Υγεία & Ομορφιά
Χοληστερίνη - Οι Κακές Συνήθειες που την Αυξάνουν
Διάφορες Παθήσεις

Χοληστερίνη – Οι Κακές Συνήθειες που την Αυξάνουν

Είναι γεγονός πως η χοληστερίνη αποτελεί ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα των ενηλίκων αλλά δυστυχώς «χτυπά» και τις νεότερες ηλικίες.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα υγείας που εμφανίζει υψηλό δείκτη κληρονομικότητας καθώς τα γονίδια παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της.

Χοληστερίνη - Οι Κακές Συνήθειες που την ΑυξάνουνΑπό την άλλη, όσοι δεν έχουν κληρονομικούς παράγοντες, δεν πρέπει να εφησυχάζουν, καθώς οι επιλογές που κάνουμε στην καθημερινή ζωή μας καθορίζουν το πόσο κινδυνεύουμε από αυτήν.

Οι συνήθειες που υιοθετούμε, όπως η διατροφή, η άσκηση και συνήθειες σαν το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της χοληστερίνης.

Αυτά είναι λοιπόν μερικά συνηθισμένα λάθη που κάνουμε και βάζουν την υγεία μας σε κίνδυνο να εμφανίσει χοληστερίνη.

Κακή διατροφή

Μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία βρίσκονται κυρίως στο κρέας, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά, αυξάνουν τον κίνδυνο υψηλής χοληστερίνης.

Ακόμη, η πρόσληψη πολλών τρανς λιπαρών, τα οποία βρίσκονται σε συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Συνεπώς, πριν καταναλώσετε οποιαδήποτε τροφή είναι καλό να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών, προκειμένου να αποφευχθεί η ακούσια κατανάλωση των ουσιών αυτών.

Παχυσαρκία

Ένας Δείκτης Μάζας Σώματος που υπερβαίνει το 30 σημαίνει ότι το άτομο μάλλον θα έχει χαμηλή «καλή» χοληστερίνη (HDL) και αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερίνης (LDL).

Έλλειψη άσκησης

Όσο περισσότερο αθλείστε, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να γίνετε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Παράλληλα, η άσκηση αυξάνει τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης και μειώνει την LDL χοληστερίνη ενώ μειώνει και το μέγεθος των μορίων που την αποτελούν, κάνοντάς τα λιγότερο επικίνδυνα.

Κάπνισμα

Εάν εξακολουθείτε να καπνίζετε, πρέπει να γνωρίζετε ότι βάζετε τον εαυτό σας σε ένα πολύ μεγάλο ρίσκο για την υγεία.

Πρόκειται για μία συνήθεια που ευθύνεται για το 90% των θανάτων από καρκίνο στον πνεύμονα ενώ σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου και σε άλλα σημεία του σώματος.

Εάν όλα τα παραπάνω δεν σας πείθουν να σταματήσετε το κάπνισμα, μάθετε πως η συνήθεια αυτή μειώνει τα επίπεδα της HDL χοληστερίνης και καταστρέφει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Σε κάθε περίπτωση, ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, άσκηση και αποχή από επιβλαβείς συνήθειες σε συνδυασμό με τακτικές γενικές εξετάσεις είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να βγάλετε τον κίνδυνο της χοληστερίνης από την καθημερινότητά σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Μπορεί να Συμβαίνει με την Υγεία σας αν Νιώθετε ότι Κρυώνετε Συνεχώς

Μάτια – Όσα Μαρτυρούν για την Υγεία

Τι Σημαίνει το Λίπος στο Συκώτι και πώς Μπορεί να Μειωθεί;

Συμπτώματα Ανεπάρκειας Βιταμινών στον Οργανισμό

Με Ποιες Παθήσεις Συνδέεται η Κόπωση

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών