Υγεία & Ομορφιά
Οι λόγοι που είναι καλό να τρώμε φράουλες
Διατροφή

Γιατί Είναι Καλό να Τρώτε Φράουλες;

Ένα πολύ νόστιμο και θρεπτικό φρούτο είναι η φράουλα που σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης.

Εκτός από τη θρεπτική της αξία, η φράουλα είναι ένα όμορφο φρούτο που στολίζει τα πιάτα σας.

Οι φράουλες στη διατροφήΗ φράουλα κατάγεται από τη Χιλή και ανήκει στην οικογένεια των Ροδιδών που περιλαμβάνει περίπου 15 είδη.

Ήταν γνωστή από τα προϊστορικά χρόνια, οπότε και καταναλωνόταν η μικρή φράουλα που είναι παραλλαγή της μεγάλης φράουλας που καταναλώνουμε σήμερα.

Κατά τον Μεσαίωνα η φράουλα καλλιεργήθηκε στην Αγγλία και τη Γαλλία, ενώ η μεγάλη καρποφόρα φράουλα ήρθε στην Ευρώπη δύο αιώνες μετά.

Στα τέλη του 17ου αιώνα η σημερινή φράουλα καλλιεργήθηκε στην Ολλανδία, μάλλον από διασταύρωση των δύο ποικιλιών που είχαν εισαχθεί από το εξωτερικό.

Στη χώρα μας γίνεται κατανάλωση της ευρωπαϊκής φράουλας, ενώ συχνά συναντάται η αυτοφυής φράουλα σε δάση και λόφους.

Αυτή η μικρή άγρια φράουλα είναι πολύ γλυκιά και νόστιμη.

Φράουλα και θρεπτική αξία

Οι φράουλες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, πηκτίνη που συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και κυτταρίνη που βοηθά στην πέψη.

Μάλιστα η περιεκτικότητα της φράουλας σε βιταμίνη C είναι υψηλότερη από εκείνη των πορτοκαλιών και γενικότερα των εσπεριδοειδών.

Οι φράουλες περιέχουν επίσης φολικό οξύ που είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επίσης, είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και ψευδάργυρο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Ακόμα, είναι πλούσιες σε πολυφαινόλες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και των παθήσεων της καρδιάς.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αποδίδουν λίγες θερμίδες, μόλις 27 ανά 100 γραμμάρια.

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση 200 γραμμαρίων φράουλας ημερησίως καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες ενός ενήλικα με φυσιολογικό βάρος.

Οι φράουλες περιέχουν ελάχιστα σάκχαρα και είναι επίσης πλούσιες σε θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη Β6.

Φράουλες και συντήρηση

Να θυμάστε ότι τις φράουλες δεν μπορείτε να τις κρατήσετε πολλές μέρες στο ψυγείο σας γιατί χαλάνε εύκολα.

Πρέπει να αποθηκεύονται πάντα στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος από όπου θα μπορούν να παίρνουν αέρα.

Είναι προτιμότερο να τις πλένετε πολύ καλά μόνο όταν είναι να τις καταναλώσετε.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να σαπίσουν νωρίτερα, ενώ η επιφάνειά τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης.

Οι φράουλες θέλουν πολύ καλό πλύσιμο επειδή συσσωρεύουν πάνω τους εύκολα και λιπάσματα.

Τέλος, μην αφαιρέσετε το πράσινο κοτσάνι τους παρά μόνο όταν είναι να τις καταναλώσετε, επειδή αυτό είναι που τις διατηρεί φρέσκες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Καλύτερες Τροφές με Φυτικές Ίνες για Σωστή Διατροφή

Evi Makavelou

Κορυφαίες Τροφές Πλούσιες σε Φυτικές Ίνες

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Πρέπει να Καταναλώνετε πριν Λήξουν

Evi Makavelou

Παχαίνει το Άγχος;

yoadmin

Τροφές με Υψηλή Περιεκτικότητα σε Λιπαρά

a.alefragkis

Οι Συνέπειες της Ζάχαρης στην Υγεία σας

a.alefragkis

Η «Μαγική» Ρίγανη και οι Αντικαρκινικές της Ιδιότητες

a.alefragkis

Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε όταν Έχετε Δυσπεψία

yoadmin

Τα Οφέλη της Αντιοξειδωτικής Διατροφής στην Υγεία

Αλλαντικά – Πόσο Επικίνδυνα Είναι για την Υγεία;

Evi Makavelou

Μυστικά για μια Δίαιτα Χωρίς Γλουτένη

Evi Makavelou

Οι Χειρότερες Τροφές για το Δέρμα

Evi Makavelou