Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Οι Τροφές που Πρέπει να Αποφεύγετε αν Έχετε Υποθυρεοειδισμό

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια πάθηση του θυρεοειδούς αδένα που μπορεί να συναντήσει δυσκολίες στην αντιμετώπισή του κι αυτό επειδή η διατροφή που ακολουθεί ο πάσχων μπορεί να αλληλεπιδράσει με τη θεραπεία που ακολουθείται.

Υπάρχουν θρεπτικά συστατικά που επιδρούν στη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, ενώ κάποιες τροφές μειώνουν την ικανότητα του οργανισμού να απορροφά τις ορμόνες που λαμβάνονται μέσω της θεραπείας.

Δείτε παρακάτω ποια συστατικά, τρόφιμα ή ομάδες τροφών θα πρέπει να αποφεύγει να καταναλώνει κάποιος που έχει διαγνωστεί με υποθυρεοειδισμό ή θα μπορεί να τις καταναλώνει σε μικρές ποσότητες.

Τροφές με ζάχαρη

Ο υποθυρεοειδισμός επιβραδύνει τον μεταβολισμό, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να πάρει κανείς ευκολότερα βάρος.

Βούτυρο και τροφές με γλουτένη απαγορεύονται σε όσους πάσχουν από υποθυρεοειδισμόΑυτό μπορεί να συμβεί εύκολα αν καταναλώνει ζάχαρη.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Οι επεξεργασμένες τροφές και τα έτοιμα γεύματα περιέχουν πολύ νάτριο, έτσι όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό χρειάζεται να το αποφεύγουν γιατί αυξάνεται και ο κίνδυνος υπέρτασης.

Τροφές με σόγια

Οι μεγάλες ποσότητες στην κατανάλωση σόγιας, σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης υποθυρεοειδισμού.

Αλλού αναφέρεται ότι όσοι εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό σε συνδυασμό με έλλειψη ιωδίου είναι εκείνοι που χρειάζεται να προσέχουν.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να καταναλώσετε σόγια είναι καλύτερα να το κάνετε αφού έχουν περάσει λίγες ώρες από τη λήψη των φαρμάκων για τον υποθυρεοειδισμό.

Τροφές που περιέχουν γλουτένη

Οι γιατροί συστήνουν σε όσους έχουν υποθυρεοειδισμό να περιορίζουν την κατανάλωση σιταριού, σίκαλης και άλλων δημητριακών με γλουτένη.

Η γλουτένη μπορεί να ερεθίσει το λεπτό έντερο ιδιαίτερα αν συνυπάρχει και κοιλιοκάκη, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η απορρόφηση της θυρεοειδούς ορμόνης από τα φάρμακα.

Λιπαρές τροφές

Τα τηγανητά, το βούτυρο, τα λιπαρά κρέατα επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα του θυρεοειδούς αδένα να παράγει ορμόνες, αλλά επιδρούν και στην απορρόφηση των φαρμάκων για τον υποθυρεοειδισμό.

Γι’ αυτό περιορίστε τα τηγανητά, το βούτυρο, τη μαγιονέζα, τις μαργαρίνες και τα λιπαρά κρέατα.

Μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών από όσπρια και λαχανικά

Παραπάνω ποσότητες από την ενδεδειγμένη ποσότητα των 20-35 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα και την απορρόφηση των ουσιών που περιέχονται στα φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά, δηλαδή το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το μπρόκολο, είναι γεμάτα φυτικές ίνες και ίσως αλληλεπιδράσουν αρνητικά με την παραγωγή της θυρεοειδούς ορμόνης, αν υπάρχει έλλειψη ιωδίου.

Καλύτερα λοιπόν να περιορίσετε την κατανάλωσή τους.

Εναλλακτικά, αν τα βράσετε πολύ καλά, η αρνητική επίδραση μπορεί να μειωθεί.

Καφές

Η καφεΐνη λέγεται ότι μπλοκάρει την απορρόφηση της ορμόνης που λαμβάνεται για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Έτσι όσοι λαμβάνουν την αγωγή τους μαζί με καφέ παρουσιάζουν ανεξέλεγκτα επίπεδα λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Τα φάρμακα θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με νερό και η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής ή καφέ θα πρέπει να γίνεται μετά από 30 λεπτά.

Αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα και την ικανότητά του να τις παράγει.

Όσοι έχουν υποθυρεοειδισμό, ιδανικά χρειάζεται να διακόψουν εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

5 Σημαντικά Οφέλη που Έχουν τα Μήλα για τον Οργανισμό

d.tsagkrinos

Ω3, Ω6, Ω9 και Κορεσμένα Λιπαρά Οξέα – Γιατί τα Χρειαζόμαστε;

yoadmin

Τροφές που Επιβραδύνουν τον Μεταβολισμό

Bάνα Νικολαίδου

Η Διατροφή που Αυξάνει το Κολλαγόνο στον Οργανισμό

d.tsagkrinos

Διατροφική Μαγιά – Τι Είναι και Ποια Οφέλη Έχει για την Υγεία

d.tsagkrinos

Πώς θα Κάνετε τη Διατροφή σας πιο Μεσογειακή

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ