Υγεία & Ομορφιά
Αποφύγετε τα μικρόβια και τις ιώσεις
Πρόληψη

Αποφύγετε Έξυπνα τα Μικρόβια και τις Ιώσεις

Τηρώντας ορισμένους βασικούς κανόνες υγιεινής, μπορείτε να αποφύγετε έξυπνα τα μικρόβια και την έκθεσή σας σε διάφορες λοιμώξεις. Το να πλένετε τα χέρια σας, να φοράτε μάσκα ή να κρατάτε μία «άλφα» απόσταση από άτομα που νοσούν… είναι μερικές βασικές κινήσεις που θα πρέπει να εντάξετε στην καθημερινότητά σας…

Ας δούμε ορισμένες εύχρηστες και έξυπνες προληπτικές κινήσεις που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα μικρόβια μακριά…

Αποκτήστε νέες συνήθειες και αποφύγετε τα μικρόβια και τις ιώσειςΝα πλένετε τα χέρια σας

Ακόμη και αν χρειάζεται να πλένετε τα χέρια σας δέκα ή είκοσι φορές την ημέρα, να το κάνετε! Αυτή είναι μία βασική χειρονομία που θα πρέπει να εφαρμόζετε πριν το μαγείρεμα, πριν το φαγητό ή τη φροντίδα ενός βρέφους, μετά το φύσημα της μύτης, όταν βγαίνετε από την τουαλέτα και πάντοτε μετά την αποβίβασή σας από κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται με ένα ήπιο σαπούνι, κατά προτίμηση στέρεας μορφής, και να πλένετε καλά τις παλάμες, το επάνω μέρος των χεριών σας, ανάμεσα από τα δάκτυλα και κάτω από τα νύχια σας για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με άφθονο τρεχούμενο νερό τα χέρια σας και σκουπίστε τα ταμποναριστά σε μία καθαρή πετσέτα ή με χαρτί μίας χρήσης.

Μετά το φτέρνισμα ή το βήξιμο…

Ακολουθώντας τους βασικούς κανόνες υγιεινής, θα πρέπει να φτερνίζεστε ή να βήχετε σε ένα καθαρό χαρτομάντηλο μίας χρήσης ή σε ένα καθαρό βαμβακερό μαντήλι.

Εάν δεν διαθέτετε κάτι τέτοιο επάνω σας, μία καλή εναλλακτική είναι να φτερνιστείτε ή να βήξετε στα χέρια σας ή στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Καθ΄ αυτόν τον τρόπο, τα σταγονίδια από το φτέρνισμα ή τον βήχα σας δεν θα διοχετευτούν μέσω του αέρα σε όσους παρευρίσκονται γύρω σας εκείνην τη στιγμή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, φροντίστε ώστε μετά το φτέρνισμα ή το βήξιμο να πλύνετε καλά τα χέρια σας. Εάν είστε στον δρόμο και δεν μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας, προτείνεται η χρήση κάποιου αντισηπτικού gel.

Εμβολιαστείτε κατά της γρίπης

Η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία. Ο εμβολιασμός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοσθεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 80% περίπου και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται, κάθε χρόνο η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τη γνωμάτευση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις Συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Ο έγκαιρος εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου, όπως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 60), ή με παρουσία επιβαρυντικών παραγόντων ή άλλων χρόνιων νοσημάτων είναι πολύ σημαντικός.

Συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση της μάσκας από άτομα που νοσούν και πρέπει παράλληλα να φροντίζουν ένα βρέφος.Φορέστε μάσκα

Αν και δεν είναι πλήρως αποτελεσματική, συνιστάται η χρήση χειρουργικής μάσκας σε περίπτωση σοβαρής επιδημίας, για τη συγκράτηση των σταγονιδίων που είναι φορτωμένα με μολυσματικά σωματίδια. Συνιστάται ιδιαίτερα η χρήση της μάσκας από άτομα που νοσούν και πρέπει παράλληλα να φροντίζουν ένα βρέφος.

Οι χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης πωλούνται στα φαρμακεία. Προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, θα πρέπει να τις αντικαθιστάτε κάθε 4 ώρες ή όταν βρέχονται (όχι απαραίτητα με νερό, αλλά και από το χνώτο και την υγρασία που σχηματίζεται στο εσωτερικό της).

Τηρείτε αποστάσεις

Για να περιορίσετε τον κίνδυνο μόλυνσης, είναι καλύτερο να τηρούνται ορισμένες αποστάσεις ασφαλείας από άτομα που νοσούν (ιδανικά 1 με 2 μέτρα) και να αποφεύγονται οι αγκαλιές, οι χειραψίες και τα φιλιά.

Ο χώρος όπου βρίσκεται ο ασθενής θα πρέπει να αερίζεται συχνά, προκειμένου να μην συγκεντρώνονται τα μικρόβια.

Και να θυμάστε! Ένα περιβάλλον με καπνό από τσιγάρα επιδεινώνει τον βήχα των παιδιών και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής μορφής βρογχιολίτιδας.

Παρακολούθηση και ενημέρωση

O σκοπός του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) είναι η παροχή υπηρεσιών, που συμβάλλουν στην προστασία και βελτίωση της υγείας και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του πληθυσμού ενισχύοντας την ικανότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ιδιαιτέρως των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών κατά της ανθρώπινης υγείας από μεταδοτικά νοσήματα μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των κινδύνων, αναφοράς και κατάθεσης επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων και μέτρων παρέμβασης.

Ο ΕΟΔΥ αναπτύσσει και προωθεί δράσεις που αποσκοπούν στην προαγωγή της υγείας, την πρόληψη των χρόνιων νοσημάτων και γενικότερα στη μείωση του βάρους από τα μη μεταδοτικά νοσήματα.

Οι βασικές λειτουργίες του ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν δραστηριότητες, όπως η επιδημιολογική επιτήρηση, η εκτίμηση κινδύνου, η παροχή γνωμοδοτήσεων σε επιστημονικά θέματα, η ετοιμότητα και απόκριση, η παροχή αξιόπιστων και συγκρίσιμων επιδημιολογικών δεδομένων και στατιστικών στοιχείων στους αρμόδιους φορείς σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η εκπαίδευση και επιμόρφωση/ κατάρτιση στον τομέα της δημόσιας υγείας, η ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τους κινδύνους σοβαρών υγειονομικών απειλών και η προώθηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα δημόσιας υγείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Μειώσετε την Έντονη Εφίδρωση Όταν Κάνει Ζέστη

Editor6 pharma

Πώς να Προλάβετε το Κρυολόγημα προτού Ξεκινήσει

Editor6 pharma

Καθιστική Εργασία των Υπαλλήλων Γραφείου; Όχι πια

yoadmin

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τα Αντιβιοτικά

yoadmin

Τι να Κάνετε αν Αισθάνεστε ότι Πρόκειται να Αρρωστήσετε

Evi Makavelou

Το Ανοσοποιητικό Σύστημα και η Υγεία μας

yoadmin

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου – 3 Τροφές που Μειώνουν τον Κίνδυνο Εμφάνισης της Νόσου

Πώς να Γλιτώσετε από τις Χειμερινές Ιώσεις;

Editor6 pharma

Γλυκοζυλίωση – Η Αιτία της Γήρανσης

Evi Makavelou

Τα Λάθη που Κάνετε στην Ατομική σας Υγιεινή

Editor6 pharma

Ο Ποιοτικός Ύπνος ως Σύμμαχος Υγείας

yoadmin

Πώς η Ατμόσφαιρα του Σπιτιού μας Επηρεάζει την Υγεία μας