Υγεία & Ομορφιά
Διατροφή

Βιταμίνη D – Τι να Τρώτε αν Έχετε Έλλειψη

Η βιταμίνη D που την παίρνουμε και από τον ήλιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυναμώνει τα οστά.

Σύμφωνα με έρευνες όμως, και παρόλο που η χώρα μας έχει άφθονη ηλιοφάνεια, οι μισοί Έλληνες παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Τροφές με βιταμίνη DΗ κατάλληλη διατροφή όμως, με προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη D μπορεί να εξασφαλίσει στον οργανισμό σας τις επαρκείς ποσότητες.

Βιταμίνη D – Τι να βάλετε στη διατροφή σας

Συκώτι

Οι γιατροί συνιστούν σε όσους έχουν έλλειψη σιδήρου να εντάξουν το συκώτι στη διατροφή τους.

Το συκώτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και η κατανάλωσή του συνιστάται σε όσους παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια.

Αυγά

Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D, μια τροφή που μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και γι’ αυτό θεωρούνται ακόμη πιο θρεπτικά. 

Προσοχή χρειάζεται να δείξουν μόνο όσοι έχουν αυξημένη χοληστερίνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα καταναλώνουν.

Απλώς χρειάζεται μέτρο.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα και σε βιταμίνη D.

Το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και η σαρδέλα, όπως και να μαγειρευτούν, συμβάλλουν στην πρόσληψη βιταμίνης D.

Γάλα

Το γάλα είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη D, και ακόμα περισσότερο αν είναι εμπλουτισμένο με αυτήν.

Αυτό ισχύει και για το γάλα σόγιας ή το γάλα αμυγδάλου.

Πηγές βιταμίνης DΜανιτάρια

Τα μανιτάρια και ειδικά τα αποξηραμένα, θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D, επειδή εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, την οποία στη συνέχεια μετατρέπουν σε βιταμίνη D.

Λειτουργούν δηλαδή όπως ακριβώς και ο ανθρώπινος οργανισμός.

Τυρί

Η φέτα και κάποια άλλα είδη τυριών όπως η ρικότα, είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα γιατί τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι, αν είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με αυτήν.

Δημητριακά

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D.

Σε συνδυασμό με το γάλα στο πρωινό γεύμα, μπορεί να καλύψει κανείς ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη D.

Καλύτερα να αποφεύγετε τα δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα και να προτιμάτε όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Επιλέξετε Σωστά τα Δημητριακά σας;

Evi Makavelou

Καθαρή Διατροφή – Η Νέα Διατροφική Τάση

Evi Makavelou

Λίπος στην Καρδιά – Ποιες Τροφές το Προκαλούν;

a.alefragkis

Επιβλαβείς Τροφές για τον Οργανισμό

Evi Makavelou

Οι Τροφές που Μειώνουν τα Συμπτώματα του Διαβήτη

Evi Makavelou

Χούμους – Υγιεινό Σνακ με Πολλά Οφέλη

Evi Makavelou

Το Γάλα Αμυγδάλου και τα Οφέλη του

Evi Makavelou

Τροφές που Βοηθούν το Πεπτικό Σύστημα

Evi Makavelou

Διατροφή και Άθληση – Ο Απόλυτος Συνδυασμός Υγείας

Ακόρεστα Λιπαρά – Σύμμαχοι Ομορφιάς

Πώς να Κάνετε Επανεκκίνηση στη Διατροφή σας;

Evi Makavelou

Τα Τρόφιμα που Βλάπτουν την Καρδιά

Evi Makavelou