Υγεία & Ομορφιά
Διατροφή

Τα Φρούτα του Καλοκαιριού και η Θρεπτική τους Αξία

Η καθημερινή μας διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες φρούτων, καθώς αποτελούν σημαντική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας.

Τα θρεπτικά καλοκαιρινά φρούταΗ εποχή του καλοκαιριού ευνοεί όλο και περισσότερο την κατανάλωση φρούτων καθώς πολλά είναι εκείνα που ωριμάζουν αυτή την εποχή.

Έτσι υπάρχει μεγάλη ποικιλία και πολλές επιλογές.

Στη συνέχεια εξερευνούμε τη θρεπτική αξία των πιο δημοφιλών καλοκαιρινών φρούτων, ώστε να γνωρίζετε ποια πρέπει να εντάξετε οπωσδήποτε στη διατροφή σας.

Φρούτα του καλοκαιριού και θρεπτική αξία – Φράουλες

Οι φράουλες είναι το αγαπημένο φρούτο πολλών και όχι άδικα.

Αυτό συμβαίνει λόγω της νόστιμης γεύσης τους και της ιδιότητάς τους να δημιουργούν υπέροχους και παράλληλα υγιεινούς συνδυασμούς με άλλα τρόφιμα.

Συνδυάζονται τέλεια με γιαούρτι, σε φρουτοσαλάτες ακόμα και σε γλυκίσματα, όπως ζελέ χωρίς ζάχαρη.

Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία (5-6 φράουλες αποδίδουν 60 θερμίδες), οπότε δικαιολογημένα αποτελούν συνηθισμένη υγιεινή επιλογή για σνακ.

Πολύ σημαντική είναι η μεγάλη θρεπτική τους αξία, καθώς περιέχουν βιταμίνες Α και C.

Επίσης, περιέχουν φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως φαινόλες, ενώ παρουσιάζουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Πεπόνι

Το πεπόνι μαζί με το καρπούζι είναι ταυτισμένα με το καλοκαίρι.

Το ευχάριστο χαρακτηριστικό του άρωμα και η γλυκιά του γεύση καθιστούν το πεπόνι ιδιαίτερα δημοφιλές είτε ως σνακ μόνο του, είτε συνδυάζοντας το με αλμυρές ή γλυκές τροφές.

Χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (περίπου 90%), το οποίο σημαίνει ότι χαρίζει μεγάλη ενυδάτωση στον οργανισμό.

Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμινών Α, Β6, C και καλίου.

Τα 100 γραμμάρια καθαρού φρούτου αποδίδουν γύρω στις 30 θερμίδες.

Όμως, η κατανάλωσή του χρειάζεται προσοχή σε προσπάθειες μείωσης βάρους λόγω των φυσικών σακχάρων που περιέχει σε μεγάλες ποσότητες.

Το πεπόνι παρουσιάζει, σύμφωνα με έρευνες, αντιπηκτικές ιδιότητες και περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με άλλα φρούτα της εποχής.

Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελεί το κατεξοχήν καλοκαιρινό φρούτο και παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση στην αγορά.

Αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από νερό, γι’ αυτό και προσφέρει δροσιά και ενυδάτωση.

Δεν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ενώ θερμιδικά η απόδοσή του είναι παρόμοια με αυτήν του πεπονιού.

Τα πιο θρεπτικά καλοκαιρινά φρούταΠεριέχει βιταμίνη Α, κάλιο και φυσικά ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο.

Παρουσιάζει επίσης αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ βοηθά στην προστασία του ουροποιητικού συστήματος από λοιμώξεις.

Φρούτα του καλοκαιριού και θρεπτική αξία – Κεράσια

Το κεράσι αποτελεί άλλο ένα ιδιαίτερα αγαπητό φρούτο από μικρούς και μεγάλους.

Καταναλώνεται ευρέως είτε ως έχει είτε με διάφορες τροποποιήσεις κυρίως στη ζαχαροπλαστική.

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β, C, ενώ περιέχουν και μικρές ποσότητες μετάλλων, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

Περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση σε φυτοστερόλες, ουσίες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης.

Λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, βοηθούν σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, περίπου 60 θερμίδες/μερίδα και σε συνδυασμό με τη μεγάλη θρεπτική αξία, αποτελούν ιδανική επιλογή για το καλοκαίρι.

Σταφύλια

Τα σταφύλια αποτελούν σπουδαίο καρπό εξαιτίας της αντιοξειδωτικής δράσης των πολυφαινολών και της αντικαρκινικής και αντιγηραντικής ιδιότητάς τους.

Περιέχουν βιταμίνες Α, Β, C.

Στον φλοιό του σταφυλιού υπάρχει η ρεσβερατρόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αντιγηραντικές και αντιεκφυλιστικές ιδιότητες.

Τα σταφύλια αποδίδουν περίπου 65 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, γι’ αυτό και συνιστάται η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο σε προσπάθειες απώλειας βάρους.

Ροδάκινα

Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, C, κάλιο, νάτριο και ασβέστιο.

Περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες.

Η παρουσία των καροτενοειδών υποδηλώνει την προστατευτική δράση από εκφυλιστικές ασθένειες.

Τα ροδάκινα αποδίδουν περισσότερες θερμίδες από τα προηγούμενα φρούτα που αναφέραμε.

Ένα μέτριο ροδάκινο αντιστοιχεί περίπου σε 60 θερμίδες.

Και πάλι όμως, αποτελεί ιδανική επιλογή σε συνδυασμό με γιαούρτι ή με γάλα στα smoothies.

Σύκα

Τέλος, τα σύκα περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και φλαβονοειδή.

Επίσης περιέχουν κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ειδικά τα αποξηραμένα σύκα βοηθούν και σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Αποδίδουν 100 θερμίδες περίπου/μερίδα (3 σύκα) και μπορούν να καταναλωθούν με διάφορους τρόπους αποξηραμένα και μη, μαζί με δημητριακά, με γιαούρτι ακόμα και ψητά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελαιόλαδο – Πόσο Υγιεινό Είναι;

Evi Makavelou

Διατροφικά Λάθη στο Γραφείο και πώς να τα Διορθώσετε

a.alefragkis

Διατροφικός Αγώνας κατά της Γήρανσης

yoadmin

Αυγά – Πόσο Ωφέλιμα Είναι Τελικά;

Evi Makavelou

Η Συνεισφορά των Φυτών στην Υγεία της Γυναίκας

yoadmin

Υψηλή Χοληστερόλη – Ποιες Τροφές να Αποφεύγετε;

Evi Makavelou

Πρωινό: Τα Λάθη που Κάνουμε

yoadmin

Συμπληρώματα Διατροφής για την Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Eleni Giannopoulou

Τροφές που Προκαλούν Κυτταρίτιδα

Evi Makavelou

Διατροφή για τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Evi Makavelou

Τι Αλλαγές να Κάνετε για να Αυξήσετε τη Μυϊκή σας Μάζα;

Evi Makavelou

Ζήστε Περισσότερο Χάρη στα Ωμέγα-3

Eleni Giannopoulou