Υγεία & Ομορφιά
Image default
Κυκλοφορικό Υγεία

Τρόποι για να Αυξήσετε την Καλή Χοληστερόλη στο Αίμα σας

Η αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL) έχει ευεργετικές επιδράσεις. 

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων όπως είναι η στηθάγχη και το έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου και προβλημάτων στα νεφρά.

Πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης στο αίμα, χαμηλότερα από 40 mg/dl, όταν τα επιθυμητά επίπεδα ξεπερνούν τα 40 mg/dl.

Στις γυναίκες η καλή χοληστερόλη πρέπει να είναι πάνω από 50 mg/dl.

Σε ασθενείς που είναι πιο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις, τα ψηλότερα επίπεδα της χοληστερόλης σχετίζονται με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών επεισοδίων.

Η αύξησή της στο αίμα όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Τα φάρμακα που μπορούν να προσφέρουν μια αύξηση στην τιμή της έχουν συχνά παρενέργειες.

Φάρμακα όπως οι φιμπράτες είναι σε θέση να αυξήσουν λίγο την καλή χοληστερόλη, ενώ μειώνουν την κακή χοληστερόλη, τη συνολική χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

Η συνδυασμένη δράση των φιμπράτων μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 25%, αλλά ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που τις λαμβάνουν παρουσιάζουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως πόνο στην κοιλιά, διάρροια, πολλά αέρια στο έντερο, ενοχλήσεις στο στομάχι, εξανθήματα και πιο σπάνια, βλάβες στο συκώτι και στους μύες.  

Η βιταμίνη Β3 ή αλλιώς νιασίνη, μπορεί να αυξήσει την καλή χοληστερόλη κατά περίπου 7 mg/dl.

Με τα νεότερα σκευάσματα βραδείας απελευθέρωσης του φαρμάκου, μειώνεται η συχνότητα των παρενεργειών που περιλαμβάνουν εξάψεις, γαστρεντερικές διαταραχές και προβλήματα στο συκώτι, στους μύες και στο δέρμα. 

Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί είναι επιφυλακτικοί στο να χορηγούν φάρμακα για την αύξηση της καλής χοληστερόλης και επιλέγουν τη μείωση της κακής χοληστερόλης χορηγώντας στατίνες που έχουν αποδειχθεί ασφαλέστερες.

Η κατανάλωση αυγού θέλει προσοχή από όσους έχουν αυξημένη χοληστερόλη.

Φυσικοί τρόποι για αύξηση της χοληστερόλης

Η μέτρια όπως και η έντονη σωματική άσκηση αυξάνει σίγουρα αλλά μόνο λίγο την καλή χοληστερόλη.

Η μεσογειακή διατροφή, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που ισοδυναμεί με 1-2 ποτά ημερησίως, όπως και η κατανάλωση ψαριών αυξάνουν λίγο την καλή χοληστερόλη.

Έχετε υπόψη όμως, ότι η αύξηση της καλής χοληστερόλης επιδρά ανεξάρτητα από τη μείωση της κακής.

Ωφελεί τον οργανισμό, αλλά σε συνδυασμό με τη μείωση της κακής χοληστερόλης προσφέρει αυξημένη προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τέλος, σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για στεφανιαία νόσο ή για άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις, η αύξηση της καλής χοληστερόλης σε ποσοστό πάνω από 55 mg/dl πρέπει να είναι ο στόχος, όπως και η μείωση της κακής χοληστερόλης σε ποσοστό κάτω από 70 mg/dl.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Μύθοι που Κυκλοφορούν Γύρω από τη Χοληστερίνη

Editor6 pharma

Φωτότυποι Δέρματος και Σωστή Φροντίδα

Editor6 pharma

Δυσανεξία στη Γλουτένη – Συμπτώματα και Αντιμετώπιση

Ξηρός Βήχας – Αιτίες και Τρόποι Αντιμετώπισης

Τα Βήματα που Πρέπει να Ακολουθήσετε για Ένα Υγιές Έντερο

Editor6 pharma

Οι Αιτίες που Ιδρώνετε στον Ύπνο σας

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ