Οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται ωμοί.
Ωστόσο, έχουν πολλές θερμίδες ανά μερίδα και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην ποσότητα.
Όμως, είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά.
Ξηροί καρποί – Τι λένε οι έρευνες
Σύμφωνα με έρευνες, οι ξηροί καρποί δεν είναι τελικά υπεύθυνοι για την αύξηση του σωματικού βάρους.
Οι μελέτες που ασχολούνται με τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και του σωματικού βάρους είναι πολλές.
Οι περισσότερες από αυτές θεωρούνται ολοκληρωμένες και έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά.
Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, η αύξηση της καθημερινής κατανάλωσης ξηρών καρπών ακόμα και κατά μισή μερίδα που ισούται με 14 γραμμάρια, μπορεί να σταθεροποιήσει το σωματικό βάρος σε βάθος χρόνου.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως περιορίζεται η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στα άτομα που ενσωματώνουν τους ξηρούς καρπούς στο καθημερινό τους διαιτολόγιο.
Τα διατροφικά συστατικά των ξηρών καρπών είναι εκείνα που κάνουν την ανατροπή.
Η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες που περιέχουν, προκαλούν το αίσθημα κορεσμού.
Αυτό είναι κάτι που δεν επιτυγχάνουν τα βιομηχανοποιημένα σνακ.
Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει πως οι ξηροί καρποί απαιτούν καλό μάσημα, στέλνοντας το μήνυμα στον εγκέφαλο πως έχει επέλθει κορεσμός.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το γεγονός πως όσοι εντάσσουν τους ξηρούς καρπούς στο διαιτολόγιό τους ακολουθούν συνολικότερα ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο.
Εκτός από το αν παχαίνουν ή όχι, οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι θρεπτικά συστατικά.
Τέτοια είναι τα ω3 λιπαρά οξέα που ωφελούν την καρδιά.
Ξηροί καρποί και θερμίδες
Αναφορικά με τις θερμίδες που είναι αυτό που ενδιαφέρει και τους περισσότερους, 30 γραμμάρια αμύγδαλα περιέχει 160 θερμίδες.
Τριάντα γραμμάρια φουντούκια και φιστίκια Αιγίνης περιέχουν 180 και 160 θερμίδες αντίστοιχα.
Τριάντα γραμμάρια καρύδια ισοδυναμούν με 14 τεμάχια αποδίδοντας 190 θερμίδες.
Συμπερασματικά, οι ξηροί καρποί όχι μόνο δεν επιβαρύνουν, αλλά συμβάλλουν στη διατήρηση του σωματικού βάρους.
Μια χούφτα ξηρών καρπών σε ημερήσια βάση μπορεί να καταναλωθεί σκέτη ή επιπρόσθετα σε σαλάτες και φρουτοσαλάτες.
Επίσης, οι ξηροί καρποί ταιριάζουν με το γιαούρτι και τα smoothies, μπαίνουν στα μαγειρευτά φαγητά, στις σπιτικές μπάρες δημητριακών, στις σάλτσες που συνοδεύουν το ρύζι και τα μακαρόνια, στα σπιτικά κέικ και στο σπιτικό ψωμί.