Υγεία & Ομορφιά
Είναι διαπιστωμένο ότι οι διαταραχές των λιπιδίων και ειδικότερα η αύξηση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακής νόσου.
Καρδιά

LDL Χοληστερόλη: Ακόμα Χαμηλότερα, Ακόμα Καλύτερα

Τις τελευταίες δεκαετίες δίδεται μεγάλο βάρος στη χοληστερόλη, και δη την ονομαζόμενη «κακή χοληστερόλη» (LDL), όχι αδίκως.

Είναι διαπιστωμένο εδώ και πολλά έτη, ότι οι διαταραχές των λιπιδίων και ειδικότερα η αύξηση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακής νόσου.

Το πρόβλημα επιτείνουν πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με τη σύγχρονη ζωή.

Το στρες, η κακή διατροφή, ο καθιστικός τρόπος ζωής και άλλες βλαβερές για την υγεία συνήθειες, όπως είναι το κάπνισμα, έχουν ως συνέπεια την διαταραχή των επιπέδων των λιπιδίων στο αίμα σε παθολογικά επίπεδα ιδίως μετά τη μέση ηλικία.

Είναι διαπιστωμένο ότι οι διαταραχές των λιπιδίων και ειδικότερα η αύξηση της «κακής» (LDL) χοληστερόλης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμφάνιση αρτηριοσκλήρυνσης και καρδιαγγειακής νόσου.

Οπωσδήποτε μία πρώτη συμβουλή είναι να αλλάξουμε καθημερινές συνήθειες και συγκεκριμένα να περπατάμε περισσότερο σε καθημερινή βάση, να καταναλώνουμε καλής ποιότητας τροφές χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά, και, σαφέστατα, να κόψουμε το κάπνισμα.

Πρόκειται για μία θλιβερή συνήθεια η οποία βλάπτει τόσο εμάς όσο και τους ανθρώπους που μας συναναστρέφονται.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει δύο πολύ σημαντικά στοιχεία: σημαντικό ποσοστό των εμφραγμάτων στην Ελλάδα παρατηρείται σε καπνιστές κάτω των 50 ετών, και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου όπου οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο δεν παρουσιάζουν μείωση την τελευταία εικοσαετία.

Τα δύο αυτά στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά και μας προειδοποιούν, ότι πρέπει να κάνουμε σημαντική στροφή στις καθημερινές συνήθειές μας.

Ωστόσο, η μεταβολή της καθημερινότητας από μόνη της, ακόμη κι αν επιτευχθεί, δεν φέρνει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα, ιδίως όταν οι τιμές της χοληστερόλης είναι παθολογικές.

Μην ξεχνάμε ότι οι τρομακτικές αλλαγές που συντελέστηκαν τον τελευταίο αιώνα στον τρόπο ζωής του ανθρώπου, ανέτρεψαν δεδομένα χιλιετιών.

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει αμέσως το λίπος που καταναλώνεται, καθώς γνωρίζει ότι θα χρειαστεί για τη σωματική άσκηση, το περπάτημα, που θα ακολουθήσει.

Έτσι έπρατταν οι πρόγονοί μας.

Η άσκηση όμως πλέον δεν γίνεται και το λίπος δεν «καίγεται».

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποθηκεύει αμέσως το λίπος που καταναλώνεται, καθώς γνωρίζει ότι θα χρειαστεί για τη σωματική άσκηση, το περπάτημα, που θα ακολουθήσει.

Επειδή ακριβώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο, πρέπει να επαναφέρουμε στη ζωή μας τις καλές συνήθειες της εποχής που ο άνθρωπος περπατούσε, σε συνδυασμό με τα οφέλη της προόδου της Ιατρικής.

Ανάλυση πολλών μελετών έχει δείξει ότι μείωση της χοληστερόλης με φαρμακευτική αγωγή οδηγεί σε σημαντική μείωση της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου μέσα σε δύο έως πέντε έτη από την έναρξη της θεραπείας.

Παράλληλα, όλες σχεδόν οι Επιστημονικές Εταιρείες που ασχολούνται με τις διαταραχές των λιπιδίων συστήνουν συγκεκριμένους στόχους ανάλογα με την κατηγορία κινδύνου των ασθενών.

Συγκεκριμένα, με βάση τις πρόσφατες συστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, οι οποίες έχουν εγκριθεί και ως πρωτόκολλα συνταγογράφησης, για τους ασθενείς πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου (για παράδειγμα ασθενείς μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, ασθενείς με διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο), το όριο της LDL χοληστερόλης είναι 70 mg/dl ή χαμηλότερο.

Για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου (δηλαδή ασθενείς με δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου όπως κάπνισμα, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό ή ασθενείς μεγάλης ηλικίας) το όριο της LDL χοληστερόλης είναι 100 mg/dl η χαμηλότερα και για τους ασθενείς μετρίου κινδύνου η LDL χοληστερόλη θα πρέπει να είναι κάτω από 115 mg/dl.

Οι οδηγίες αυτές είναι παρόμοιες με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης.

Όσο χαμηλότερα λοιπόν, τόσο καλύτερα…

Δημήτρης Σταθακόπουλος, Καρδιολόγος
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρδιομεγαλία – Τι Είναι και Ποια Συμπτώματα Μαρτυρούν την Ύπαρξή της

d.tsagkrinos

Τα 4 Ροφήματα που Κάνουν Καλό στην Καρδιά

d.tsagkrinos

Κολπική Μαρμαρυγή – Γνώση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση

yoadmin

Αρτηριακή Πίεση και Καρδιαγγειακός Κίνδυνος

yoadmin

Ταχυκαρδία και οι Αιτίες της

Έμφραγμα – Τα Συμπτώματα που δεν Πρέπει να Αγνοούν οι Γυναίκες

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ