Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Οι Καλύτερες Τροφές με Φυτικές Ίνες για Σωστή Διατροφή

​Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να μη λαμβάνει κανείς τις φυτικές ίνες που αναλογούν καθημερινά στον οργανισμό του.

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ρίχνουν τη χοληστερίνη, εμποδίζουν την εμφάνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, απαλλάσσουν το άτομο από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες, ενώ καταπολεμούν και τη δυσκοιλιότητα.

​Είναι πολύ λίγοι εκείνοι που λαμβάνουν ικανοποιητική ποσότητα φυτικών ινών καθημερινά.

Η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης, πλούσιων σε φυτικές ίνες και όχι απλώς αυτών που αναγράφουν στη συσκευασία τους «με προσθήκη φυτικών ινών» είναι ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσετε την καθημερινή πρόσληψη σε φυτικές ίνες.

Δείτε εδώ ποιες είναι οι κορυφαίες τροφές για να το πετύχετε.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια χρησιμοποιούνται πολύ στην ινδική κουζίνα.

Από τα ρεβίθια φτιάχνεται το χούμους και το φαλάφελ.

Υπάρχουν δύο ποικιλίες ρεβιθιών, μία ανοιχτόχρωμη και μια πιο σκουρόχρωμη, η οποία περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Είναι μια από τις καλύτερες τροφές με φυτικές ίνες.

Καλαμπόκι

Ένα καλαμπόκι που αντιστοιχεί σε περίπου μισή κούπα σπόρων καλαμποκιού περιέχει δύο γραμμάρια φυτικών ινών.

Το ποπ κορν μάλιστα, αποτελεί μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών με λίγες θερμίδες.

Άσπρα φασόλια

Εκτός από το γεγονός ότι περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο, ενώ αποτελούν και μια από τις καλύτερες πηγές καλίου.

Μπορεί να προκαλούν αέρια, αλλά αν δεν αυξήσετε απότομα την πρόσληψη φυτικών ινών μέσω των φασολιών δεν θα πιέσετε το πεπτικό σας σύστημα και θα αποφύγετε το φούσκωμα.

Μαύρα φασόλια

​Τα μαύρα φασόλια περιέχουν 15 γραμμάρια φυτικών ινών σε κάθε φλιτζάνι και περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνη.

​Το σκούρο χρώμα τους σημαίνει ότι είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τις χρωστικές ουσίες των φυτών που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Κάθε φλιτζάνι καστανό ρύζι περιέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Κόκκινα φασόλια

​Τα κόκκινα φασόλια είναι κι αυτά πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και σίδηρο και μάλιστα σε ορισμένες χώρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Αβοκάντο

Η κρεμώδης σάρκα του αβοκάντο είναι άριστη πηγή φυτικών ινών.

Ένα ολόκληρο αβοκάντο περιέχει περίπου 10 γραμμάρια φυτικών ινών.

Το αβοκάντο αποτελεί επίσης καλή πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, των καλών λιπαρών που μειώνουν τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ζυμαρικά ολικής άλεσης

Η αντικατάσταση των συνηθισμένων ζυμαρικών με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο να προσθέσετε τροφές με φυτικές ίνες στη διατροφή σας.

Τα ολικής άλεσης προϊόντα γενικά είναι ευρέως διαδεδομένα.

Καστανό ρύζι

Αν έχετε συνηθίσει το άσπρο ρύζι, το καστανό ρύζι που χρειάζεται λίγο περισσότερο μάσημα μπορεί να σας φανεί αρκετά διαφορετικό στην υφή, αλλά είναι θέμα συνήθειας.

Κάθε φλιτζάνι καστανό ρύζι περιέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών.

Σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση 5 και άνω μερίδων άσπρου ρυζιού την εβδομάδα αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ενώ η ένταξη στη διατροφή δύο μερίδων καστανού ρυζιού την εβδομάδα μειώνει την πιθανότητα αυτή.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη στον Οργανισμό τον Χειμώνα από την Κατανάλωση 6 Βοτάνων

d.tsagkrinos

Νηστεία με Ασφάλεια – Συμβουλές από τον Φαρμακοποιό σας

yoadmin

Οι Τοπ Αντιγηραντικές Τροφές

yoadmin

Σταφύλι – Ένα Φρούτο με Πολλά Οφέλη για την Υγεία

Γλυκοπατάτα – Οι Λόγοι για τους Οποίους Αξίζει να τη Συμπεριλάβετε στη Διατροφή σας

d.tsagkrinos

6 Μύθοι για τη Σοκολάτα που δεν Πρέπει να Πιστεύετε

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ