Για να προλάβετε την οστεοπόρωση, εκτός από την τακτική άσκηση με βάρη και αντιστάσεις, δώστε βάση και στη διατροφή σας.
Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής, θα μπορέσετε να χτίσετε γερά οστά που δεν θα έχουν προβλήματα στο μέλλον.
Οστεοπόρωση – Ο ρόλος του ασβεστίου
Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου είναι το άλφα και το ωμέγα για γερά οστά.
Το ασβέστιο παίρνει μέρος σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στη μεταφορά των νευρικών σημάτων στους μύες για να πραγματοποιήσουν ακόμα και την πιο απλή κίνηση.
Επίσης το ασβέστιο παίζει ρόλο και στην πήξη του αίματος.
Το 99% του ασβεστίου που υπάρχει στον οργανισμό βρίσκεται στα οστά και στα δόντια.
Η επαρκής πρόσληψή του μπορεί να καλυφθεί μέσα από τη διατροφή, αρκεί να εντάξετε σε καθημερινή βάση τις τροφές που το περιέχουν.
Οστεοπόρωση και ο ρόλος της διατροφής – Πηγές ασβεστίου
Καλύτερη πηγή ασβεστίου θεωρούνται τα γαλακτοκομικά.
2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι είναι αρκετές για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο.
Από τα τυριά, επιλέξτε τη φέτα, τη μοτσαρέλα, το τσένταρ και το ανθότυρο.
Στη συνέχεια, τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως οι σαρδέλες, ο γαύρος και ο σολομός, είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου.
Επιλέξτε ανάλατους ξηρούς καρπούς για να εξασφαλίσετε το απαραίτητο ασβέστιο για τον οργανισμό σας.
Προτιμήστε τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα καρύδια και τα φιστίκια.
Από αυτούς προτιμήστε τους ανάλατους, καθώς το νάτριο που περιέχεται στο αλάτι συμβάλλει στην αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα.
Τα όσπρια και τα φασόλια, αν και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μπορούν να συμβάλουν στην ποσότητα που χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως.
Τέλος, μην ξεχνάτε τα αποξηραμένα σύκα.
Μόλις 8-10 τεμάχια σας δίνουν το 10% της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
Οστεοπόρωση και διατροφή – Λοιπά θρεπτικά συστατικά
Για μπορέσει να ξεκινήσει η απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά είναι απαραίτητη η βιταμίνη D.
Τρόφιμα που την περιέχουν είναι τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια, η σόγια και οι ξηροί καρποί.
Στη συνέχεια, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την έκκριση της ορμόνης εκείνης του θυρεοειδούς αδένα, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του ασβεστίου στον οργανισμό.
Το μαγνήσιο υπάρχει στα τρόφιμα ολικής άλεσης, στα όσπρια, στους ξηρούς καρπούς και στα πράσινα λαχανικά.
Η ύπαρξη καλίου στον οργανισμό εξισορροπεί τα υψηλά επίπεδα του νατρίου, με αποτέλεσμα να μειώνει την αποβολή του ασβεστίου από τα ούρα.
Κάλιο έχουν οι μπανάνες, οι φακές, τα φασόλια, οι πατάτες, τα πορτοκάλια.
Τέλος, η βιταμίνη Κ βοηθά στον μεταβολισμό του ασβεστίου στα οστά και βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.