Υγεία & Ομορφιά
Δημητριακά πρωινού που πρέπει να επιλέγετε
Διατροφή

Τα Δημητριακά Πρωινού που Πρέπει να Επιλέγετε

Μια από τις δημοφιλέστερες επιλογές πρωινού γεύματος είναι τα δημητριακά.

Τα δημητριακά συνδυάζονται με γάλα, γιαούρτι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και με άλλες τροφές.

Δημητριακά με γάλαΑποτελούν μια από τις πιο υγιεινές επιλογές, αλλά όχι πάντα.

Τα περισσότερα δημητριακά πρωινού περιέχουν πολλή ζάχαρη, λιπαρά, αλάτι, τρανς λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Αν και λίγα, υπάρχουν δημητριακά πρωινού που δεν περιέχουν όλα τα παραπάνω βλαβερά συστατικά και είναι θρεπτικά, αποτελώντας έτσι μια καλή επιλογή πρωινού γεύματος.

Για να γνωρίζετε τα συστατικά των δημητριακών σας, θα χρειάζεται να διαβάζετε προσεκτικά την ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία του κάθε προϊόντος πριν το αγοράσετε.

Δείτε παρακάτω τι θα πρέπει να περιέχουν τα δημητριακά σας, ώστε να θεωρούνται θρεπτικά και υγιεινά, βοηθώντας σας να ξεκινάτε την ημέρα σας με ενέργεια.

Τα δημητριακά σας θα πρέπει να είναι ολικής άλεσης

Το πρώτο που θα πρέπει να ελέγχετε είναι το είδος των δημητριακών.

Όταν τα δημητριακά είναι ολικής άλεσης σημαίνει ότι το δημητριακό από το οποίο προέρχονται που συνήθως είναι σιτάρι ή βρώμη, έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρο.

Έτσι τα δημητριακά αυτά διατηρούν τις φυτικές ίνες, τις βιταμίνες και τα μέταλλά τους.

Θα πρέπει να περιέχουν φυτικές ίνες

Τα δημητριακά αποτελούν ένα φυτικό τρόφιμο ολικής άλεσης.

Επομένως, θα πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Επιλέγετε πάντα δημητριακά με τουλάχιστον πέντε γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

Τα κριτήρια για την επιλογή δημητριακώνΤα δημητριακά που πρέπει να επιλέγετε – Χωρίς ζάχαρη

Η μεγαλύτερη παγίδα των δημητριακών πρωινού είναι ότι περιέχουν πολλή πρόσθετη ζάχαρη και όχι απλώς φυσικά σάκχαρα που ούτως ή άλλως υπάρχουν σε μικρή ποσότητα σε όλα τα αμυλούχα τρόφιμα.

Ελέγχετε λοιπόν προσεκτικά την ετικέτα του προϊόντος για να δείτε αν περιέχει πρόσθετη ζάχαρη.

Η ζάχαρη μπορεί να είναι γραμμένη ως φρουκτόζη, σιρόπι φρουκτόζης, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, σιρόπι καλαμποκιού ή αγαύης, χαρουπόμελο, δεξτρόζη, μαλτοδεξτρίνη, με τον κατάλογο να συνεχίζεται.

Ελέγχετε επίσης τη συνολική ποσότητα ζάχαρης, φυσικής και πρόσθετης.

Να θυμάστε ότι τα απλά σάκχαρα που περιέχονται σε μια μερίδα δημητριακών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 5-6 γραμμάρια.

Δεν θα πρέπει να περιέχουν λιπαρά

Τα δημητριακά πρωινού είναι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, άρα δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λιπαρά.

Πολλά όμως έχουν προσθήκη σοκολάτας ή λίπους, κάτι που αυξάνει την περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα δημητριακά σας θα πρέπει να περιέχουν λιγότερο από 3 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά ανά μερίδα.

Δημητριακά με λίγο αλάτι

Τέλος, το ότι τα δημητριακά πρωινού έχουν γλυκιά γεύση δε σημαίνει ότι δεν περιέχουν αλάτι.

Επιλέγετε εκείνα που περιέχουν το λιγότερο δυνατό αλάτι, ιδανικά λιγότερο από 0,1 γραμμάρια νάτριο ή αλλιώς 0,3 γραμμάρια αλάτι ανά 100 γραμμάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη του Κολοκυθόσπορου στην Υγεία

Evi Makavelou

Θρόμβωση – Αιτίες και με ποιες Τροφές θα την Αποφύγετε

a.alefragkis

Ελαιόλαδο – Πόσο Υγιεινό Είναι;

Evi Makavelou

Μαϊντανός – Τα Οφέλη του στην Υγεία

Evi Makavelou

Η «Παρεξηγημένη» Μπανάνα και τα Οφέλη της

a.alefragkis

Γάλα – Γιατί να το Καταναλώνετε Καθημερινά;

Evi Makavelou

Τι Συμβαίνει στο Σώμα Όταν Τρώτε Πολύ;

Evi Makavelou

Ακόρεστα Λιπαρά – Σύμμαχοι Ομορφιάς

Αντιμετωπίστε την Υπνηλία Χωρίς Καφέ

a.alefragkis

Κορυφαίες Τροφές για Μείωση Κυτταρίτιδας

Evi Makavelou

Είναι η Έλλειψη Σιδήρου Υπεύθυνη για τη Χειμερινή Κόπωση;

Πόσο Θρεπτικά Είναι τα Φουντούκια;

Evi Makavelou