Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και για την υγεία των δοντιών.
Παρότι η οδοντιατρική επιστήμη έχει πλέον προοδεύσει πολύ, η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω για να έχουμε υγιή και όμορφα δόντια.
Πράγματι, υπάρχουν ορισμένες τροφές που καταναλώνουμε συχνά στην καθημερινότητά μας, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των δοντιών.
Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;
Εσπεριδοειδή
Μία δυσάρεστη έκπληξη είναι πως τα εσπεριδοειδή με τις πολυάριθμες ευεργετικές δράσεις για τον οργανισμό, μπορούν να βλάψουν τα δόντια.
Ιδιαίτερα το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κιτρικό οξύ που ενδέχεται να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.
Κολλώδη ζαχαρωτά
Όσο πιο κολλώδη είναι τα ζαχαρωτά, τόσο το χειρότερο για τα δόντια.
Αυτό διότι οι τροφές αυτές κολλούν ανάμεσα στα δόντια και επιτρέπουν στα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας να αναπτυχθούν.
Τα βακτήρια αυτά καταναλώνουν τη ζάχαρη και παράγουν οξύ, το οποίο καταστρέφει το σμάλτο των δοντιών και προκαλεί τρύπες σε αυτά.
Αναψυκτικά με ανθρακικό
Δεν είναι μυστικό πως η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει τρύπες στα δόντια.
Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως το οξύ που περιέχεται στο ανθρακικό βλάπτει τα δόντια περισσότερο από τη ζάχαρη.
Αυτό διότι περιέχει κιτρικό και φωσφορικό οξύ που εάν καταναλώνεται συστηματικά διαβρώνει το σμάλτο.
Κρασί
Το κόκκινο κρασί είναι ένα ρόφημα που προκαλεί λεκέδες στα δόντια, αλλοιώνοντας την λευκή τους όψη.
Ακόμη περισσότερο, το συγκεκριμένο κρασί έχει την τάση να στεγνώνει το στόμα, κάτι που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το λέκιασμα των δοντιών.
Όμως ακόμη και το λευκό κρασί μπορεί να έχει ανάλογο αποτέλεσμα με το κόκκινο.
Αυτό διότι περιέχει οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο και επιτρέπουν σε άλλες τροφές να «χρωματίσουν» τα δόντια ευκολότερα.
Καφές
Μία ακόμη τροφή που ευθύνεται για τους σκουρόχρωμους λεκέδες στα δόντια είναι ο καφές.
Ακόμη περισσότερο, έρευνες έχουν δείξει πως οι λεκέδες που προκαλεί ο καφές είναι πιο επίμονοι από εκείνους που προκαλούν άλλες τροφές και δεν απομακρύνονται εύκολα με το βούρτσισμα.
Επιπλέον, τα δόντια που έχουν έντονους λεκέδες από καφέ τείνουν να είναι πιο κολλώδη και να προσελκύουν ψήγματα τροφής και βακτήρια.