Υγεία & Ομορφιά
Image default
Παιδική Διατροφή

Συμπληρώματα Διατροφής για την Ανάπτυξη των Παιδιών

Όταν πρόκειται για την αγορά συμπληρωμάτων διατροφής για παιδιά, η παρουσίαση του προϊόντος, η γαληνική του μορφή και η φυσική προέλευση των συστατικών του, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη γνώμη των γονιών.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κατηγορία των παιδικών συμπληρωμάτων διατροφής ακολουθεί ανοδική τάση στις πωλήσεις, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς θέλουν να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους.

Συμπληρώματα Διατροφής για την Ανάπτυξη των Παιδιών.

Οι βασικές ανάγκες υγείας που φαίνεται να απασχολούν τους γονείς, περιλαμβάνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τις πεπτικές διαταραχές, ενώ λιγότερο φαίνεται να ενδιαφέρονται για τα προβλήματα ύπνου, μνήμης και ανάπτυξης των παιδιών.

Από τη μία πλευρά, το εντερικό μικροβίωμα φαίνεται να λαμβάνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους γονείς, αφού πλέον κατανοούν καλύτερα τη σημασία του ως προς την υγιή ανάπτυξη του παιδιού και την προώθηση της ανοσίας του οργανισμού.

Ως αποτέλεσμα, η αγορά διαθέτει πλέον μία μεγάλη γκάμα προβιοτικών, τα οποία προωθούν την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος των παιδιών.

Είτε σε μορφή σταγόνων, είτε σε φακελάκια, σιρόπια, κάψουλες, ακόμα και ζελεδάκια, αυτά τα συμπληρώματα συνδυάζουν ποικιλία προβιοτικών στελεχών για να παρέχουν την μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της σύστασης της εντερικής χλωρίδας και της ισορροπίας των μικροβίων στον παιδικό οργανισμό.

Από την άλλη πλευρά, η ανοσία των παιδιών, ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση, φαίνεται να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των γονέων. Κύριο μέλημά τους αποτελεί η διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος, περιορίζοντας κάθε πιθανό παράγοντα επιμόλυνσης και αποφεύγοντας τις συνθήκες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά.

Έτσι, οι γονείς σπεύδουν να εφοδιαστούν σκευάσματα που περιέχουν βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως μέταλλα και ιχνοστοιχεία, προκειμένου να θωρακίσουν όσο καλύτερα μπορούν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών τους. Πρώτη στη λίστα έρχεται η βιταμίνη C, καθώς αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για ένα υγιές ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος συνιστούν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά επίσης.

Στην πλειοψηφία τους, οι γονείς επιλέγουν συμπληρώματα που περιέχουν ένα σύνολο βιταμινών και μετάλλων, τα οποία δρουν συνεργιστικά μεταξύ τους, παρέχοντας την καλύτερη δυνατή κάλυψη. Μέσα από την πληθώρα πολυβιταμινούχων σιροπιών και άλλων σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, οι γονείς μπορούν να επιλέξουν εκείνο που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών τους.

Μια άλλη κατηγορία που δείχνει να ενδιαφέρει τους γονείς, είναι η ενίσχυση της νευρικής και εγκεφαλικής λειτουργίας των παιδιών. Αυτή η κατηγορία συμπληρωμάτων διατροφής αφορά κυρίως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 12 ετών, τα οποία εκτός από το σχολείο, συνήθως απασχολούνται και σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως ωδείο, φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

Η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για την υγεία των παιδιών τους, οι γονείς είναι πολύ επιλεκτικοί.

Ως αποτέλεσμα του διαβάσματος και όλων αυτών των δραστηριοτήτων, τα παιδιά δείχνουν σημάδια κούρασης, τόσο νοητικής όσο και σωματικής.

Για να προφυλάξουν τα παιδιά τους, οι γονείς προμηθεύονται με συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και σίδηρο.

Παράγοντες επιλογής

Η αλήθεια είναι πως όταν πρόκειται για την υγεία των παιδιών τους, οι γονείς είναι πολύ επιλεκτικοί. Θα δώσουν μεγάλη σημασία στη συσκευασία, στα συστατικά του προϊόντος καθώς και στη μορφή χορήγησης. Αν και τα φυτικά σιρόπια πολιορκούσαν την αγορά παιδικών συμπληρωμάτων διατροφής μέχρι πρότινος, τα προϊόντα σε μορφή σταγόνων, τα φακελάκια και τα ζελεδάκια έχουν αρχίσει να έχουν μεγάλη απήχηση.

Τα προϊόντα σε σταγόνες και τα φακελάκια που διαλύονται στο νερό προτιμώνται σε βρέφη και σε παιδιά μικρής ηλικίας, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά προτιμούν τα ζελεδάκια, τα οποία εκτός από θρεπτικά είναι και γευστικά. Έτσι, η διατήρηση ενός υγιούς οργανισμού είναι πλέον ευχάριστη.

Φυσικά, οι γονείς δεν πρέπει να ξεχνούν πως οι ανάγκες των παιδιών διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τους κληρονομικούς παράγοντες και τις δραστηριότητές τους. Είναι σημαντικό να συμβουλεύονται πρώτα τον παιδίατρο ή τον φαρμακοποιό τους, προτού χορηγήσουν οποιοδήποτε σκεύασμα σε ένα μικρό παιδί, όσο ακίνδυνο και αν φαίνεται. Ειδικά σε περίπτωση που το παιδί λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, δεν θα πρέπει να χορηγείται κανένα σκεύασμα χωρίς τη συγκατάθεση του παιδιάτρου.

Τα πλέον σημαντικά

  • Ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται για να συμπληρώσει τη διατροφή ενός υγειούς ατόμου και χορηγείται όταν υπάρχει ανάγκη. Για παράδειγμα, τα προβιοτικά δεν είναι ανάγκη να χορηγούνται αν δεν υπάρχει ιδιαίτερη παθολογική αιτία όπως οι παθήσεις του πεπτικού.
  • Ένα βρέφος που θηλάζει δεν έχει ανάγκη από βιταμίνες, εκτός από τη βιταμίνη Κ που συντίθεται μόνο στη ώριμη χλωρίδα μετά το πρώτο έτος. Τα προβιοτικά όμως έχουν ενδιαφέρον εδώ γιατί ευνοούν τη φυσιολογική εντερική χλωρίδα.
  • Γενικά στα παιδιά κάτω των 6 ετών, η σωστή διατροφή είναι αρκετή για να παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Στα παιδιά από 6-12 ετών, η συμπλήρωση της διατροφής είναι πιθανή αν η διατροφή είναι πτωχή σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αρκεί οι δοσολογίες να είναι προσαρμοσμένες ανάλογα με το βάρος του παιδιού.
  • Πρακτικά πρέπει να μειωθεί κατά 20% η δόση για τους ενήλικες, διότι οι ανάγκες στα παιδιά  αντιστοιχούν στο 80% της δόσης για ένα ενήλικα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Σημαντικότητα της Διατροφικής Εκπαίδευσης των Παιδιών

yoadmin

Συμπληρώματα Διατροφής για Παιδιά

yoadmin

Μια Βιταμίνη την Ημέρα τις Ασθένειες Κάνει Πέρα

yoadmin

Πότε Είναι Απαραίτητα τα Συμπληρώματα Διατροφής στα Παιδιά

yoadmin

Δυσανεξία στη Λακτόζη: Τα Κύρια Συμπτώματα στα Μωρά

Αλήθειες και Ψέματα για τον Μητρικό Θηλασμό

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ