Υγεία & Ομορφιά
Image default
Στοματική Υγιεινή

Λεύκανση Δοντιών – Ποια Μέθοδο να Επιλέξετε;

Στην εποχή μας, η μόδα επιτάσσει λευκά δόντια. Η λεύκανση των δοντιών θα σας χαρίσει δόντια λευκά και λαμπερά. Σε ποιον λοιπόν να απευθυνθείτε ώστε να έχετε κι εσείς ένα λευκό αστραφτερό χαμόγελο; Ας ρίξουμε μια ματιά στις διαθέσιμες επιλογές.

Λεύκανση Δοντιών - Ποια Μέθοδο να Επιλέξετε;

Τα δόντια μας έχουν φυσιολογικά μία ελαφριά κίτρινη ή γκρι χρώση, λόγω κληρονομικότητας. Αυτή η χρώση βρίσκεται στο στρώμα της οδοντίνης, και αντανακλάται μέσω του σμάλτου.

Η διάβρωση του σμάλτου με την ηλικία εξηγεί γιατί τα δόντια μας σταδιακά χρωματίζονται με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων (σπανάκι, παντζάρια, καρότα) και ποτών (καφές, τσάι, κόκκινο κρασί), η λήψη κάποιων φαρμάκων, καθώς φυσικά και το κάπνισμα, είναι επίσης παράγοντες που ευθύνονται για τη χρώση.

Πολλοί είναι εκείνοι που ονειρεύονται ένα λευκό χαμόγελο.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές λεύκανσης δοντιών, ωστόσο όλες εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: κάν’ το στο σπίτι ή άσε τον οδοντίατρο να το κάνει. Φυσικά, η δεύτερη λύση είναι πιο αποτελεσματική και μπορεί να επιτευχθεί με μία μόνο συνεδρία, ενώ παράλληλα το αποτέλεσμα διαρκεί περισσότερο.

Λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Υπάρχει ποικιλία προϊόντων που διατίθενται στα φαρμακεία για λεύκανση. Για παράδειγμα, υπάρχουν διάφορες γέλες ή ταινίες εμπλουτισμένες με γέλη, οι οποίες τοποθετούνται πάνω στα δόντια.

Η εφαρμογή διαρκεί συνήθως 5-30 λεπτά και επαναλαμβάνεται 1-4 φορές την ημέρα για μία εβδομάδα έως και έναν μήνα, ανάλογα με το προϊόν που θα χρησιμοποιηθεί. Το μειονέκτημα αυτών των μεθόδων είναι πως είναι χρονοβόρες και δίνουν ένα ελαφρύ και προοδευτικό αποτέλεσμα, σε σύγκριση με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στο οδοντιατρείο, τα οποία είναι πιο δραστικά.

Αυτό είναι φυσικά λογικό, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται ελεύθερα έχουν μικρότερες ποσότητες δραστικών ουσιών, σε σχέση με τα προϊόντα που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι.

Για πιο λευκά δόντια, προτιμήστε τις λευκαντικές οδοντόκρεμες που θα βρείτε στα φαρμακεία, καθώς έχουν καλά αποτελέσματα σε χρωματισμό που οφείλεται σε καπνό τσιγάρου, καφέ, τσάι κλπ.

Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο.

Λεύκανση δοντιών στο οδοντιατρείο

Όχι μόνο τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι πιο δραστικά, αλλά χρησιμοποιούνται υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία. Η τεχνική βασίζεται σε μια πολύ συμπυκνωμένη λευκαντική γέλη, η οποία εφαρμόζεται στα δόντια και ενεργοποιείται με μία ειδική λάμπα.

Αυτή η λάμπα φωτίζει μόνο τα δόντια, ενώ τα ούλα είναι καλυμμένα και προστατευμένα.

Η συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα και ακολουθείται από μία θεραπεία που πραγματοποιείται στο σπίτι για 3-4 ημέρες, κατά την οποία εφαρμόζεται στα δόντια μια λιγότερο συμπυκνωμένη γέλη (συνήθως ανά 2-3 ώρες την ημέρα).

Οι συμβουλές μας

Όλες οι μέθοδοι λεύκανσης, είτε στο σπίτι είτε στο οδοντιατρείο, θα πρέπει να εφαρμόζονται σε υγιή δόντια, τα οποία να μην έχουν κοιλότητες, διαβρώσεις ή ουλίτιδα.

Η λεύκανση των δοντιών αντενδείκνυται σε έγκυες και σε χρόνιους καπνιστές.

Θυμηθείτε να κάνετε έναν επανέλεγχο στον οδοντίατρό σας 1-2 φορές τον χρόνο. Σταματήστε, αν μπορείτε, το κάπνισμα και ξεπλένετε πάντα τα δόντια σας με λίγο νερό μετά τον καφέ ή το τσάι σας, για να αποφύγετε τη χρώση των δοντιών σας από τις τανίνες που περιέχονται στα συγκεκριμένα ροφήματα.

4 φυσικές λευκαντικές μέθοδοι προς αποφυγή

Υπάρχουν πολλά «φυσικά» λευκαντικά προϊόντα τα οποία στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνα για το σμάλτο των δοντιών.

Φυτικός άνθρακας

Ο φυτικός άνθρακας είναι μία από τις πιο δημοφιλείς λευκαντικές μεθόδους τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, η σκόνη άνθρακα είναι πολύ διαβρωτική και φθείρει το σμάλτο των δοντιών, κάνοντάς τα πορώδη.

Η μαγειρική σόδα αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια με λειαντικές ιδιότητες και έχει την τάση να φωτίζει τον φυσικό χρωματισμό των δοντιών.

Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα αποτελείται από πολύ μικρά σωματίδια με λειαντικές ιδιότητες και έχει την τάση να φωτίζει τον φυσικό χρωματισμό των δοντιών. Ταυτόχρονα όμως, εάν χρησιμοποιείται συχνά, λειτουργεί σαν «απογυμνωτής», διότι οδηγεί στην αποβολή του σμάλτου με τρόπο ανεπανόρθωτο.

Θαλασσινό αλάτι

Το θαλασσινό αλάτι συνιστάται για τη φροντίδα των ούλων και τη λεύκανση των δοντιών. Ωστόσο, λειαίνει το σμάλτο και απομεταλλώνει τα δόντια κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος. Επομένως, καταστρέφεται το σμάλτο και τα δόντια φθείρονται.

Όχι στον συνδυασμό λεμονιού και μαγειρικής σόδας

Το λεμόνι έχει μια οξύτητα που διαλύει την οδοντική πλάκα και εμποδίζει τον σχηματισμό πέτρας στα δόντια. Η τακτική εφαρμογή χυμού λεμονιού στα δόντια θα δώσει την εντύπωση λάμψης, δίνοντας στο σμάλτο λευκή όψη. Ωστόσο, το οξύ, σταδιακά απομεταλλώνει τα δόντια και τα κάνει πορώδη. Σε συνδυασμό με μαγειρική σόδα το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς και αυτή διαβρώνει το σμάλτο και οδηγεί σε φθορά των δοντιών.

Δανάη Καραχάλιου, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ουλίτιδα – Τι Είναι, πώς Προκαλείται και ποια Συμπτώματα Έχει

d.tsagkrinos

Οι Ασθένειες που Κρύβονται Πίσω από τα Ούλα που Ματώνουν

yoadmin

Αυτές Είναι οι Συνήθειες που Χαλάνε τα Δόντια

Editor6 pharma

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για Γερά και Υγιή Δόντια

Απλοί Τρόποι για να Βελτιώσετε την Υγεία και την Όψη των Δοντιών σας

Editor6 pharma

Πώς να Αντιμετωπίσουμε Αποτελεσματικά τις Άφθες

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ