Το γιαούρτι είναι μια από τις πιο υγιεινές τροφές που μπορεί να επιλέξει κανείς.
Η ποικιλία γιαουρτιών που έχουμε στη διάθεσή μας σήμερα είναι μεγάλη.
Αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, στραγγιστό αλλά και με γεύσεις φρούτων, μέλι, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, το γιαούρτι κυκλοφορεί σε μια ευρεία γκάμα για όλα τα γούστα.
Πολλές από αυτές τις εκδοχές όμως κρύβουν πρόσθετη ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες.
Είναι αυτές που μετατρέπουν αυτόματα το γιαούρτι σε μια λιγότερο θρεπτική επιλογή.
Για να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με όλα αυτά λοιπόν, καλό είναι να διαβάζουμε τις διατροφικές πληροφορίες που αναγράφονται στην ετικέτα των γιαουρτιών.
Το κλασικό ελληνικό γιαούρτι υπερέχει ξεκάθαρα.
Επομένως, καλό είναι να επιλέγουμε γιαούρτι με γνώμονα αυτό.
Γιαούρτι – Τα λιπαρά
Ένα γιαούρτι με πλήρη λιπαρά δεν είναι απαραίτητα απαγορευτικό.
Είναι ιδανικό ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά ή τους ενήλικες με χαμηλό σωματικό βάρος.
Από τη άλλη, επιλέγοντας γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, προστατεύουμε την καρδιά μας και περιορίζουμε τον κίνδυνο αύξησης της χοληστερόλης στο αίμα μας.
Παράλληλα, τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά δε στερούνται βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Αντίθετα, τα γιαούρτια με 0% λιπαρά περιέχουν περισσότερα πρόσθετα συστατικά.
Τέτοια είναι το άμυλο, η ζελατίνη ή άλλες ουσίες που υποκαθιστούν την κρεμώδη υφή που προσδίδει το λίπος.
Αυτό που είναι μύθος είναι ότι τα γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά δε σημαίνει ότι έχουν και λιγότερες θερμίδες.
Επιλέγουμε λοιπόν γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά αν πρέπει να προσέξουμε την υγεία της καρδιάς μας, αξιολογώντας προσεκτικά τις θερμίδες και τα συντηρητικά του.
Γιαούρτι – Φυσικά σάκχαρα και πρόσθετη ζάχαρη
Τα γαλακτοκομικά περιέχουν φυσικά σάκχαρα, δηλαδή υδατάνθρακες, με πιο γνωστό τη λακτόζη.
Έτσι στην ετικέτα ενός γιαουρτιού είναι αποδεκτό να αναγράφεται η περιεκτικότητα περίπου επτά γραμμαρίων σακχάρων.
Οποιαδήποτε τιμή πάνω από αυτή είναι πιθανό να οφείλεται σε πρόσθετα σάκχαρα με σκοπό τη βελτίωση της γεύσης.
Σε αυτά τα σάκχαρα ανήκουν το μέλι και η φρουκτόζη, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν πολύ τις θερμίδες που περιέχει ένα γιαούρτι.
Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε γιαούρτι με φυσική γεύση.
Στη συνέχεια, μπορούμε να προσθέτουμε μόνοι μας όσο μέλι θέλουμε ή φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα για να του δώσουμε μια φυσικά γλυκιά γεύση.
Γιαούρτι – Πηγή πρωτεΐνης
Το γιαούρτι αποτελεί φυσική πηγή πρωτεΐνης.
Στην απλή εκδοχή του περιέχει 5-10 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Όμως πλέον υπάρχουν γιαούρτια ακόμα και με 15 γραμμάρια πρωτεΐνης στα 200 γραμμάρια.
Μια τέτοια περιεκτικότητα θεωρείται αρκετά υψηλή.
Εναλλακτικά, μπορούμε να ενισχύσουμε το γιαούρτι με πρωτεΐνη, χρησιμοποιώντας φυσικά συστατικά όπως το φυστικοβούτυρο, το ταχίνι ή οι ξηροί καρποί.
Απλό γιαούρτι ή με προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι οι φιλικοί μικροοργανισμοί του εντέρου που φροντίζουν για πολλές λειτουργίες του οργανισμού.
Σημαντικότερη πηγή προβιοτικών είναι το κεφίρ και ορισμένα ειδικά γιαούρτια.
Συχνά όμως η θερμική επεξεργασία στην οποία υποβάλλονται, καταστρέφει τα καλά βακτήρια.
Για να είμαστε βέβαιοι πως το γιαούρτι που επιλέξαμε περιέχει προβιοτικά, θα πρέπει να αναγράφεται το είδος τους και ο πληθυσμός τους στην ετικέτα.
Τέλος, για τις ιδιαίτερες ανάγκες του εντέρου μας μπορούμε να συνδυάσουμε ένα γιαούρτι πλούσιο σε προβιοτικά με φρούτα που δίνουν τροφή στους ωφέλιμους μικροοργανισμούς.