Υγεία & Ομορφιά
Διατροφή

Βιταμίνη D – Τι να Τρώτε αν Έχετε Έλλειψη

Η βιταμίνη D που την παίρνουμε και από τον ήλιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυναμώνει τα οστά.

Σύμφωνα με έρευνες όμως, και παρόλο που η χώρα μας έχει άφθονη ηλιοφάνεια, οι μισοί Έλληνες παρουσιάζουν ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D.

Τροφές με βιταμίνη DΗ κατάλληλη διατροφή όμως, με προϊόντα πλούσια σε βιταμίνη D μπορεί να εξασφαλίσει στον οργανισμό σας τις επαρκείς ποσότητες.

Βιταμίνη D – Τι να βάλετε στη διατροφή σας

Συκώτι

Οι γιατροί συνιστούν σε όσους έχουν έλλειψη σιδήρου να εντάξουν το συκώτι στη διατροφή τους.

Το συκώτι είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και η κατανάλωσή του συνιστάται σε όσους παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια.

Αυγά

Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης D, μια τροφή που μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στο καθημερινό διαιτολόγιο.

Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε πρωτεΐνες και γι’ αυτό θεωρούνται ακόμη πιο θρεπτικά. 

Προσοχή χρειάζεται να δείξουν μόνο όσοι έχουν αυξημένη χοληστερίνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να τα καταναλώνουν.

Απλώς χρειάζεται μέτρο.

Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα και σε βιταμίνη D.

Το σκουμπρί, ο σολομός, η πέστροφα, ο τόνος και η σαρδέλα, όπως και να μαγειρευτούν, συμβάλλουν στην πρόσληψη βιταμίνης D.

Γάλα

Το γάλα είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη D, και ακόμα περισσότερο αν είναι εμπλουτισμένο με αυτήν.

Αυτό ισχύει και για το γάλα σόγιας ή το γάλα αμυγδάλου.

Πηγές βιταμίνης DΜανιτάρια

Τα μανιτάρια και ειδικά τα αποξηραμένα, θεωρούνται μία από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης D, επειδή εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, την οποία στη συνέχεια μετατρέπουν σε βιταμίνη D.

Λειτουργούν δηλαδή όπως ακριβώς και ο ανθρώπινος οργανισμός.

Τυρί

Η φέτα και κάποια άλλα είδη τυριών όπως η ρικότα, είναι πλούσια σε βιταμίνη D.

Χρειάζεται όμως προσοχή στην ποσότητα γιατί τα περισσότερα τυριά είναι πλούσια σε λιπαρά.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι, αν είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, είναι μια πολύ καλή επιλογή για να ενισχύσετε τον οργανισμό σας με αυτήν.

Δημητριακά

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης D.

Σε συνδυασμό με το γάλα στο πρωινό γεύμα, μπορεί να καλύψει κανείς ένα μεγάλο ποσοστό των ημερήσιων αναγκών του σε βιταμίνη D.

Καλύτερα να αποφεύγετε τα δημητριακά με πρόσθετη ζάχαρη, σοκολάτα και αποξηραμένα φρούτα και να προτιμάτε όσα είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα αίτια του κοιλιακού φουσκώματος

Akis Karamanos

Ο Καφές και τα Υποκατάστατά του

Evi Makavelou

Μανιτάρια – Τα Ευεργετικά Οφέλη τους για την Υγεία

admin

Οφέλη για την Υγεία από το Μήλο

Evi Makavelou

Τρανς Λιπαρά – Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε

Δημητριακά – Μύθοι και Αλήθειες

Evi Makavelou

Πώς θα Καταλάβετε ότι Τρώτε Πολλή Ζάχαρη;

Η σχέση του κλίματος με τις αμπελοκαλλιέργειες

Akis Karamanos

Ο Σωστός Τρόπος για να Τρώτε Πρωτεΐνη

Evi Makavelou

Κουρκουμάς – Το Μπαχαρικό της Υγείας

admin

Καρπούζι – Αποκομίστε τα Οφέλη του

Evi Makavelou

Καφές για να… Δαμάσετε τον Διαβήτη!

admin