Όσον αφορά τη σωστή διατροφή, υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που ισχύουν ανεξάρτητα από την ηλικία, όπως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και δημητριακών.
Η διαφορά βρίσκεται σε μικρές λεπτομέρειες, γι’ αυτό μάθετε εδώ τι επιτρέπεται να καταναλώνετε άφοβα και τι όχι ανάλογα με τη δεκαετία της ζωής σας.
Η σωστή διατροφή σε κάθε ηλικία – Στα 20
Σε αυτήν την ηλικία ο μεταβολισμός λειτουργεί άριστα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να ανησυχείτε για τη διατροφή σας.
Η δεκαετία των είκοσι αποτελεί μια σημαντική δεκαετία, μιας και ό,τι τρώτε βάζει τις βάσεις για τις συνήθειες του μέλλοντος ή για τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσετε.
Είναι λοιπόν σημαντικό να καταναλώνετε πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά και να πίνετε πολύ νερό, καθώς περιορίζει την όρεξη και την έντονη επιθυμία για γλυκά.
Από την άλλη, το πρόχειρο φαγητό, τα προπαρασκευασμένα γλυκά και τα αναψυκτικά είναι αυτά που καταναλώνονται συχνότερα σε αυτές τις ηλικίες.
Όλα αυτά ανοίγουν τον δρόμο για πολλά προβλήματα με την υγεία και το βάρος.
Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα απολαμβάνετε πού και πού.
Όμως, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ελέγχετε τις ποσότητες επεξεργασμένης ζάχαρης που λαμβάνετε ημερησίως.
Επίσης, η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο και αυξάνει το βάρος με τον χειρότερο τρόπο.
Η σωστή διατροφή σε κάθε ηλικία – Στα 30
Είναι η δεκαετία που συχνά παρατηρούνται μικρές αλλαγές στον μεταβολισμό.
Σε συνδυασμό με το αυξημένο άγχος, το βάρος αρχίζει να αυξάνεται.
Για να αντιστρέψετε την κατάσταση, χρειάζεστε πολλές φυτικές ίνες.
Τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά και τα υγιεινά λιπαρά, όπως οι ξηροί καρποί, το ελαιόλαδο και οι σπόροι είναι σύμμαχοί σας.
Αν αρχίζετε να βλέπετε τις πρώτες ρυτίδες, έχει έρθει η ώρα να ασχοληθείτε περισσότερο και με την υγεία της επιδερμίδας σας.
Στηρίξτε λοιπόν την παραγωγή κολλαγόνου στον οργανισμό σας.
Αυτό θα το πετύχετε με τροφές, όπως ο ζωμός από κοτόπουλο, τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, το μπρόκολο και οι χρωματιστές πιπεριές.
Το υπερβολικό αλκοόλ και οι επεξεργασμένες τροφές είναι οι κύριοι εχθροί σας όταν διανύετε τη δεκαετία των τριάντα.
Η καφεΐνη είναι άλλη μια παγίδα.
Αν το παρακάνετε χωρίς να το καταλάβετε, θα προκαλέσετε στον οργανισμό σας αφυδάτωση και δυσκολίες στον ύπνο.
Η σωστή διατροφή σε κάθε ηλικία – Στα 40
Είναι η δεκαετία που υπάρχει έντονη ορμονική ανισορροπία.
Όσο το σώμα σας προετοιμάζεται για τη μετάβαση από τα γόνιμα χρόνια στη μέση ηλικία, παρατηρείται ανισορροπία ορμονών, ειδικά οιστρογόνων και τεστοστερόνης.
Βοηθήστε στη σταθεροποίηση των επιπέδων τους καταναλώνοντας πολλά σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο.
Επιπλέον τα ω3 λιπαρά οξέα θα βοηθήσουν σε περιπτώσεις φλεγμονών λόγω άγχους και θα τονώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Έτσι επιλέξτε σολομό, σαρδέλες, λιναρόσπορο, καρύδια και σπόρους chia.
Σε αυτήν τη δεκαετία θα πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη αλατιού.
Το πολύ νάτριο συνδέεται με υπέρταση, πρήξιμο και αύξηση βάρους.
Γι’ αυτό όταν ψωνίζετε, ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων.
Στα 50
Εδώ θα πρέπει να εστιάσετε λίγο περισσότερο στην οστική σας υγεία.
Επιλέγετε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γάλα, φασόλια, σολομό, σαρδέλες, αποξηραμένα σύκα, αμύγδαλα και πορτοκάλια.
Βάλτε στόχο να καταναλώνετε δύο ή περισσότερες τέτοιες πηγές την ημέρα.
Οι φυτικές ίνες είναι επίσης σημαντικές σε αυτή την ηλικία.
Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και των κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων.
Θα πρέπει να μειώνετε ακόμα περισσότερο τις ποσότητες πρόσθετης, επεξεργασμένης ζάχαρης.
Δεν θα πρέπει να καταναλώνετε λοιπόν γλυκά, αναψυκτικά, έτοιμους χυμούς, μπισκότα και άλλα τέτοια τρόφιμα.
Η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης και κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη και μεταβολικό σύνδρομο.