηλικία των 6 ετών και με εφαρμογή 4 λεπτών).

Ο οδοντίατρος μπορεί να αναγνωρίσει τα πρώτα σημάδια τερηδόνας, προτείνοντας το κατάλληλο πρόγραμμα πρόληψης και θεραπείας.

Συχνό Βούρτσισμα για Καθαρά Δοντάκια

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ανάγκη για πιο συχνή εφαρμογή φθορίου, όπως σε παιδιά που έχουν πολλά χαλασμένα δόντια, σε παιδιά με ειδικές ανάγκες, με ορθοδοντικούς μηχανισμούς κα.

• Περιορισμός των σακχαρούχων τροφών και ροφημάτων, και ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα των γευμάτων.

Είναι προτιμότερο το παιδί να τις τρώει μαζί με τα κυρίως γεύματα, ώστε να μειώνεται ο χρόνος έκθεσης των δοντιών του στα οξέα.

Σωστή στοματική υγιεινή από την πρώτη στιγμή εμφάνισης των πρώτων δοντιών.

Επίσης είναι απαραίτητο να μάθει το παιδί να χρησιμοποιεί το οδοντικό νήμα για τον καθαρισμό των μεσοδοντίων διαστημάτων.

Να δίνετε το παράδειγμα για την σωστή στοματική υγιεινή: εάν φροντίζετε και εσείς τα δόντια σας, τότε το μήνυμα που περνάτε στα παιδιά είναι ότι η στοματική υγεία είναι κάτι πολύτιμο.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόντια

3 Ερωτήσεις για τη Στοματική Υγεία των Παιδιών

yoadmin

Συμβουλές για Υγιή Δόντια για Εσάς και την Οικογένειά σας

Απόστημα Δοντιών: Πώς να Χρησιμοποιείτε το Στοματικό Διάλυμα

Μύθοι και Αλήθειες για την Ορθοδοντική

Bάνα Νικολαίδου

Τερηδόνα στα Παιδικά Δόντια τι να Προσέξετε

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ