Το κολλαγόνο είναι μία σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς φυσική πρωτεΐνη.
Βρίσκεται στα οστά, στο δέρμα, στους τένοντες, στους συνδέσμους και στους χόνδρους του σώματός μας.
Η παραγωγή κολλαγόνου εξαρτάται από τα επαρκή επίπεδα εννέα αμινοξέων, που δεν μπορεί να κατασκευάσει από μόνο του το σώμα και πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής.
Κολλαγόνο και διατροφή
Γενικά, ζωικές πηγές, όπως πουλερικά, ψάρια, τυρί, αυγά και γάλα, παρέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Για την καλύτερη σύνθεση του κολλαγόνου, ωστόσο, πρέπει να προσθέσετε ασπράδια αυγών και φύτρα σιταριού.
Επίσης χρειάζονται και τροφές με βαθύ κόκκινο και μοβ χρώμα, όπως τα κεράσια, τα βατόμουρα και τα σμέουρα.
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερη σημασία στην παραγωγή του κολλαγόνου έχουν τα ακτινίδια, το μπρόκολο, το κάρδαμο, τα πορτοκάλια, οι πιπεριές, τα πεπόνια και η πικραλίδα.
Οι σπόροι λιναριού είναι μια εξαιρετική φυτική πηγή ωμέγα-3.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι υγιή λίπη που συνδέονται συνήθως με την ελαχιστοποίηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Αυτά τα υγιή λίπη έχουν επίσης ιδιότητες ενίσχυσης του κολλαγόνου.
Οι σπόροι λιναριού είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή μαγνησίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης και βιταμίνης Β1.
Οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι όλα γεμάτα με αντιοξειδωτικά.
Η κατανάλωση μιας χούφτας από μούρα βοηθά στην καταπολέμηση αυτών των ριζών, που καταστρέφουν το δέρμα κι ενισχύει το κολλαγόνο.
Τα μανιτάρια περιέχουν φιλικό προς το κολλαγόνο ψευδάργυρο, βιταμίνη Β, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες.
Τόσο ο ψευδάργυρος, όσο και ο χαλκός είναι μέταλλα που βοηθούν στη μεγιστοποίηση της λειτουργίας των αντιοξειδωτικών.
Αυτό οδηγεί σε καλύτερη παραγωγή κολλαγόνου.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
ΧΑΡΑΜΗ ΑΕ