Υγεία & Ομορφιά
το ψωμί και η υγεία
Διατροφή

Μύθοι και Αλήθειες Γύρω από το Ψωμί

Το ψωμί είναι υδατάνθρακας, άρα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους μπαίνει στη λίστα με τις απαγορευμένες τροφές.

Θεωρείται παχυντικό και πλέον κατηγορείται και για την υψηλή περιεκτικότητά του σε γλουτένη.

το ψωμί και οι μύθοι που επικρατούνΣτην πραγματικότητα όμως, το ψωμί είναι βασικό τρόφιμο.

Οι μύθοι που έχουν κυκλοφορήσει γι’ αυτό όλα αυτά τα χρόνια έχουν επικρατήσει επισκιάζοντας την αλήθεια.

Μύθος 1: Το ψωμί παχαίνει

Το πόσο παχαίνει ή όχι εξαρτάται από το είδος του ψωμιού και από την ποσότητα που καταναλώνει κανείς.

Για παράδειγμα, η μέσα σε λογικά πλαίσια κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους.

Αντίθετα, άτομα που δεν τρώνε καθόλου ψωμί μπορεί να χάσουν βάρος, αλλά όχι το ίδιο γρήγορα και μάλιστα σε μικρότερο ποσοστό.

Μύθος 2: Το ψωμί έχει πολλές θερμίδες

Εξαρτάται από το είδος του ψωμιού που θα επιλέξει κανείς.

Το ψωμί ολικής άλεσης για παράδειγμα, και το πολύσπορο, είναι γεμάτα φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνες, ενώ κάνουν καλό και στην καρδιά.

Πάντως, μια κανονική φέτα ψωμί αποδίδει περίπου 80 θερμίδες μόνο.

Μύθος 3: Το ψωμί δεν έχει κανένα θρεπτικό συστατικό

Πέρα από τις φυτικές ίνες που περιέχει, το ψωμί είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επίσης αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, ενώ περιέχει και μικρές ποσότητες πρωτεΐνης.

Το συσκευασμένο ψωμί όμως, σε αντίθεση με το φρέσκο περιέχει συντηρητικά, περισσότερο αλάτι και είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.

Μύθοι και αλήθειες για το ψωμίΕίναι σημαντικό λοιπόν να επιλέγει κανείς όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένο ψωμί.

Μύθος 4: Το ψωμί προκαλεί φλεγμονές στις αρθρώσεις

Το ψωμί ολικής άλεσης και το πολύσπορο μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές.

Αυτά τα δύο είδη μαζί με το ψωμί σίκαλης είναι οι καλύτερες εκδοχές που μπορεί να επιλέξει κανείς αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο.

Μύθος 5: Η γλουτένη που περιέχει το ψωμί είναι βλαβερή

Η γλουτένη βλάπτει όσους υποφέρουν από κοιλιοκάκη ή έχουν δυσανεξία στο σιτάρι.

Για τους υπόλοιπους η γλουτένη δε βλάπτει, αλλά δεν έχει και οφέλη, εκτός κι αν περιέχεται σε ψωμί ολικής άλεσης ή σικάλεως.

Πάντως, αν τρώει κανείς λίγο ψωμί σε συνδυασμό με υγιεινή διατροφή, δεν κινδυνεύει από αύξηση βάρους.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ψωμιού όμως, σε συνδυασμό με μια κακή διατροφή, επιβαρύνει μια δίαιτα.

Μύθος 6: Το ψωμί προκαλεί προβλήματα στο στομάχι

Το πρόβλημα δε βρίσκεται στο ψωμί, αλλά στα συνοδευτικά του γεύματος, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν διάφορα στομαχικά προβλήματα.

Εξάλλου, το ψωμί ολικής άλεσης διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, ενώ προκαλεί και γρήγορο κορεσμό, με αποτέλεσμα να πεινάει κανείς λιγότερο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη της Βιταμίνης C

yoadmin

Υδατάνθρακες – Τι Συμβαίνει στον Οργανισμό αν τους Κόψουμε

a.alefragkis

Χούμους – Υγιεινό Σνακ με Πολλά Οφέλη

Evi Makavelou

Διατροφή για Μαλλιά, Δέρμα και Νύχια

a.alefragkis

Μυρωδικά και Υπέρταση

yoadmin

Αποξηραμένα Φρούτα – Ποια Είναι τα πιο Θρεπτικά

Evi Makavelou

Τα Άγνωστα Οφέλη του Μοσχοκάρυδου για την Υγεία

a.alefragkis

Τι δεν Πρέπει να Κάνετε με Άδειο Στομάχι

a.alefragkis

Τα Είδη Τσαγιού που Αντιμετωπίζουν τη Ναυτία

a.alefragkis

Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε όταν Έχετε Δυσπεψία

yoadmin

Λόγοι που Πρέπει να Μασάμε Καλά το Φαγητό

Evi Makavelou

Ωφέλιμες και Βλαβερές Τροφές Ανάλογα με την Ηλικία σας