Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Πώς να Επιλέξουμε το Κατάλληλο Γιαούρτι

Το γιαούρτι είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να επιλέξει κανείς.

Η ποικιλία γιαουρτιών που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα είναι μεγάλη.

Αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, στραγγιστό αλλά και με γεύσεις φρούτων, μέλι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, το γιαούρτι κυκλοφορεί σε μια ευρεία γκάμα για όλα τα γούστα.

Πολλές από αυτές τις εκδοχές όμως κρύβουν πρόσθετη ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες που μετατρέπουν αυτόματα το γιαούρτι σε μια λιγότερο θρεπτική επιλογή.

Για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με όλα αυτά λοιπόν, καλό είναι να διαβάζουμε τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα τους.

Το κλασικό ελληνικό γιαούρτι υπερέχει ξεκάθαρα, επομένως καλό είναι να επιλέγουμε γιαούρτι με γνώμονα αυτό.

Τα λιπαρά

Ένα γιαούρτι με πλήρη λιπαρά δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικό.

Είναι ιδανικό ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά ή τους ενήλικες με χαμηλό σωματικό βάρος.

Από τη άλλη, επιλέγοντας γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, προστατεύουμε την καρδιά μας και περιορίζουμε τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερόλης στο αίμα μας.

Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε γιαούρτι με φυσική γεύση και να προσθέτουμε μόνοι μας όσο μέλι θέλουμε ή φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα.

Παράλληλα, τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά δε στερούνται βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Αντίθετα τα γιαούρτια με 0% λιπαρά περιέχουν περισσότερα πρόσθετα συστατικά, όπως άμυλο, ζελατίνη ή άλλες ουσίες για να υποκαταστήσουν την κρεμώδη υφή που προσδίδει το λίπος.

Αυτό που είναι μύθος είναι ότι τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά δε σημαίνει ότι έχουν και λιγότερες θερμίδες.

Επιλέγουμε λοιπόν γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά αν πρέπει να προσέξουμε την υγεία της καρδιάς μας, αξιολογώντας προσεκτικά τις θερμίδες και τα συντηρητικά του.

Φυσικά σάκχαρα και ζάχαρη

Τα γαλακτοκομικά περιέχουν φυσικά σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες, με πιο γνωστό τη λακτόζη.

Έτσι στην ετικέτα ενός γιαουρτιού είναι αποδεκτό να αναγράφεται η περιεκτικότητα περίπου επτά γραμμαρίων σακχάρων.

Οποιαδήποτε τιμή πάνω από αυτή είναι πιθανό να οφείλεται σε πρόσθετα σάκχαρα με σκοπό τη βελτίωση της γεύσης.

Σε αυτά τα σάκχαρα ανήκουν το μέλι και η φρουκτόζη, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν πολύ τις θερμίδες που περιέχει ένα γιαούρτι.

Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε γιαούρτι με φυσική γεύση και να προσθέτουμε μόνοι μας όσο μέλι θέλουμε ή φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα για να του δώσουμε μια φυσικά γλυκιά γεύση.

Πηγή πρωτεΐνης

Το γιαούρτι αποτελεί φυσική πηγή πρωτεΐνης.

Στην απλή εκδοχή του περιέχει 5-10 γραμμάρια πρωτεΐνης, αλλά πλέον υπάρχουν γιαούρτια ακόμα και με 15 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 200 γραμμάρια.

Μια τέτοια περιεκτικότητα θεωρείται αρκετά υψηλή.

Εναλλακτικά μπορούμε να ενισχύσουμε το γιαούρτι με πρωτεΐνη, χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά όπως το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι ή οι ξηροί καρποί.

Απλό γιαούρτι ή με προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι οι φιλικοί μικροοργανισμοί του εντέρου που φροντίζουν για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Σημαντικότερη πηγή των προβιοτικών είναι το κεφίρ και ορισμένα ειδικά γιαούρτια.

Συχνά όμως η θερμική επεξεργασία στην οποία υποβάλλονται καταστρέφει τα καλά βακτήρια.

Για να είμαστε βέβαιοι πως το γιαούρτι που επιλέξαμε περιέχει προβιοτικά, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος τους και ο πληθυσμός τους στην ετικέτα.

Για τις ιδιαίτερες ανάγκες του εντέρου μας μπορούμε να συνδυάσουμε ένα γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά με φρούτα που δίνουν τροφή στους ωφέλιμους μικροοργανισμούς.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συμβουλές για να Τρώτε Λιγότερο και πιο Υγιεινά

Bάνα Νικολαίδου

Οι Τροφές που Ενισχύουν την Λειτουργία του Ήπατος

a.alefragkis

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!

yoadmin

Τα Tips των Ειδικών για να Τρέφεστε Σωστά σαν Νέα Μητέρα

a.alefragkis

Αυτές Είναι οι Τροφές – Σύμμαχοι Κατά της Αϋπνίας

a.alefragkis

Καφές για να… Δαμάσετε τον Διαβήτη!

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ