Υγεία & Ομορφιά
Προβιοτικά - Πότε είναι Ωφέλιμα;
Πεπτικό ΣύστημαΥγεία

Προβιοτικά – Πότε είναι Ωφέλιμα;

Ενώ τα ευεργετικά τους οφέλη συχνά αμφισβητούνται, οι πωλήσεις των προβιοτικών αυξάνονται σταθερά, εδώ και αρκετά χρόνια.

Η θετική τους επίδραση στον οργανισμό, αναγνωρίζεται σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο εξακολουθούν να λείπουν αδιάσειστες αποδείξεις για το γεγονός αυτό.

Προβιοτικά - Πότε είναι Ωφέλιμα;Η τάση των προβιοτικών

Η αγορά των προβιοτικών είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη. Από πού προέρχεται όμως αυτή η τάση;
Είναι αλήθεια, πως τα επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για τα οφέλη των προβιοτικών, εξακολουθούν να είναι περιορισμένα.

Παρά τις δυσκολίες αυτές, ορισμένα στελέχη προβιοτικών έχουν δείξει ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Οι επιστημονικές κοινότητες που βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, τους δίνουν μια θέση στην πρόληψη και τη θεραπεία, συστήνοντάς τα.

Οι πιο πειστικές μελέτες, αφορούν τη χρήση προβιοτικών σε ασθένειες του γαστρεντερικού, ουρογεννητικού συστήματος και αλλεργίες.

Έντερο και προβιοτικά

Η οξεία παιδική γαστρεντερίτιδα, η διάρροια που σχετίζεται με αντιβιοτικά και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), είναι αναμφισβήτητα οι διαταραχές για τις οποίες υπάρχουν οι περισσότερες ενδείξεις αποτελεσματικότητας των προβιοτικών.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης πως τα προβιοτικά βοηθούν στην πρόληψη της διάρροιας που σχετίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών σε παιδιά και ενήλικες.

Τα προβιοτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Όσον αφορά τις χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπου αποδεικνύεται επίσης η διαταραχή και ανισορροπία του μικροβιώματος, ο συνδυασμός οκτώ βακτηριακών στελεχών έχει δείξει την αποτελεσματικότητά του στην πρόληψη αλλά και ύφεση της φλεγμονής.

Ο ρόλος του μικροβιώματος στην εμφάνιση παθήσεων

Πολλά επιχειρήματα εμφανίζονται υπέρ της συμμετοχής της εντερικής χλωρίδας, αλλά και αυτής του δέρματος, στην εμφάνιση ορισμένων αλλεργικών παθήσεων: άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή ατοπική δερματίτιδα.

Έχει αποδειχθεί παγκοσμίως, ότι το μικροβίωμα του εντέρου των αλλεργικών ανθρώπων, είναι λιγότερο ποικίλο σε σύγκριση με αυτό των μη αλλεργικών και πως το γεγονός αυτό, μπορεί να οδηγήσει σε μη ικανοποιητική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επίσης αναγνωρίζεται πλέον, πως το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζεται από τις συνθήκες διαβίωσης, καθώς και από τον τρόπο γέννησης, (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική τομή), ο οποίος δίνει διαφορετικό προσανατολισμό στην πεπτική και δερματική χλωρίδα, αλλά επηρεάζεται σημαντικά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Προληπτική χορήγηση προβιοτικών

Αρκετές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη χορήγηση προβιοτικών per os, σε έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού ή ακόμη σε βρέφη από την πρώτη ημέρα της γέννησης, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ατοπικής δερματίτιδας στο παιδί.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αλλεργιών προτείνει τη χρήση προβιοτικών σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και σε βρέφη όταν υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης εκζέματος στο παιδί (οικογενειακό ιστορικό αλλεργικής ρινίτιδας, άσθματος, εκζέματος ή τροφικής αλλεργίας).

Ωστόσο, επί του παρόντος δεν εκδίδεται επίσημη σύσταση σχετικά με τα συγκεκριμένα στελέχη και τις δόσεις που πρέπει να χορηγηθούν.

Από την άλλη, τα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά και η ανοχή των προβιοτικών είναι ικανοποιητική, έτσι ώστε η προληπτική τους χρήση να μπορεί να προταθεί σε έγκυες γυναίκες ή βρέφη και παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο αλλεργιών ή ακόμη και να δοκιμαστεί η χορήγησή τους μόλις διαγνωστεί έκζεμα, προκειμένου να βελτιωθούν τα συμπτώματα, αν και σε αυτό το πλαίσιο το όφελος τους δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έλλειψη Ασβεστίου και Συμπτώματα στον Οργανισμό

Evi Makavelou

Αντιμετώπιση της Νόσου Crohn του Δωδεκαδακτύλου

yoadmin

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης και πώς να το Αντιμετωπίσετε

Η Γρίπη σε 5 Ερωτήσεις

Editor6 pharma

Τα Σημάδια που σας Προειδοποιούν ότι Πάσχετε από Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Editor6 pharma

Αναιμία – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Αιτίες για τα Σπυράκια στο Αυτί

Evi Makavelou

Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Μη Ιάσιμη Ασθένεια Myasthenia Gravis

Κακοσμία Σώματος – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Θωρακοσκοπική Αντιμετώπιση της Υπεριδρωσίας των Χεριών

Εποχική Τριχόπτωση – 6 Συμβουλές για Υγιή και Λαμπερά Μαλλιά

Eleni Giannopoulou

Αυτές Είναι οι Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε αν Έχετε Υπέρταση

Editor6 pharma